Skocz do zawartości

Jak zabezpieczacie pakiety w czasie ładowania?

lordg90

Jak zabezpieczacie pakiety w czasie ładowania?  

70 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak zabezpieczacie pakiety w czasie ładowania?

• Używam LiPo Baga
      12
    • Używam ciężkiej doniczki/innej pewnej osłony
      4
    • Nie używam żadnej ochrony
      55

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lipo przechowuje w metalowej zamykanej skrzyni leżacej na betonie w garażu a ładuje tak naprawde pod nadzorem w bagu co pewien czes sprawdzając ich temperaturę przez dotyk //to i tak nie daje gwarancji // , zapłon jest prawie natychmiastowy ,czujnik nie zawsze zdąży odciąć zasilanie ---a lipo i tak się zjara

Opublikowano

Skoro juz tyle. Proponuję przechowywać w betonowym bunkrze (np. z II wojny św.-jest ich wiele) zalanych wodą do kostek, z cegłą na środku. Dopiero na niej torba do lipo. I koniecznie metalowe, dobrze zamykane drzwi, bo, nie daj Boże ktoś wejdzie i mu wybuchnie.

Brrrr Lepiej zmieńcie hobby. Czy wy naprawde tak myślicie i robicie? To lepiej nie chodzić po ulicach, bo może spaść na głowę "awionetka" albo ucieknięte FPV.

Opublikowano

No cóż można i tak, ale do rzeczy.

Przeglądając fora nasze i zagraniczne można znaleźć opisy pożarów li-poli i nie tylko li-poli, najczęściej podczas ładowania a nawet lotów.

Również w ostatnim bodaj numerze Newsweeka czytałem artykuł o ofiarach wybuchających telefonów komórkowych i laptopów (polecam lekturę), więc nie jest to tak statystycznie zupełnie marginalne zjawisko w świecie, niezależne od tego czy się je ignoruje czy nie.

Oczywiście każdy jest panem swego losu i nie mnie decydować jak kto będzie się ze swoim pakietem obchodził, ale zjawisko istnieje i wg prawa Murphy'ego .... lepiej dmuchać na zimne.

Tym bardziej, że najprostsze środki zaradcze praktycznie nic nie kosztują (no, może poza burą od żony czy mamy o śliczną doniczkę czy garnek :D )

Szkoda, że nie prowadzi się jakiejś statystyki (a może prowadzi?)wtedy dane byłyby bardziej naoczne. Pewnie i wśród uczestników tego forum znalazło by się parę przypadków, czego nikomu więcej nie życzę.

Opublikowano

[...] Tak więc słabo trafiłeś[...]

patelnia przynajmniej osłoni moją twarz przed wybuchem lipola, to znaczy że mimo kiepskiego TRAFIENIA sam TRAFIONY nie zostanę, bo ładowarkę zasilam z peceta na którym teraz piszę ale czy będąc na lotnisku muszę te wszystkie "bunkry stosować" ?

moim zdaniem wystarczy sobie dołożyć do kabla zasilającego przedłużacz 5 metrów i położyć ładowarkę z lipolem z dala od auta na ziemi , no grunt się chyba nie zapali :roll:

od kiedy czytam o tych tykających bombach zacząłem się bać zostawiać lipola pod zamkniętą maską ;o

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja zawsze ładuję lipola bez żadnej ochrony, żeby móc na bierząco srawdzać temperaturę, oraz czy nie spuchł. Nigdy nie zostawiam lipola ładującego się bez nadzoru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.