Skocz do zawartości

Piknik Lotniczy Kraków 26-27.06

tom000

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Byłem ci ja na Pikniku i już wróciłem. A co zobaczyłem, na kliszę wrzuciłem i na forum zamieściłem. :lol: Będzie troszkę inaczej, niż to wcześniej bywało, ale może tez ciekawie...

Dla chcących kształcić się na pilotów, swoje stoisko otworzyła uczelnia to umożliwiająca:

Dołączona grafika

Pokazując na stoisku także model latający:

Dołączona grafika

No i oczywiście była moc nieprzebrana najrozmaitszych "letadelek". Ot chociażby i takie:

Dołączona grafika

Dla mniej wymagających były takie:

Dołączona grafika

Jak ktoś sobie tylko chciałby popatrzeć na "modele" samolotów - też mógłby:

Dołączona grafika

Dla bardziej wymagających "modelarzy" - proszę bardzo:

Dołączona grafika

Jeśli ktoś miałby ochote wykonać krok pierwszy w lataniu "szmatowym", też mógłby:

Dołączona grafika

Ale były też i prawdziwe sklepy modelarskie, które z dużym zainteresowaniem pod kątem styropianowych latających miniaturek przeglądał towarzyszący mi Arek - Rapier, główny mod w dziale takich modeli, ale na innym forum:

Dołączona grafika

Był też nasz , jakże często niezastąpiony w nagłej potrzebie - sklepik z Dwernickiego:

Dołączona grafika

który Arek też posprawdzał:

Dołączona grafika

a nawet uczestniczył w ocenie "zdatności do lotu" miniaturki Cessny sterowanej już radyjkiem 2,4 G:

Dołączona grafika

Latało toto całkiem, całkiem i aby jeszcze było ciut większe i miało lotki, to kto wie, czy bym się na coś takiego nie skusił...

Ale były też i "sprzęty pływające" i coś dla miłośników zwierząt futerkowych ...:

Dołączona grafika

Żabki całkiem prawdziwie pływały wiosłując odnóżami. Kotki miałczały i pieski szczekały...

Można było sobie też sprawić bardziej wyszukany latawiec, jak ten chociażby:

Dołączona grafika

Dla miłośników uzbrojenia ręcznego też było w czym wybierać:

Dołączona grafika

a i osoby szykające wysublimowanej "rozrywki" także dla siebie mogły coś znaleźć:

Dołączona grafika

No i dla zgłodniałych coś się znalazło:

Dołączona grafika

A skoro głodnemu chleb na myśli, to i "zaprzyjaźniona" armia byłego Wielkiego Brata pożywić się tu mogła:

Dołączona grafika

I na prawdę smakował ten chlebuś z tradycyjnym smalczykiem:

Dołączona grafika

A na biwaku tej "wielikoj, niepabiedimoj armii sowietskowo sajuza" można było zauważyć jakże wrogi, w myśl obowiązującego u nas aktualnie prawa, namacalny w przenośni i dosłownie, symbol propagujący komunizm, w najczystszej, jeśli tak można powiedzieć - postaci:

Dołączona grafika

i co najgorsze, o zgrozo... nikomu, ale to zupełnie nikomu on nie przeszkadzał...

Tuż pod bokiem zagościła wroga armia:

Dołączona grafika

szykująca się do uderzenia na Polskę mocarną, potężną z ogromną armią z ułanami na swych dzielnych konikach i wyposażoną w taki m.in. sprzęt:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I jak tu można było zwyciężyć takiego wroga?:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Niektóre sprzęty trochę odmawiały poosłuszeństwa i trzeba je było popychać. Nawet przy pomocy szkockich regimentów:

Dołączona grafika

A tyły też się przemieszczały na z góry zaplanowane pozycje:

Dołączona grafika

I tylko dzielne "miedsiestry" ze szpitala polowego nie bardzo wiedziały, co zrobić z zakrwawionymi bandażami:

Dołączona grafika

A latające samoloty na tym pikniku też były:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Niezawodny i jak zawsze "szaleńczy" Pan Litwin czyli Jurgis Kairys

i trochę zawsze mnie interesujących "staroci":

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tym razem dwa "szufoloty":

Dołączona grafika

I tyla na razie, może jutro też tam będę i znowu coś napstrykam. Wiem, że o wiele więcej i zdecydowanie lepszych fotek ma nasz Arek i mam nadzieję, że też je tutaj zamieści.

Opublikowano

No fajnie dzisiaj było, nawet RWD-5 miał swoje 5 minut (no może trocę więcej). :lol:

Według mnie najlepszy był Robert Kowalik w swojej Extrze 300. A co do miejscówki to chyba najlepiej jest zaraz przy pasie startowym (najwięcej akrobacji było nad pasem). Był nawet lot modelu RC - RWD 10 :D .

A jak wasze wrażenia?

Opublikowano

Marek Szufa, Jurgis Kairys i Jerzy Makula ( kolejnosc przypadkowa ) byli glownymi bohaterami pikniku ( jesli chodzi o pilotow ) Reszta stanowila tlo....

Opublikowano

Tylko, że ta górka wyłącznie dla VIPów i fotoreporterów?

Czy zwykłe ludzie takie jak ja mogą tam przebywać?

W zeszłym roku byłem od strony muzeum, to pomimo błota po kostki i względnego tłumu ludzi to co się tam działo to jakaś porażka. Nawet jak się już dopchałem do bramki to prawie cały widok na pas zasłaniały Piperki...

Opublikowano

jesli chodzi o same samoloty to Bronco wypadl najlepiej. Piekna maszyna a start krotszy niz sky track ...SHOCK!!!!!!!

A tutaj filmiki Jurgis i Szufa

Opublikowano

A widzieliście niski przelot Fox'a na plecach? To dopiero coś. Trzeba niesamowicie umieć gospodarować energią, bo silnik nie wyciągnie - po prostu go nie ma! Dla mnie to był szok.

Opublikowano

A widzieliście niski przelot Fox'a na plecach? To dopiero coś. Trzeba niesamowicie umieć gospodarować energią, bo silnik nie wyciągnie - po prostu go nie ma! Dla mnie to był szok.

Rok temu u mnie to dopiero zrobił niski przelot :D Ogromne hektary bez ani jednego drzewka.

A najgorsze jest to że nie zdążyłem dojechać na czas i oglądałem oddalony o 1500m :(

Opublikowano

No i wróciłem :D

Krótko i zwięźle.

Szufa pięknie latał, Jurgis świr, Bronco robiło beczki :D miazga! Makula też pięknie wywijał swoim Foxem ale muzyka do akrobacji już mi się dawno znudziła :)

Harvard Mk IV i Dragon Rapide pokazały efektowne niskie przeloty.

Po południu pojawiło się 7 biało czerwonych Iskier. Zrobili 2 przeloty i odlecieli.

Słonko opaliło mi pół twarzy, ludzi tłumy! Pogoda piękna. Upału nie było, lekki orzeźwiający wiaterek.

edit: Mam około 100 filmików :) Jak tylko uda mi się z tego sklecić coś ciekawego to się pochwalę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.