Skocz do zawartości

ASW-28 PELIKAN kompletowanie zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Nadszedł dla mnie taki czas, że postanowiłem przesiąść się z wirtualnego latania na model RC.

Wszelakie symulatory mam opanowane w stopniu dobrym (bardzo dobrym to można być w realu). Generalnie na symulatorach latam od 1996r.

Z racji tego że mieszkam w małym miasteczku z dala od zgiełku świata :) na pierwszy model RC postanowiłem wybrać ASW-28 firmy Pelikan.

Za tym modelem przemawiały wersje estetyczne (podoba mi się) jak i logistyczne - łatwy dostęp do części w necie.

Zdecydowałem się na niego w wersji ARF

Do modelu planuje zakupić standardowypakiet li-po 1100mAh 7,4 V (pewnie na start 2 pakiety)

Zastanawiam się czy kupić standardową ładowarkę pelikana - taką z zestawu RTF (ASW-28 - ładowarka z balanserem -Pelikan ) i do tego Zasilacz sieciowy Raytronic PS5 12V / 5A

W tym punkcje prosiłbym o rade.

Następnie wybór aparatury.

Skłaniałbym się do Hobby King 6ch v2 lub do Hobby King HK-7X v2 (ale o tym modelu znalazłem znikome informacje). Nadajnik oczywiście mode 2.

Doczytałem na forum iż "bez problemu" w aparaturze Hobby King 6ch v2 można ustawić klapy więc będzie można troszkę zredukować prędkość lądowania szybowca- ustawiając w tej funkcji lotki.

Prosiłbym o odpowiedz na pytanie czy taki zestaw będzie ze sobą bezproblemowo współpracował .

Czy odbiornik którego zakres zasilania jest od 4,5 do 7,00V będzie pracował poprawnie przy podłączeniu pakietu 7,4V.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.

Opublikowano

Wszystko ok,ale ja kupiłbym ładowarkę turningy accucel: http://allegro.pl/item1148390843_ladowarka_turnigy_accucel_6_nowa_wersja_najtaniej.html

Przyszłościowa.

Jako aparature turningy 9ch i bęziesz już miał tani i w miarę dobry sprzęt.

Co do samego szybowca-lepiej wybrać nie mogłeś.Mam takiego do dziś-z tym że leży i się kurzy bo jak uczyłem się latać doszczętnie rozwaliłem kadłub.Lata przewidywalnie,lecz lubi zwalać się na skrzydło.Pamiętaj żeby rzucać go mocno i zdecydowanie bo inaczej możesz złamać skrzydło.

Oklej kokpit modelu taśmą zbrojną lub pakową,jak i oklej również końcówki skrzydeł-lubią się łamąć przy "krzywym lądowaniu".Funkcja klapolotek się przyda napewno.

Tyle z mojej strony mam nadzieje że nie namotałem i pomogłem ;)

Opublikowano

Oklejenie - oczywiście podstawowa sprawa :)

Przeczytałem starsze wątki odnośnie ASW-28 Pelikana i jego bolączek.

Zastanawiam się czy na początek nie kupić wersji RTF polatać i dozbierać na lepszą aparaturę

znalazłem coś takiego TURNIGY 9x 2,4GHz + odbirnik 8ch - cena chyba niezła

-ktoś może napisać ile ładuje się pakiet li-po 1100mAh w standardowej ładowarce znajdującej się w zestawie ?

Opublikowano

ktoś może napisać ile ładuje się pakiet li-po 1100mAh w standardowej ładowarce znajdującej się w zestawie ?

około godziny.

Opublikowano

Oklejenie - oczywiście podstawowa sprawa :)

Przeczytałem starsze wątki odnośnie ASW-28 Pelikana i jego bolączek.

Zastanawiam się czy na początek nie kupić wersji RTF polatać i dozbierać na lepszą aparaturę

znalazłem coś takiego TURNIGY 9x 2,4GHz + odbirnik 8ch - cena chyba niezła

-ktoś może napisać ile ładuje się pakiet li-po 1100mAh w standardowej ładowarce znajdującej się w zestawie ?

ale zastanów się za ładowarką turningy-naprawde warto

Opublikowano

Przeglądając stronę internetową RCM PELIKAN znalazłem model ASW-28 RTF w wersji 2,4 GHz w MODE 2 !!!

Takie małe zaskoczenie.

Ciekawe kiedy pojawi się on u nas ?

No chyba że tylko Sky Lady cieszy się takim zainteresowaniem kupujących, że można ją dostać w wersji na 2,4GHz.

Koszt: 3 890,00 kč czyli na nasze jakieś 630,20 (przy kursie 1KC->0,162006992PLN)

Najlepsze jest to, iż wersja RTF ASW-28 w wersji FM i 2,4 GHz kosztują na tej stronce tyle samo !

Wychodzi że u nas ten model sprzedawany jest taniej (albo Pelikan nie za bardzo pała się do sprzedaży internetowej :) )

Opublikowano

Z ostatniej chwili:..

Rozmawiałem właśnie z panem z sklep.modelarnia.pl w Warszawie i otrzymałem informację iż ASW-28 RTF z aparaturą w 2,4GHz jest już na magazynie !!

Na chwilę obecną cena zestawu jest jeszcze nie znana - model ma trafić do sprzedaży w przyszłym tygodniu - czyli od 2.08.2010 powinien być dostępny.

Wydaje mi się, że cena ASW będzie zbliżona do ceny Alph`y 1500 i będzie oscylowała w granicach 600,00 złotych.

