Killerus Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Ja borykam sie z wyborem kamery i tak po wielu godzinach slęczenia na necie i poszukawaniach wszystko spowadza sie do jednego modelu KX-131. Zaleta to to, że zasilana jest napięciem 5V (dodatkowy aku to wtedy nie 3 cele, a 2 - mniejsza waga). Cena jaką najtaniej znalazłem to 80$ to jakiej 240 zł z wysylka wychodzi. Najtańsza w POlce kamerka plytkowa jaką udało mi się znaleźć kosztuje co prawda 189 zł, ale jest zasilana 12V ;-(. Nadajnik/odbiornik wolałem kupić gotowe rozwiązanie - cena komplet ok 240 zł (bez znten). Czekam teraz na przesylke i jak wszystko poskladam do kupy, to rownież wrzuce opis jak to wszystko dziala (mam nadzieje, ze zadziala )
pawel_244 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Ta kamerka ktora jest w zestawie jest zasilana napieciem 5V , jednak driver jest zasilany wyzszym napieciem.
pawel_244 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zapomnialem zapytac , masz linka do tego co kupiles?
Killerus Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2007 Nadajnik/ Odbiornik: http://www.active-robots.com/products/radio-solutions/index.shtml Kamera KX-131: http://www.rangevideo.net/131_uncased.html Nadajnika/obd. jeszcze nie testowałem, czekam na anteny i kamere
Tomek Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 A jak ta kamera radzi sobie z nagłym oślepieniem lub szybka zmiana otoczenie (ciemne ,jasne) ??? Spora część tego typu kamer sobie w ogóle z tym nie radzi. Ja zamierzam zastosować nadajnik-odbiornik na 2,4 Ghz, ale zasięg przy ziemi max300m (dla mnie to wystarczy) za to będę miał głos(mikrofon zasilany od 5 do 12 V i waga w granicach 5-10g.
Killerus Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2007 Mój nadajnik też ma we stereo Audio, ale na dzwięku mi nie zależy (w górze i tak slychać tylko szumy). Z recenzji w necie bardzo dobrze się wypowiadaja o modelu KX-131
krufkapsotka Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 czesc Marcin (rozmawialismy na youtube) wybrales bardzo fajna kamerke , ma troche gorsza rozdzielczosc niz kx151 ale lepiej sobie radzi ze zmiana oswietlenia i nie ma glupich akcji ze zmiana temperatury kolorow.... co do mikrofonu to mysle ze jednak fajna sprawa.Przy kreceniu tylko filmow z powietrza rzeczywiscie moze byc zbedna bo i tak pewnie potem do filmu jakas muzyczke podkladamy, ale juz przy lotach fpv dzwiek obrotow silnika mysle ze dodaje sporo realizmu.,., p.s. jak przyjdize paczka z rangevideos to beda chcieli od ciebie clo i vat......jesli wpiszesz w formularzu ze to kamerka internetowa a nie przemyslowa to nie zaplacisz cla, tylko sam vat....a vat policza ci od kwoty na podstawie wydruku z kompa|(potwierdzenie zamowienia z rangevid) to spokojnie wpisz sobie tam dowolna kwote i od tego zaplacisz..... tak przynajmniej jest w wawie!
krufkapsotka Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 a tutaj jest probka zestawu 2,4 ghz wlasnie z kx151 mikrofon dolozylem z allegro za 24 zeta, waga ok 5g:) jakosc oczywiscie jest znacznie lepsza przed kompresja na youtube... pozdr
Killerus Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2007 Widzialem juz ten film, jest super, szukam jeszcze gdziej olukarow, w super dobrej cenie, moze jakies uzywane ??
pawel_244 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 To fakt bardzo dobra jakosc nagrania znacznie lepsza niz moja.
pawel_244 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Witam ponownie wszystkich zainteresowanych. Dzis zamieszczam link do filmu z ostatnich oblotow, zmienilem konstrukcje anten, ( pasmo 1GHz-> odbiorcza - antena calofalowa 28,5cm dlugosci zrobiona z srebrzanki o srednicy 1,5mm), nadawcza zas to antenka widelkowa 1/4 fali ). Oto link do filmu: http://www.kamerka0.republika.pl/
attyla Opublikowano 22 Czerwca 2007 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Mam prośbę mógłbyś filmik wstawić krótszy ale z mniejszą kompresją?
pawel_244 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Hmm wlasnie z kompresja nic nie zmienialem, jak wrzucam go na you tube jakos jakosc sie kaszani niewiem dlaczego. Jakosc tez jest taka gorsza bo mam taki maly rejestratorek ktory nagrywa z rozdzielczoscia tylko 320x240 , max 1MB/s, ale pzewaznie 500kB/s.
pawel_244 Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 Nie moge dawac reklamy bo sie admini denerwuja, sam widziales, ale jak cos to zawsze mozna pisac:p
Peter Opublikowano 20 Września 2007 Opublikowano 20 Września 2007 Nie moge dawac reklamy bo sie admini denerwuja Zaloz swoj temat,np. o swoim urzadzeniu. A tam mozesz pisac caly czas o tym.Najlepiej codziennie,powiedzmy z postepow nad ulepszeniem konstrukcji.I na pewno nie byl bys zadowolony,gdyby ktos tam zaczal pytac o kamerke :oops: , albo umiescil film ze swojego pierwszego lotu.A dalej to juz wiadomo,kaszana zone :crazy:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.