tomekr Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Ja ze swoich doświadczeń mogę dodać, że śmigło 10x4,7SF GWS-a daje większy ciąg niż takie samo śmigło APC, wydaje mi się, że jest to najlepsze śmigło tego typu i w tym rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyw Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Dziękuję za pomoc i wyjaśnienia. Będę latał w takim razie na 10x4,7 SF. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barman_pl Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Jako że temat o śmigłach to się podczepię ... Mam pytanko odnośnie tego jakie śmigło zamontować do EGP... Kupiłem 2 rodzaje - 8x6 i 8x4,5... Dodam, że nie latałem jeszcze nigdy - to mój pierwszy model latający - więc które z nich powinienem założyć jako całkowity amator latania ? Wnioskuję po szerokości łopat, że 8x4,5 powinno być wolniejsze bo lopaty są węższe... Ale czy dla mnie będzie lepiej czy gorzej jeśli będzie mniejszy ciąg ? ... Czy może najlepiej dokupić jeszcze jakiś inny rozmiar śmigła ? (śmigła firmy Haoye, pakiet lipo 11.1v, silnik 1400kv) Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 tak chodzi o kształt łopat. Na prostokątnych model jest podobno szybszy. Podobno tak. A naprawdę, to sorry ale to kompletna bzdura. Nagram film, jak lata mój Extrim na śmigle APC-SF, wcale nie tak wolno. Tu nie chodzi o to że na kwadratowym śmigle model jest szybszy, a na trójkątnym wolniejszy, tylko o to, że są to śmigła przystosowane do silników (w wielkim uproszczeniu) wolno lub szybkoobrotowych. Śmigła typu SF wywodzą się z czasów silników szczotkowych, gdzie zakładało się na 400-kę przekładnię i dzięki temu silniczek kręcił nie śmigłem 6x3, ale 9 czy 10-calowym. Spadały obroty śmigła, ale dzięki właśnie temu "nie-kwadratrowemu" kształtowi i szerokim łopatkom osiągi były lepsze. Wybacz Miron, nie bierz tego do siebie, ale Twoja wypowiedź zadziałała na mnie jak płachta na byka. Jesteśmy w tym samym wieku, każdy jakieś doświadczenie z modelami ma, ale napisałeś coś kompletnie bez sensu! Pytanie, po co to napisałeś, skoro jak sam zaznaczyłeś w wypowiedzi, nie jesteś pewien czy to co piszesz ma sens ("PODOBNO jest szybszy")? I teraz mamy coś takiego: Wnioskuję po szerokości łopat, że 8x4,5 powinno być wolniejsze bo lopaty są węższe... Szerokość łopaty absolutnie nie ma znaczenia. Śmigło 8x4,5 ma mniejszy skok a co za tym idzie faktycznie będzie "wolniejsze". Co nie znaczy, że ciąg będzie mniejszy, akurat zespołem śmigło - silnik rządzi kilka czy nawet kilkanaście zależności, i wcale nie zawsze jest tak, że większy skok = większy ciąg. Na początek radziłbym 8x4,5 - model będzie latał wolniej, więc będziesz miał więcej czasu na reakcję i w razie czego upadek na ziemię z mniejszą prędkością spowoduje mniejsze uszkodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barman_pl Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Dziękować ... Po pierwszym locie pewnie już będę wiedział cokolwiek hehe Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Cześć Paweł To ja , Piotrek , ostatnio był ja kierownikiem lotów na pikniku. Musze się coś poradzić, bo nasz guru Grześ nie wiedział. Kupiłem od Grzesia dużego Thunderbolta i zamierzam mu wsadzić śmigło 4 łopatowe. Silnik 2 sów supertigre 23 cm. Dobraliśmy śmigło w/g tabelki 16/8 dwułopatowe ale mam 4 łopatową bielę 16/8 do makety mustanga i myślę, czy nie dałoby się jej wsadzić dla lepszego wyglądu. Poradż mi proszę jak przeliczać wymiary śmigieł pomiędzy 2 -3 i 4 łopatowymi. Domyślam się, że 4 łopatowe musi mieć mniejszą średnicę, ale o ile? Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.