Dla przypomnienia - ASW-28 RTF na stronie PELIKANA kosztuje tyle samo bez względu na rodzaj aparatury (FM lub 2,4 GHz)

Opublikowano

Ja mogę Ci polecić ten model to był mój pierwszy model , nie raz zaliczył kraksy i kleiłem model Cyjanopanem CA i mimo że model po wielu lotach był zwichrowany latał do ostatniej chwli do momentu kiedy nie przekreciło się łoże silnika w korpusie i nie oberwał się jeden przewodzik od jeden fazy . Także kolego bierz ten model nawet się nie zastanawiaj ja na aparaturze 35MHz latałem i zero zakłucen czy innych zjawisk , jedynie ładowarka jest do bani ja zakupiłem turnigy accucell-6 i było super.

Opublikowano

Witam.

Poskładałem trzy takie zestawy, dwa w układzie fabrycznym, a jeden na DX5 i wszystkie trzy latały fajnie, nawet przy wietrze 5 m/s.

Opublikowano

Witam.

od dzisiaj w sklep.modelarnia.pl pojawił się zestaw ASW-28 Pelikana w wersji RTF z aparaturą 2,4 GHz cena zestawu 559,00 więc uważam, że panowie się spisali i nie zawyżają ceny :)

Opublikowano

Jako że zbliża się czas powrotu z urlopu - a tym samym zakup modelu - pytanie jeszcze o aparaturę.

Jako że polecacie na starcie Turnigy 9x 2,4Ghz zalazłem w necie taki zestaw w cenie 349,00 myślę że to dobra alternatywa dla aparatury Hobby King HK-7X v2 7-kanałowej którą można kupić za 319,00 złotych.

Tylko takie pytanko - ile kosztuje dodatkowy odbiornik i czy zestaw z linku jest kompletny (czy po włożeniu baterii i sparowaniu z odbiornikiem możemy zacząć loty)??

Gość Anonymous
Opublikowano

W HK też możesz dostać ten nadajnik(turnigy 9x) w cenie 59 dolarów.

Cena odbiornika 8 kanałowego to 60zł. Zestaw z linku zawiera wszystko co potrzebne.

Opublikowano

Jeszcze takie pytanko do posiadaczy ASW-28 Pelikana - odnośnie pakietu zasilającego:

Oryginalnie instalowany jest

Dołączona grafika

taki pakiet.

Czy mogę zastosować np. taki pakiet

Dołączona grafika

Wydaje mi się, że chyba różnią się końcówkami, ale fachowcem nie jestem.

Ewentualnie jaki pakiet z HK można zainstalować w ASW-28 Pelikana ?

Opublikowano

Jedyny problem to może być różnica wtyczek balansera.

Opublikowano

Dzialeczka, dGe rządzi! :D

A wracając do tematu. Proponuje maly tuning. Wstawić regulator 18A (ja mialem TP z filtrem ferytowym) i do tego lipol 3s 1800mah. Bedzie trzeba troche w kadlubie wydrazyc zeby uzyskać odpowiednie sc. Model bedzie mial zapas mocy, i latania na ok godzine. Po moim drogim locie asw wprowadziłem takie zmiany. Polecam. Pozdro

Opublikowano

Oczywiście na początek WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla Dzialeczka.

Ma nieziemską cierpliwość :)- wiem bo zamęczam go pytaniami na PW.

Teraz kwestia tego co już postanowiłem kupić - czyli konkrety :

1. APARATURA - Turnigy 9X 9Ch Transmitter w/ Module & 8ch Receiver (Mode 2) (v2 Firmware)

2. PAKIET ZASILAJĄCY DO APARATURY - Rhino 2620mAh 3S 11.1v Low-Discharge Transmitter Lipoly Pack

3. SMYCZ DO APARATURY - TURNIGY Transmitter Strap

4. ŁADOWARKA - Turnigy Accucel-6 50W 6A Balancer/Charger w/ accessories

Teraz znak zapytania:

5. PAKIET ZASILAJĄCY DO MOTOSZYBOWCA - Turnigy 1300mAh 2S 20C Lipo Pack

i teraz zagwozdka w rożnych wtyczkach balansera ?

Jeśli ładowarka i pakiet jest tej samej firmy - Turnigy to w akcesoriach nie będzie takiej wtyczki? Czy raczej różnica będzie przy podpięciu pakietu w motoszybowcu ?

I pojawiła się jeszcze jedna kwestia (to wszystko przez Dzialeczka i tym że mnie zaraził sklepem Hobby King)

A mianowicie znalazłem ASW-28 w wersji ARF za 89.99$ i z porównywania opisów wychodzi że to to samo co wyrób Pelikana - więc generalnie w razie W powinny pasować częsci od Pelikana :)

Licząc to zawsze taniej niż u nas - ALE jak mówi przysłowie chytry dwa razy traci więc nie chciałbym tymi oszczędnościami sam sobie podciąć skrzydeł :)

Co jeśli się okaże że model był źle zapakowany i będę się męczył z reklamacjami przez X czasu. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie zakupów modeli z HK to proszę o info.

Opublikowano

Ja zamawiałem Mini-Swifta, wszystko przychodzi tak zapakowane, że raczej nie ma szans na uszkodzenie. Nie wiem, czy są różnice między wyrobem Pelikana a HK, ale jeśli chodzi o sam sklep i przesyłkę - śmiało kupuj.

Opublikowano

Też myślę o tym modelu w wersji ARF ale zanim go kupię chciałbym zapytać, czy ten model uciągnie dodatkowy balast 180g - kamerka GoProHD na pokładzie. Może ktoś już przerabiał taki temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.