pawel66 Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 dostałem model starego akrobata f3a czy czegoś podobnego o wadze ok 2.5kg-3.00 kg i nie wiem jaki mam w nim silnik :wink: wiem tylko ze 6 do 8cm głowica chyba była kiedyś czerwona , teraz zżółkła obecnie zamontowane śmigło APC 10x6 jakie to może mieć osiągi? :devil: [poprawiony tytuł - Marcin133]
RomanJ4 Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 pole tłoka (P=Π*r2 w cm2) x skok tłoka (w cm) =pojemność ( w cm3)
pawel66 Posted June 2, 2010 Author Posted June 2, 2010 a bez rozbierania się nie obędzie? niema specyfikacji w necie? (ja się w spalinach nie orientuję) chcę zbudować model do 3d ew funfly pod ten właśnie silniki i chcę wiedzieć ile uciągnie
andrzej_t Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 a bez rozbierania się nie obędzie?Obędzie się bo mvvs do 3D nie bardzo się nadaje. Jak masz gotowy model F3A to właśnie nim polataj a latanie 3D zostaw sobie na później.
pawel66 Posted June 7, 2010 Author Posted June 7, 2010 no dojrzałem tylko napis mvvs :x a coś do normalnej akrobacji na tym poleci? tak naprawdę to ja nie wiem czy to model do f3a on ma strasznie małe stery coś podobnego http://www.realflight.com/swap/images/AurumEx-Sport.jpg
woj-tech Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 Witam. Oznaczenie pojemności powinno być pod napisem MVVS. W tym przykładzie silnik ma pojemność 8 cm.
pawel66 Posted June 7, 2010 Author Posted June 7, 2010 jutro będę na modelarni to jeszcze zobaczę ;] ale polata na tym jakiś "normalny" akrobat 1 - 1.5 m czy niedarady próbowałem w symulatorze i f3a i nie wychodzi ;D
Leszek_K Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 Przeciez przepustnicy ten motorek nie ma. Uwiez i tylko uwiez. Chyba ze lubisz pedzlowac niebo na pelnym gazie az paliwo sie skonczy.
Robert Holeczek Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 Przeciez przepustnicy ten motorek nie ma. Uwiez i tylko uwiez. woj-tech pokazał swój motorek uwięziowy tylko jako przykład znakowania pojemności przez firmę MVVS :wink:
pawel66 Posted June 7, 2010 Author Posted June 7, 2010 model już kiedyś latał na rc, ma swoją historię i nie chcę go rozbić a latanie tego typu modelem nie jest dla mnie :roll: jeżeli jest to 7 czy 7.5 to jaki model 3d/fun/akro na tym polata(rozpiętość/waga)? może ktoś ma plany? :mrgreen:
Viader Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 ale polata na tym jakiś "normalny" akrobat 1 - 1.5 m czy niedarady Miałem pierwotnie mvvs 8cm w Diablotinie 1,5m i mocy było aż nadto, więc się nie martw. Z kolei na mvvs 6,5 latałem modelem do f3a Topas (również 1,5m i ze 3kg) z czeskich planów. Oba silniki z czarnymi wydechami.
karlem Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 pawel66, Albo weź suwmiarkę i pomierz silnik, żeby obliczyć pojemność, albo idź do wróżki :ble:
pawel66 Posted June 8, 2010 Author Posted June 8, 2010 zdjąłem maskę z modelu aby zobaczyć co tam pisze i tu zonk :shock: w miejscu gdzie normalnie jest numer niema nic cylinder jest żółty a w rowkach czerwony , chyba wyblakł silnik ma cylinder 4cm (mierzone miarką zwijaną)
Danielstol Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 To nie dużo mówi , bo jest to silnik 6,5-8 cm3 Mają te same kartery :wink:
karlem Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 pawel66, Zmiłuj się :wall: :wall: Weź suwmiarkę, wykręć świecę, zmierz skok tłoka, odkręć głowicę, zmierz średnicę, zastosuj wzór na objętość walca i PRZESTAŃ :ass: ZAWRACAĆ :evil: Geometria za trudna? Czy lenistwo Cię dopadło? PS Wyedytowałem, bo nie powinienem dać się ponieść emocjom :oops:
andrzej_t Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 Nie potrzeba suwmiarki, ani głowicy nie trzeba odkręcać. Wystarczy otworzyć okno wydechowe, włożyć przez nie wykałaczkę w środku szerokości okna aby oparła się o przeciwległą ściankę cylindra i zaznaczyć na niej ile się schowała. To samo zrobić po zamknięciu okna tłokiem. Różnica w wymiarze to średnica cylindra. Pomiar skoku jeszcze łatwiejszy. Najtrudniejsze w tym jest znalezienie wzoru na objętość walca. Teraz to chyba na politechnice dopiero tego uczą. :devil: :twisted:
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.