markac Opublikowano 7 Lipca 2010 Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam. Przygotowuje się do skompletowania takiego zestawu do lotów FPV i drażni mnie różnica napięć. Inne napięcie jest dla kamery - 12V i inne dla nadajnika video - 5V. Szukałem jakiegoś mini akumulatorka 11.1V, ale nie znalazłem. W modelu wykorzystuje tylko pakiety 2S. Chciałbym chyba dokupić pakiet 3S do zasilania tylko nadajnika i kamery, z tym, że chyba trzeba taki pakiet rozebrać i wyprowadzić z niego wyjścia z poszczególnych ogniw, żeby uzyskać 11,1 (3 szeregowo) i 7.4V (2 szeregowo). Czy dobrze myślę? Standardowo balancer jest podłączony chyba do każdego ogniwa oddzielnie (równolegle), więc go raczej nie wykorzystam do zasilenia kamery i nadajnika... No w ostateczności może stabilizator napięcia będzie najlepszym wyjściem.
Gość Anonymous Opublikowano 7 Lipca 2010 Opublikowano 7 Lipca 2010 Ja to rozwiązałem tak: kupiłem wtyczkę do złącza balancera i mały pakiet 3S. Kamerka jest zasilana z "całej" baterii natomiast nadajnik z pina balancera na którym jest te 7,4V przez stabilizator 5V. Zrobiłem tak bo stabilizator 5V podłączony do 11,1V grzeje się niemiłosiernie a przy 7,4V już nie tak bardzo. Oczywiście w takim układzie pakiet nierównomiernie się rozładowuje ale każda porządna ładowarka załatwi sprawę wyrównania cel.
markac Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Opublikowano 7 Lipca 2010 Kamerka jest zasilana z "całej" baterii natomiast nadajnik z pina balancera na którym jest te 7,4V przez stabilizator 5V.. A czy na którymś pinie balancera jest 7,4V? Myślałem, że na każdym jest napięcie z jednej celi, czyli 3,7V. Chyba, że mówisz o wbudowanej przez siebie wtyczce balancera?
Gość Anonymous Opublikowano 7 Lipca 2010 Opublikowano 7 Lipca 2010 Po kolei. Lipol 3S ma dwie wtyczki. Główną i złącze balancera. Kupujesz wtyczkę do złącza balancera z kabelkami i po podpięciu do baterii na poszczególnych kabelkach masz kolejno: minus, 3,7V, 7,4V i 11,1V. Do zasilania kamery lutujesz minus i 11,1V lub podłączasz ją przez złącze główne a do zasilania nadajnika podłączasz minus i 7,4V. Weź miernik i sprawdź :mrgreen: Edit: napięcie pojedynczej celi masz pomiędzy 1 i 2, 2 i 3 oraz 3 i 4 kabelkiem. Między 1 i 3 masz 7,4V a między 1 i 4 masz 11,1V
markac Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Opublikowano 7 Lipca 2010 Po kolei. Lipol 3S ma dwie wtyczki. Główną i złącze balancera. Kupujesz wtyczkę do złącza balancera z kabelkami i po podpięciu do baterii na poszczególnych kabelkach masz kolejno: minus, 3,7V, 7,4V i 11,1V. Do zasilania kamery lutujesz minus i 11,1V lub podłączasz ją przez złącze główne a do zasilania nadajnika podłączasz minus i 7,4V. Weź miernik i sprawdź :mrgreen: Edit: napięcie pojedynczej celi masz pomiędzy 1 i 2, 2 i 3 oraz 3 i 4 kabelkiem. Między 1 i 3 masz 7,4V a między 1 i 4 masz 11,1V Czyli nie trzeba nic dolutowywać? To wspaniale Pomierzę i zobaczę jak to jest. Dzięki chłopaki.
madrian Opublikowano 8 Lipca 2010 Opublikowano 8 Lipca 2010 Na twoim miejscu postarałbym sie o większy model, który uniesie dodatkowy Pakiet. Wówczas masz oddzielone obwody Kamery od napędu. Zyska jest taki, że zakłócenia elektryczne w jednym obwodzie nie będą wpływać na drugi. Jeżeli padnie ci np. pakiet napędowy - nadal masz wizję z modelu. I odwrotnie - tracąc wizję, nadal masz kontrolę nad modelem. Kamera z nadajnikiem nie pobierają jakiś kosmicznych prądów, więc pakiet do kamery i nadajnika może być mały i lekki. Nie musi to być zaraz 2Ah 30C... :wink:
markac Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Opublikowano 8 Lipca 2010 madrian, idea od początku jest taka, że będzie oddzielny pakiet na Video i nadajnik, więc spokojnie. Nie jestem kamikadze Nie zmienia to faktu, że wolałbym, pakiet 2S, bo jest po prostu lżejszy, dlatego dobrałem podzespoły tak (kamera, nadajnik), żeby działało na 5V. Nie mogę tylko znaleźć taniego OSD (do $150 na 5V). $300 to trochę przesada, tym bardziej, że chce coś prostego.
szymon_wolebez Opublikowano 8 Lipca 2010 Opublikowano 8 Lipca 2010 Jak zasilasz nadajnik i kamerę z pakietu 2s przez bec 5v. To spokojnie OSD Remzibiego działa z 2s i wtedy nie tak mocno się grzeje. Latałem w takiej konfiguracji i wszystko było oki.
markac Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Opublikowano 8 Lipca 2010 szymon_wolebez, chodzi Ci o ten Polski OSD którego, o ironio, w Polsce nie można kupić? Tak, zapoznałem już się z nim.
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lipca 2010 Opublikowano 8 Lipca 2010 Jak to nie można kupić? Mam i wcale nie kupowałem za granicą....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.