szpikulec Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Panowie, Temat pewnie wałkowany milion razy, ale zaczyna mi sie w bańce robić szum informacyjny. Mianowicie szukam fajnej półmakiety szybowca do latania na zboczu w cenie do 700-800zł. Wiem, że za te pieniądze kupiłbym pewnie coś lepiej latającego niż wyglądającego, ale jestem typowym wzrokowcem :wink: więc sami rozumiecie... Zastanawiam sie nad kilkoma modelami: CMpro DISCUS (najtańszy, ale....) CMPro Ventus JSB ASW-28 JSB DG-1000 SZD 39 Cobra 17 (ten od ModelPartner) Chciałbym mieć jakiś szybowiec o konstrukcji laminatowej do latania na zboczu. Wcześniej latałem śmigłowcami RC, teraz katuje ASW-28 od Pelikana (a w zasadzie dwa: jeden lżejszy do nagrywania filmów z kamerą FlYCamOne ECO i drugi cięzszy do latania na zboczu choć jeszcze nie dokończony) Który z podanych wyżej wypada lepiej w Waszej ocenie? Który lepiej znosi lądowania na zboczu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 CMP sobie odpuść. Ja bym kupił ASW-28 od JSB. Bardzo fajny model. Tylko proponuję wybrać sobie egzemplarz osobiście w sklepie bo niektóre modele są zrobione ciężej i mają inne profile przez co szybko latają, a niektóre mają grubszy profil i są wolniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Witam Z tych co podałeś i do latania na zboczu to tylko Cobra. JSB to to samo co CMPro. Miałem Ventus'a od CMPro cieniutki profil, wąziutka cięciwa skrzydła, obciążenie ponad 50g/dm? i powietrzny ścigacz gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpikulec Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Czyli Cobra. OK. A jak sprawa ma się z "przeżywalnością" lądowań na zboczu? Gdzieś czytałem, że Cobra jest o wiele mocniejsza od produktów CMPro, które to (podobno jak też ASW-28 i DG-1000 od JSB) lubią pękać zaraz za kabina, gdzie zaczyna się belka ogonowa... Tylko Panowie widzicie - wszystko to "podobno", jak jest faktycznie?? A może jest jeszcze jakiś fajny model o którym nie mam pojęcia?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 A jak sprawa ma się z "przeżywalnością" lądowań na zboczu? W bardzo, ale to bardzo dużej mierze przeżwalność zależy od umiejętności ... :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Ja bym brał DG-1000, niestety są to dość delikatne modele - nie zeby znowu papierowe ale nie lubią niedoświadczonych pilotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlmtb Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Mam Cobrę a kolega Discusa z CMPro i jego model już po dwóch i to w miarę łagodnych lądowaniach dorobił się pęknięcia kadłuba. To samo ze skrzydłami po cyrklu w wyższej trawie wyrwał mocowanie śruby utrzymującej skrzydło przy kadłubie. Niestety modele CMPro są bardzo delikatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Witam Ja bym brał DG-1000 niestety są to dość delikatne modele nie lubią niedoświadczonych pilotów.Toś doradził szpikulcowi, nie ma co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpikulec Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 No, spoko , ale nie ma co sie wnerwiać. Szukam zwyczajnie jakiegoś niedrogiego szybowca tego typu, który nie rozsypałby się po kilku twardszych lądowaniach - a takie są chyba lądowania na zboczach :| Z tego co Panowie piszecie to jednak Cobra wydaje sie być najlepszym rozwiązaniem, fakt iż nie ma tego "hajtekowskiego" wyglądu co np ASW-28 ale w tym chyba jego siła więc coś za coś. Aha, jeszcze jedno pytanie: czym się różni Cobra z modelax od Cobry z ModelPartner?? To to samo czy różne modele (w sensie różni wykonawcy)?? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Witam Te dwie Cobry to dwa takie same modele. Faktycznie na rynku można spodkać dwie wersje. Jedna to SZD 36 Cobra i ma rozpiętość 2300mm, druga to SZD 39 Cobra i ma rozpiętość 2600mm. Przypuszczam (patrząc na ceny i parametry modelu), że Model Partner podaje złą nazwę, powinien zamiast SZD 39 Cobra 17 wpisać SZD 36 Cobra 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HANS Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 JSB to nie CMpro JSB robi w miare dobry model na zbocze mianowicie SALTO H101 po niewielkich modach powinien byc ok.. jak za te kase oczywiscie JSB robi jeszcze modelik CONDOR MAGIC EVO4 (ludzie chwalą)ale to nie połmakieta.. nabyłem .. powoli będo go męczył tu salto http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=781099&highlight=salto+h101 tu chyba najfajniejszy film z tym modelem: http://www.myvideo.de/watch/5615257/Salto_H_101 no i YT: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=uoWdAoTMbxY http-~~-//www.youtube.com/watch?v=LGv1_GzKYPM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpikulec Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 wiem że zabrzmię jak baba :oops: (sory Hans) : nie podoba mi sie :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.