intel1995 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Witam Czytając tu na forum temat dotyczący czujnika temperatury zakupiłem sobie układ LM35, zlutowałem go tak jak było pokazana w temacie i wszystko jest ok, prawie wszystko. Ładowarka zamiast pokazywać np. 20*C pokazuje 80*C, jednym słowem wskazania temperatury są odwrotne niż w rzeczywistości. Jak by co posiadam Accucell'a 6 , da się coś z tym zrobić, miał już ktoś taki przypadek ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 A kalibrowałeś czujnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intel1995 Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 A jak to się robi :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Nie czytałem tego tematu więc jest mi trudno powiedzieć coś o tym układzie, ale najczęściej wkłada się zaizolowany element pomiarowy (termistor, dioda, tranzystor) najpierw do wody z lodem i reguluje (najczęściej potencjometrem w układzie) aby odczyt wskazywał "0", a potem do wrzątku i tak samo dla wskazań "100" *C O ile pamiętam, to kolega Leszek K jest elektronikiem i jeśli się do niego zwrócisz, z pewnością udzieli Ci szczegółowej i fachowej porady :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intel1995 Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Dzięki za odpowiedz, ale nie zrozumieliśmy się. LM35 to jes takie coś tam nie ma żadnego potencjometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
militariusz Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 a może poprostu źle wkładasz wtyczkę od czujnika :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intel1995 Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Niemożliwe, to jest takie złącze jak od serw FUTABY ze "skrzydełkiem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 10 sekund szukania i temat z EPHELI http://www.epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=printview&t=17988&start=15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 10 sekund patrzenia na oba obrazki i na pierwszym jest inaczej niż na drugim , zgodnie z tym co na EPHELI to drugi jest poprawny EDIT : sprawdziłem w przypadku Turnigy accucell6 na pierwszym obrazku trzeba zamienić skrajne nogi , w przeciwnym razie pokazuje około 70 st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intel1995 Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Dzięki wszystkim za odpowiedz, ale byliście za późno, sam się zorientowałem i je przemieniłem. meloow, Właśnie o to chodzi że patrzałem jak to zrobić z tych tematów/rysunków co podałeś :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordg90 Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Schematy są poprawne, ale dla Sharka. Turnigy Accucell - 6 ma skrajne piny odwrócone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 a myślisz że dlaczego pokazałem akurat te dwa obrazki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.