Lech Mirkiewicz Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Witam... Postanowiłem zamieszczać tutaj dokumentacje z mojej budowy samolotu Viper SD-4 Przepraszam za jakość zdjęć, ale obecnie aparat w naprawie i dopiero w przyszłym tygodniu będę miał czym fotografować. Zdjęcia wykonane telefonem. Pragnę podziękować tutaj Panu Wojtkowi f-150 za udostępnienie planów. Proszę na razie nie pytać o osprzęt ponieważ jeszcze nie wiem. Zobaczę jak wyjdę z wagą i kosztami. Plany pochodzą z FMT nr. 03 / 2009. No więc zamówiłem wczoraj materiały, teraz czekam na dostawę. Mając dzisiaj chwilkę czasu, odrobinę balsy "jedynki" postanowiłem wykonać żeberka . Zacząłem od stworzenia szablonu: Potem, gdy szablon był gotowy, pociąłem balsę na prostokąty, nawierciłem i nałożyłem je na szablon, a następnie skręciłem unieruchamiając wszystko: Następnie szlifowanie, wygładzanie: A tak o to prezentują się żeberka: Na dzisiaj postęp na razie tylko taki. Nie mam niestety ani listewek, ani więcej balsy aby budowa szła dalej. Myślałem jeszcze żeby dzisiaj wykonać wręgi kadłuba. Na planach jednak nie pisze z czego je wykonać. Zastanawiam się czy by nie zrobić ich z "sklejki" owocówki, bo mam jej troszkę, ale nie wiem czy to nie wpłynie negatywnie na masę i SC. Czy może powinienem je z balsy powiedzmy 2 mm, jednak niektóre wręgi są szersze niż 10 cm, a co z za tym idzie trzeba by je kleić, co może mieć negatywny wpływ na wytrzymałość konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Poszukam tego numeru i zobaczę w opisie w temacie wręg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Odwiedziłem dzisiaj sklep modelarski, zakupiłem potrzebne materiały i zabrałem się do roboty. Prace zacząłem od wykonania stateczników, steru kierunku i wysokości: Wprowadziłem małą korektę w planach, mianowicie nie zrobiłem wmocniena L6, gdyż sąsiad ( stary modelarz ) powiedział, że jest ono tam nie potrzebne i mogę go nie dawać. Następnie zabrałem się za skrzydła. Niestety w sklepie pomyliłem się i wziąłem sobie o 1 listewkę 2x3 za mało, i wystarczyło tylko na jedno skrzydło. Co prawda, brakuje natarcia oraz spływu, jednak i o tych listewkach zapomniałem. Skrzydło prezentuje się następująco: Jutro znowu odwiedzę sklep, zakupię co trzeba i ruszamy dalej z budową. W planach na jutro jest zrobienie kadłuba, oraz dokończenie skrzydeł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Ciąg dalszy relacji... Kadłub prawie skończony, brakuje mi balsy 10mm, która jest potrzebna do wykonania pierwszej wręgi. Ją wykonam zabieram się za obklejanie balsą 1mm. Fotki "prawie" gotowego kadłuba: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 31 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Budowy ciąg dalszy. Skrzydła otrzymały lotki, krawędź natarcia oraz spływu. Może niewiele, ale zawsze coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 W dniu dzisiejszym nastąpił kolejny postęp: dokonałem szpachlowanie wszystkich powstałych na kadłubie nierówności. Jutro będę szlifował na gładko, na razie szpachlówka schnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.