pawel66 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 dostałem model starego akrobata f3a czy czegoś podobnego o wadze ok 2.5kg-3.00 kg i nie wiem jaki mam w nim silnik :wink: wiem tylko ze 6 do 8cm głowica chyba była kiedyś czerwona , teraz zżółkła obecnie zamontowane śmigło APC 10x6 jakie to może mieć osiągi? :devil: [poprawiony tytuł - Marcin133] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 pole tłoka (P=Π*r2 w cm2) x skok tłoka (w cm) =pojemność ( w cm3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 a bez rozbierania się nie obędzie? niema specyfikacji w necie? (ja się w spalinach nie orientuję) chcę zbudować model do 3d ew funfly pod ten właśnie silniki i chcę wiedzieć ile uciągnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 a bez rozbierania się nie obędzie?Obędzie się bo mvvs do 3D nie bardzo się nadaje. Jak masz gotowy model F3A to właśnie nim polataj a latanie 3D zostaw sobie na później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 ...a co na tym motorku jest napisane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 no dojrzałem tylko napis mvvs :x a coś do normalnej akrobacji na tym poleci? tak naprawdę to ja nie wiem czy to model do f3a on ma strasznie małe stery coś podobnego http://www.realflight.com/swap/images/AurumEx-Sport.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj-tech Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Witam. Oznaczenie pojemności powinno być pod napisem MVVS. W tym przykładzie silnik ma pojemność 8 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 No raczej jest to model do F3A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 jutro będę na modelarni to jeszcze zobaczę ;] ale polata na tym jakiś "normalny" akrobat 1 - 1.5 m czy niedarady próbowałem w symulatorze i f3a i nie wychodzi ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Przeciez przepustnicy ten motorek nie ma. Uwiez i tylko uwiez. Chyba ze lubisz pedzlowac niebo na pelnym gazie az paliwo sie skonczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Holeczek Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Przeciez przepustnicy ten motorek nie ma. Uwiez i tylko uwiez. woj-tech pokazał swój motorek uwięziowy tylko jako przykład znakowania pojemności przez firmę MVVS :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Yes Sir! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 model już kiedyś latał na rc, ma swoją historię i nie chcę go rozbić a latanie tego typu modelem nie jest dla mnie :roll: jeżeli jest to 7 czy 7.5 to jaki model 3d/fun/akro na tym polata(rozpiętość/waga)? może ktoś ma plany? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 ale polata na tym jakiś "normalny" akrobat 1 - 1.5 m czy niedarady Miałem pierwotnie mvvs 8cm w Diablotinie 1,5m i mocy było aż nadto, więc się nie martw. Z kolei na mvvs 6,5 latałem modelem do f3a Topas (również 1,5m i ze 3kg) z czeskich planów. Oba silniki z czarnymi wydechami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 pawel66, Albo weź suwmiarkę i pomierz silnik, żeby obliczyć pojemność, albo idź do wróżki :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 zdjąłem maskę z modelu aby zobaczyć co tam pisze i tu zonk :shock: w miejscu gdzie normalnie jest numer niema nic cylinder jest żółty a w rowkach czerwony , chyba wyblakł silnik ma cylinder 4cm (mierzone miarką zwijaną) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 To nie dużo mówi , bo jest to silnik 6,5-8 cm3 Mają te same kartery :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 pawel66, Zmiłuj się :wall: :wall: Weź suwmiarkę, wykręć świecę, zmierz skok tłoka, odkręć głowicę, zmierz średnicę, zastosuj wzór na objętość walca i PRZESTAŃ :ass: ZAWRACAĆ :evil: Geometria za trudna? Czy lenistwo Cię dopadło? PS Wyedytowałem, bo nie powinienem dać się ponieść emocjom :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Nie potrzeba suwmiarki, ani głowicy nie trzeba odkręcać. Wystarczy otworzyć okno wydechowe, włożyć przez nie wykałaczkę w środku szerokości okna aby oparła się o przeciwległą ściankę cylindra i zaznaczyć na niej ile się schowała. To samo zrobić po zamknięciu okna tłokiem. Różnica w wymiarze to średnica cylindra. Pomiar skoku jeszcze łatwiejszy. Najtrudniejsze w tym jest znalezienie wzoru na objętość walca. Teraz to chyba na politechnice dopiero tego uczą. :devil: :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.