verona Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Witam. Dziś normalnie latałem parę minut, po chwili musiałem wracać a więc nawet pakietu nie zakatowałem, pewnie zdążył się do połowy rozładować jak nie mniej. Gdy miałem czas wrócić latać podłączyłem pod Turnigy Accucell-6 i rozczarowanie - jakiś błąd o napięciu w ogniwie którego nie pamiętam. Tak więc podłączyłem go pod zwykłą ładowarkę którą dostałem w zestawie z szybowcem i aku taka z dwiema diodami i to wszystko (wbudowany balancer) no i po jakimś czasie zaświeciła się zielona lampka. Podłączyłem w szybowcu no i silnik działa. Chciałem sprawdzić w Accucell'u czy działa i inny błąd "błąd battery vol err cell connect". Ładowarka pokazała mi takie napięcia: 4.20 0.00V 4.20v i dalej zera. Tu chodzi chyba o to drugie gdzie jest 0.00v. Wiem jak się obchodzi z pakietami LiPo i nie ma szans bym za mocno go wyładował, odłączyłem go zaraz po zakończeniu lotu jak zawsze, a jednak coś padło. Dlaczego tak się stało? Czy coś teraz mogę zrobić? Jakoś tą cele zregenerować? Szybowiec ledwo co kupiłem i nie mam na nowy pakiet :/ Bardzo proszę o pomoc! Mogę coś jeszcze poradzić na te zero ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Sprawdź koniecznie miernikiem czy ładowarka nie kłamie. Mi też coś nie działa balancer w iMAX B6. Ten sam błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verona Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 A jak nie mam miernika :/ ? I nie mam skad go załatwić i za co kupić. Przy ładowaniu podchodzi pod 8.5v i ten błąd. A jeśli kłamie to czemu wcześniej nie kłamała i jeśli to prawda to co robić? Ładować tą zwykłą z diodami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 pakiet sie skonczyl niestety Lipole mimo ze tanie ale sa malo trwale tak sie zdarza ze padaja cele nawet przy nie wysilonej pracy. I to obojetnie jakiej marki kupisz pakiet wiekszosc robiona jest i tak przez jednego producenta w Chinach jak masz zdolnosci to zrobisz z niego pakiet 2S a jak ich nie masz to do kosza niestety . Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Janie nie do końca do kosza, nie mąć koledze tutaj w głowie. Do utylizacji ,do utylizacji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verona Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 To już nie lepiej na 2s zamiast od razu do utylizacji? Ale czy mój szybowiec hawk sky będzie działał sprawnie na 7.2v? Tzn czy nie straci mi połowy mocy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 2 S to 8.4 V jako naladowany silnik i smiglo przewaznie dobierane jest tak by i pakiet pasowal jak zmnieszysz pakiet o sele to albo - wieksze smiglo - albo zmiana motorka na szybszy Jan pakiety do utylizacji oczywiscie , jeszcze sie spytam gdzie sa punkty utylizacyjne bo ja wypierdzielam do kosza, taki jestem mimo ze uswiadominy :mrgreen: Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Ja widziałem u siebie w Almie, w urzędzie miasta, w Biedronce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verona Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Tyle że większe śmigło nie wejdzie, muszę wypróbować czy bez jednej celi nie poleci.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Ja widziałem u siebie w Almie, w urzędzie miasta, w Biedronce i wrzucilbys tam uszkodzonego lipola ? :shock: :rotfl: narazajac budynek na pozar ? :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 raczej nie poleci zauwaz ze trzy S to sie wylacza przy 9 V a ty bedziesz startowal od 8,4 V a jak Twoj model szedl na wyladowanym pakiecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Ja widziałem u siebie w Almie, w urzędzie miasta, w Biedronce i wrzucilbys tam uszkodzonego lipola ? :shock: :rotfl: narazajac budynek na pozar ? :rotfl: To zależy jaki pakiet 4s 5000 zakopałem w polu 2 sztuki 3s 1000 oddałem do Almy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verona Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 raczej nie poleci zauwaz ze trzy S to sie wylacza przy 9 V a ty bedziesz startowal od 8,4 V a jak Twoj model szedl na wyladowanym pakiecie ? Nigdy nie latałem na wyładowanym, w sumie zawsze musiałem wracać przez jakieś uszkodzenie mechaniczne lub brak czasu. Teraz trzymałem model w rękach, włączyłem silnik na średnich obrotach i chodził mocno, potem dałem na maks i również nawalało mocno przez jakieś 20 sekund i wyłączyłem bo hałas w domu robi i spalić nie chce Ogólnie to w domu działa i chce się wyrwać z ręki, dopiero jutro będę mógł przetestować. No i w niebie zwykle nie potrzebowało maks obrotów bo przy średnich model latał bez problemu bo to w końcu szybowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 dlatego ze szybowiec to powinien chodzic na maxa 10-15 sek windy i szybowanie co z tego ze poleci i na pulap 200 bedziesz wchodzil 5 min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Będzie szybował tyle że tylko 3-4 windy zrobi. czasami to w zupełności wystarczy. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verona Opublikowano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 A jednak nie, nie ma szans by się wzniósł :/ Leci do przodu i brak mu siły by się wzbić :/ Więc jaki teraz najtańszy akumulator? Za ile? Cena gra dużą rolę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 http://allegro.pl/item1126084453_pakiet_lipo_turnigy_1800_mah_3s_20c_selekcja.html Z tych tańszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verona Opublikowano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Dzięki, to czas zacząć zbierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.