kankrz Opublikowano 3 Lipca 2010 Opublikowano 3 Lipca 2010 Model z drugiej reki. Zanim trafil do mnie, kolejno byly w nim instalowane ASP180 i saito FG-36. Teraz saito 182. Maska jest juz tak pokrojona ze wypadalo zamowic nowa. Model w zasadzie gotowy do lotu. Sam nie wiem dlaczego jeszcze nim nie latalem. Zostalo tylko zainstalowac odbiornik i aku , unieruchomic zbiornik paliwa i gotowe. To moj pierwszy tak duzy acro. Jakies wskazowki przed pierwszym lotem ? link photos
radek872 Opublikowano 3 Lipca 2010 Opublikowano 3 Lipca 2010 Na zdjęciach prawie nic nie widać, więc ciężko coś powiedzieć.Wstaw zdjęcia modelu w całości.Podaj jakieś parametry rozpiętość, długość, powierzchnie skrzydeł, masę do lotu.
Leszek_K Opublikowano 4 Lipca 2010 Opublikowano 4 Lipca 2010 Radek - a czemu nie, mocy ma za malo? na gaz kiepsko reaguje?
radek872 Opublikowano 4 Lipca 2010 Opublikowano 4 Lipca 2010 Dlatego, że stosunek mocy do masy wypada kiepsko do 3D.Z 1360g 2,5HP to mało dodatkowo zakres stosowanych śmigieł jak na tą pojemnosc jest mały.Znam wiele lżejszych i prawie 50% mocnijszych silników za dużo mniejsze pieniądze. Bardziej pasują do tego modelu chociażby DLE 30, OS 120AX, Saito FA 180, MVVS 26 3w 25, Roto 26 i rura rezonansowa.Jedyny plus tej konfiguracji, to wygląd i dźwięk. Zakładamy, że model jest do 3D, bo w tym dziale się znajduje, więc należy rozpatrywać to inaczej niż w przypadku modelu do podstawowej akrobacji.
Leszek_K Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Radek - nie przeczytales pytania - ja pytam - mocy ma za malo czy na gaz kiepsko reaguje - to co napisales to ja wiem i sam do twojej listy moge cos dorzucic. Ale na pytanie nie odpowiedziales.
choina Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Mocy mało w stosunku do masy silnika. Saito 180 jest o 500g lżejszy i jest bardziej odpowiednim silnikiem do modeli 3D a 182 raczej nadaje się do makiet. Saito 180 880g 2,8 HP Saito 182 1360g 2,5 HP
Leszek_K Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Nastepny odpowiadacz. Ja pytalem czy silnik ma za malo mocy do tego akurat modelu a nie jaki jest stosunek masy do mocy. Ma czy nie ma? Moze wystarczy, moze z lekkim silnikiem trzeba puc olowiu w nos wlozyc i jeszcze kilka moze. Ma czy nie ma?
Tomek Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Leszku to jest dział 3D. Silnik może mieć dowolnie za dużo mocy, ale nic to nie da jeśli całość jest za ciężka. A zamiast ołowiu , wystarczy rozplanować wyposażenie. Tu kompromisów nie ma. A jak ktoś nie zwraca na to uwagi , to niech pisze w dziale spaliny, znaczy z lataniem 3D nie ma nic wspólnego. Równie dobrze można zapakować 80 do 2m model. Wtedy też będzie super zapas mocy . :jupi: :wink:
Leszek_K Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Tomek - jak zapewne zauwazyles ja umiem czytac, umiem rowniez liczyc. Ergo - wiem ze to dzial 3D , czym tez sie bawie. Umiem sobie przeliczyc jak zmieni sie obciazenie powierzchni i ociazenie mocy jezeli uzyje ciezszego silnika. Ale ciagle nie dostalem odpowiedzi - czy ten silnik ma wystarczajaco duzo mocy dla tego modelu.
choina Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Panie Leszku żeby odpowiedzieć na pytanie autor wątku musi podać masę modelu do lotu, nikt tu wróżką nie jest.
