EKSTRA14 Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Witam W moim warsztacie produkuje model Tourist z czeskiej firmy Modela. Chciałbym dorobić mu lotki ale nie wiem czy jest to możliwe na skrzydle ze wzniosem. Na planie tej operacji nie ma lecz trudno mi latać bez lotek. Proszę o szybkie odpowiedzi i z góry dziękuję za nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Lotki jak dobrze pamietam robi się w modelach które maja max 2-3 stopnie wzniosu, jeżeli jest więcej model po prostu będzie bardzo 'nudnawo' zbieral się do zakrętu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Lotki jak dobrze pamietam robi się w modelach które maja max 2-3 stopnie wzniosu, jeżeli jest więcej model po prostu będzie bardzo 'nudnawo' zbieral się do zakrętu.... Ale gdy zmiksujesz lotki ze sterem kierunku to juz nie będzie nudnawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 mam (teraz juz rozbity :wink: ) motoszybowiec ze wzniosem i samymi lotkami i przydałby mu sie kierunek jeżeli model niema uszu to lotki będą wskazane a kiedy ma uszy to lotki najlepiej zrobić właśnie na uszach, ogólnie w szybowcach lotki są na końcach skrzydeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EKSTRA14 Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 jest to model małego trenerka więc chyba mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 jest to model małego trenerka więc chyba mogę. Możesz i nawet musisz :wink: Jak tu latać trenerkiem bez pełnej kontroli... Ewentualnie zmniejsz kąt wzniosu - chociaż dalej nie wiemy czy jest za duży , czy moze wystarczający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EKSTRA14 Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 to jest moje latadło http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=5075 czy takie lotki wystarczą? http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=5076 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Jeżeli nie chcesz już rozwalać skrzydła, to możesz zostawić taki wznios. Ale jak chcesz się trochę pobawić to zmniejsz go jakoś tak o połowę. Tak, żeby był ok 2 - 4 stopnie. Nie ma przekładek między dźwigarami co może powodować, że to skrzydło będzie za mało sztywne przy ostrzejszym lataniu. Ja bym tam dokleił paski balsy grubości 2mm. Idealnie byłoby je wstawić pomiędzy dźwigary, ale jak dokleisz z tyłu dźwigarów to też będzie dobrze. Należy je wyciąć tak, żeby słoje były pionowo, prostopadle do dźwigarów (nie wzdłuż skrzydła!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EKSTRA14 Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Mógłbym też zrobić jeszcze jedno skrzydło bez wzniosu lub z 2-4'. Czy długość i szerokość lotek jest odpowiednia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano11 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Zrobienie skrzydła od podstaw będzie chyba lepszym rozwiązaniem. Przy okazji należało by rozważyć ile żeber dać na jedno skrzydło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Lotki zrób takie, żeby ich pole powierzchni było równe około 1/8 powierzchni skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EKSTRA14 Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Na razie zrobię lorki do tego skrzydła według propozycji Callab'a a jak coś nie pujdzie to nowe skrzydło ze mniejszym wzniosem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.