Skocz do zawartości

Lakierowanie/Malowanie modelu

Lech Mirkiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem w trakcie budowy samolotu Viper SD-4. Powoli zbliża się czas jego oklejania/malowania. Postanowiłem, że model "posłuży" jako eksponat więc nie martwię się masę. Chcę aby był on pokryty w taki sposób, aby wyglądało to rzeczywiście. I tutaj moje pytanie do was: jak to wykonać.

Czytałem, żeby troszku zaszpachlować, następnie wyszlifować, na to papier japoński, 3-4 warstwy lakieru CAPON, i wykończenie emulsją.

Czy może mogę użyć szpachli natryskowej, na to papier japoński, potem lakierowanie i na sprej.

I tutaj rodzą się największe niewadome:

Jak to dokładnie wykonać?

Jakiej szpachli użyć?

Czy można to jakimś sprejem pomalować?

Proszę o porady :)

Opublikowano

Witam,ja osobiscie uzywam szpachli do aut,nasepnie sa dwie metody baza samochodowa szybko schnie wielka zaleta,nastepnie klar czyli lakier bezbarwny.

Lub od razu farby samochodowe akrylowe na polysk z tym troche gorzej idzie trzeba miec pewna w prawe,lakiery firmy Debber.

Ale mozna tez dostac w lakierniach samochodowych gdzie sprzedaja farby spraye pod rzadany kolor robia na miejscu podobno dobrze maluja,nie "zygaja" farbe jak te z marketu badziewie.

No i wiadomo do pierwszych dwoch metod sprezarka i pistolet.

Proponuje abys sie przeszedl do takiego sklepu z farbami i lakierami do aut.

Opublikowano

Witam ,zgadzam sie z kolegą ,żę lakier samochodowy będzie tu najodpowiedniejszy,a metoda z bazą + clar najlepsza(daje możliwość nieskonczonej ilośći porawek)wpadasz do pierwszej lepszej mieszalni lakierów samochodowych robisz takzwaną setke i jedziesz z koksem.jesli niemasz do stepu do areo lub pistoletu to spokojnie możesz wykorzystac do malowania psikacz od płynu do szyb, tylko w tedy farba powinna być mocno rorzedzona i malowanie z durzej odległości i nie zagrubo na raz ,a strumien to se sprawdzisz na jakiejś wapiennej scianie np w piwnicy.Pamietaj ,żę te opakowania robi się z PP wieć po jakimś czasie zaczną sie zasysać(zapadać) i trzeba poluzować aby dopuścić powietrza.pozdro

Opublikowano

jesli niemasz do stepu do areo lub pistoletu to spokojnie możesz wykorzystac do malowania psikacz od płynu do szyb

Jakoś sobie tego nie wyobrażam :shock: , tzn. może i wyobrażam, ale jakość takiej powłoki... na pewno nie jest dobra

Opublikowano

Oj , panowie, powoli..Model ten to metrowy parcflyer.

Zadne malowanie tylko kolorowe folie albo japonka i cellon.

Wyjdzie lzej i napewno ladniej a i szybciej.

Opublikowano

uzywam szpachli do aut

oj joj joj IMO nie jest to dobry pomysł ponieważ taka szpachla jest ciężka, kiepsko trzyma się drewnianych powierzchni z czasem potrafi odprysnąc na dość dużej powierzchni, jest mimo wszystko twardsza i przy nieuważnym szlifowaniu bardziej poddają się nieszpachlowane boki. Do wykończania i szlifowania stosuję o ile w ogóle potrzeba szpachlę do BALSY, ultralekką dostępną od jakiegoś czasu w naszych internetowych sklepach.

A swoją drogą dlaczego nie postarać się i nie skleić elementów równo, bez uskoków i dokładania sobie dodatkowej pracy?

W tym wszystkim Rapier podszedł bardzo racjonalnie ... nic dodać.

Opublikowano

W balsiakach lepiej pokryć 2 zamiast 1,5mm i wszystko dokładnie oszlifować.

A jeszcze lepiej kleić dokładnie i po lekkim przeszlifowaniu gotowe do olejenia folią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.