Leszek_K Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Primo - Leszek nie pan Leszek Secundo - o to trzeba pytac autora watku lub tych ktorzy autorytatywnie twierdza ze ten silnik sie do tego modelu nie nadaje :twisted: A ja jestem zlosliwe bydle i jezeli ktos mi cos takiego opowiada to ja zlosliwie pytam o konkrety. W koncu latanie to sprawa techniczna i jako taka da sie dokladnie okreslic. A o to "co autor chcial przez to powiedziec" przeciez nie pytam
Jano Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Jakie konkrety panie Leszku chyba takie "jeden kolega" lub "u nas na lotnisku" edit:po odpowiedzi Leszka.To miała być ironia, szkoda że mi nie wyszło.
Leszek_K Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Konkrety - znaczy - ten model, z tym silnikiem (tu mozna dodac rodzaj paliwa i rozmiar smigla) wisi na smigle na 3/4 mocy (znaczy ma wystarczajaca moc), albo na 100% mocy (to jest za malo mocy), albo wcale (oczywiste). To jest cos konkretnego. A ile ten silnik wazy i ile ma mocy to ja sam moge sprawdzic. Jano - przeczytaj odpowiedzi i sam zobaczysz ze to jest gdybanie. Ja tez moge sobie gdybnac i powiedziec ze to wszystko to g.... prawda i silnik, poza tym ze jest sliczny, mocy ma wystarczjajaco do tego ukladu model/silnik. I co? Czy ktos mi udowodni ze tak nie jest? Przeciez temu kto ten watek zalozyl dokladnie o taka odpowiedz chodzi. Wystarczy czy nie. Ja oczywiscie zgadzam sie ze dobrze byloby miec silnik o 500g lzejszy, najlepiej zeby nic nie wazyl, ale Kankarz ma taki i kropka. Czy to tak trudno zrozumiec? Sam takim modelem z takim silnikiem nie latalem to i odpowiedzi nie znam.
radek872 Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Nawet jeżeli ten silnik da odpowiedni zapas mocy i reakcje na gaz, to będzie niewłasciwie dobrany, bo zawsze można mieć pół kilo mniej i większy zapas mocy. Pół kilo mniej, to bardzo dużo i przekreśla to ten silnik nawet w modelu 2m A co jeśli się okaże, że w przód trzeba dać ołów ? Tutaj odopwiedz jest prosta powiesić tego co zaprojektował ten model do 3D ;D
Leszek_K Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Radek, ty mnie nie ucz aerodynamiki, fizyki itp. Ja pytam czy ty wiesz ze ten silnik + ten model to nie jest kombinacja dla Kankarza - zauwaz rowniez ze wlasciciel nie jest specjalnie zaawansowany w 3D - ergo - roznice zauwazy po 100 lotach i zmianie silnika na lzejszy, jezeli model przezyje. Nie rob ludziom wody z mozgu, Kubica przesiadajac sie z samochodu F1 na rajdowy, nie jezdzil samochodem WRC, zgadnij dlaczego?
radek872 Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Przed chwilą pytałeś czy za mało mocy czy reakcja na gaz dobra, a teraz pytanie czy jest odpowiedni dla niego.To może zadaj raz pytanie jeżeli czegoś nie wiesz, to Ci chłopaki podpowiedzą, a jeśli uważasz, że potrafisz liczyć i nie trzeba Cię uczyć fizyki to po jakiego diabła zadajesz te pytania >? Sorry, ale odnoszę wrażenie, że komus tu robisz na złość.Powiedz konkretne o co chodzi " jeżeli ktoś komuś zabiera wiaderko z piasku, to wystarczy powiedzieć wprost proszę mi oddać, a nie owijać w bawełne " Fakt jest jeden obojętnie jaki model 3D by to nie był zawsze ten silnik będzie złym wyborem.To czy pilot lata trenerkiem, szybowcem a może Yakiem 3m też nie ma żadnego znaczenia silnik jest piękny ale jeszcze raz powiem, nie jest to motorem do tego modelu i nie robie tu nikomu wody z mózgu. PS to jest forum, a nie zgaduj zgadula co masz na myśli.
Malker Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Hmm... No niestety. Radek ma w pełni rację, tak jak poprzednicy (Tomek i Choina). Ten silnik nie nadaje się do modelu 3D. Leszek_K podaje tylko suche teorie...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.