ppompka Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Cześć wam wszystkim. Chodził za mną ostatnio jakiś balsiany dolnopłat stylu AT-40L. Ale ż racji kosztów balsę sobie odpuściłem. I postanowiłem zrobić swoją zaawansowaną technologią SDS (Sklejka-Depron-Sosna) ;D No i zaczęło się rysowanie, ciecie, pasowanie i jak na razie powstało cos takiego (jeszcze nie oszlifowane, bo cały dzień padało i nie miałem jak kupić papieru sciernego): To co na zdjęciach waży około 60g i jest to kadłub do końca kabiny. Dalej będą szły 4 listwy sosnowi i pewnie kilka wręg w środku. W następnym tygodniu będę zamawiał listwy i zabieram się do budowy dalszej części kadłuba i skrzydeł (depronowe konstrukcyjne). Model będzie miał podwozie z tylnym kółkiem. Prawie bym zapomniał podać danych: Rozpiętość : 900mm Długość : 730mm Pow. skrzydeł : 14dm2 Wyposażenie : E-max cf2822 + TP 10x4,7 SF Regiel TP 20A Akku 1300 mAh Turnigy 2x serwo TG9 9g 2x serwo Tp-90 Mam nadzieję że w następnym tygodni uda zrobić mi się kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Witam (W sumie to nie wiem kogo, ale witam) Druga część relacji czyli skrzydło i kawałek kadłuba. Najpierw zacząłem od skrzydła. Zrobiłem metodą taką samą jak skrzydło do RWD-5. Nie będę się dużo rozpisywał, daje zdjęcia Przed zamknięciem: I już po złożeniu i sklejeniu obu połówek: Potem zabrałem się za kadłub. Musiałem niestety zrobić nowy, ponieważ sklejkowy powichrowało. Ostatecznie to czego wymagać od sklejki owocówki. Lecz nowy wyszedł jakiś taki ”niewymiarowy” Zdjęcia tego co ja tutaj zrobiłem do tej pory: Nie mogłem się powstrzymać i musiałem złożyć kadłub ze skrzydłami. Niestety obawiam się problemów z wyważeniem. Które chyba są raczej słuszne ponieważ zrobiłem strasznie krótki przód modelu. Staram się umieszczać wyposażenie mocno z przodu. Co wyjdzie dalej?? Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 zrób nowy kadłub szkoda zachodu z upychaniem wyposażenia na przodzie popraw literówkę I postanowiłam zrobić swoją zaawansowaną technologią SDS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeon Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Nie widze problemu. Silnik można wysunąć na jakiejś przybudówce, lipol może być w kabince. Ja to bym wzmocnił kadłub w miejscu mocowanie płata...Wygląda tam licho. Możesz to wzmocnić z wierzchu po obu stronach -np balsa 1mm na żywicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 lipol może być w kabince.Na lipola jest ta półka depronowa z samego przodu i tam mogę go wsadzić. Przy tylniej ścianie kabiny będą serwa, a zaraz za pakietem dam odbiornik.Silnik można wysunąć na jakiejś przybudówceNie pomyslałemem o tym, moze faktycznie zrobie jakiś domek.A miejsce nad skrzydłami jeszcze wzmocnie. myślałem nad sklejką owocówka bo jeszcze tyle co tutaj to mam materiału. popraw literówkę I postanowiłam zrobić swoją zaawansowaną technologią SDS To dlatego że piszę relację w wordzie i pewnie zrobiłem błąd i PPM poprawiłem na formę żeńską. Żebyście zaraz tu nie pomyslei czegoś o mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Pakiet wyrwie Ci depronową półeczkę przy pierwszym twardszym lądowaniu.Podklej chociaż ten depron cienka sklejką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Pakiet wyrwie Ci depronową półeczkę przy pierwszym twardszym lądowaniu.Podklej chociaż ten depron cienka sklejką.W RWD-5, ultronie i patmate miałem tak samo zrobione mocowanie, i jak narazie nie wyrwało mi mocwoania pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepen02 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zawsze musi być ten pierwszy raz :twisted: Zrób jak radzi kolega Konrad, . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 sylwetka kadłuba nie pasuje do dolnopłata zrób coś na kształt tego http://www.nastik.pl/images/products/AT-40Lsklep1.jpg żeby model nie wyglądał dziwacznie kurcze podkusiłeś mnie żeby dokończyć fun-fly z depronu w którym skopałem kadłub :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 sylwetka kadłuba nie pasuje do dolnopłata zrób coś na kształt tego http://www.nastik.pl/imag...T-40Lsklep1.jpg żeby model nie wyglądał dziwacznieNo właśnie próbowałem, wzoraowałem się nawet na ATL'u ale jakos nie wyszło. nie moigę skopiowac tego kształtu. A ma ktos moze jakieś zdjęcie dolnopłata w stylu atl z profilu, tak żeby mozna było obrysować w jakimś programie bok kadłuba?? EDIT Nie potrzebuje już rysunków. Zrobie kadłub od mach3. Wygląda fajnie, tak sportowo, więc myslę że bedzie dobrze pasować.Zresztą jak wy myslice ? Będzie pasować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 będzie super :wink: , postaraj się zrobić walcowaty przód, nie kwadratowy jak w poprzednim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Spróbuję zrobić owiewkę która będzie juz miała normalny kształt. Nie będzie juz kanciakiem. A teraz zabieram sie do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Dalsza część relacji nieszczęsnego dolnopłata. Wyciąłem części na ostateczna wersję kadłuba. Bedzie to kadłub od modelu mach3. Nie ma co tutaj się zbytnio rozpisywać. Daje zdjęcia. Stateczniki są wycięte 2 razy z depronu 3mm, ponieważ są do sklejenia i wtedy będę miał gładkie z obu stron, bo 6mm gładkiego deportu nie posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.