Rekrut:) Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Witam! Chcę przewinąć silnik lecz nie wiem jaki drut wybrać.Czy któryś z drutów nawojowych z allegro się nadaje??: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=drut+nawojowy&change_view=1&order=p W pierwszej aukcji są różne średnice oraz 0,18 która potrzebuję. Proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Nadają się.Możesz wziąć 0.18, może tez być 0.2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Nie jestem do końca przekonany, że to jest zwyczajny drut nawojowy. Przewinąłem w prawdzie dotąd tylko dwa silniki. Robiłem to bardzo starannie, ale silnikom do oryginałów było i tak baaardzo daleko... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Kwazio, a jaki jest niezwyczajny??? Ważna jest średnica drutu, poza tym nawinięcie też jest ważne. Nie twierdze że nie zrobiłeś tego starannie ale wystarczy gdzieś mały błąd i silnik nie będzie tak chodził jak na orginalnym drucie. Czasem ważna jest też ilość izolacji-emalia-może być jedna, dwie,trzy warstwy. A swoją drogą to drut pewnie made in china i tylko oni wiedzą z czego tak naprawdę wykonany.Warto by zmierzyć dokładnie rezystancję bo to też ważne.Przewinąłem w swoim życiu sporo cewek od elektromagnesów, trafo i silników tyle że większych-problemów z drutem nie było-zawsze błąd tkwił po stronie człowieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Witam jeżeli chcesz to zrobić porządnie to poszukaj wtwojej okolicy przewijalnie silników i poproś żeby ci odsprzedali drut taki jak potrzebujesz z podwujną izolacją.Ale nawet najlepsza izolacja ci nie pomoże jeżeli dobrze nie zaizolujesz stojana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Drut nawojowy, to drut nawojowy (jest jeszcze stalowy, pszczelarski-nie nadaje sie, choć służy tez do urządzeń latających). Jesli jest miedziany w emalii, to słuzy do nawijania. Oczywiście lepiej stosować drut w emalii podwójnej. Przewijam wiele silników, drut prawie zawsze z Allegro. Nie trafiłem na zły. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 A to miedź ma najniższy na przykład opór właściwy na świecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Srebro ma lepszy, niewiele gorszy glin. Ale miedz jest najlepsza-jakosć do ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamN Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 No złoto i platyna mają najlepszą przewodność elektryczną jaki cieplną. Ale głowy sobie nie dam odciąć bo do szkoły chodziłem ćwierć wieku temu Drucik pozłacany i posrebrzany na pewno jest bo taki mam po domu rozciągnięty do głośników i nie był taki drogi. No ale czy jest taki do przewijania silników to nie wiem. Na pewno jest tylko trzeba by było poszukać no ale czy by była widoczna różnica w działaniu silnika nawiniętego miedzianym czy pozłacanym drutem ? Jeśli tak to chyba taka minimalna i mało znacząca. Pozdrawiam AdamN. PS. No jak by się komuś nudziło i miał ochotę to ma temat na zimę i może zrobić takie testy i je przestawić na forum jako ciekawostkę. W każdym razie pomysł zapodany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 No akurat złoto i platyna są słabymi przewodnikami ciepła (złoto prawie dwa razy gorsze od miedzi-na poziomie aluminium- i srebra, a platyna aż sześć razy-podobnie jak stal). Pozłacanie przewodów ma chronić przed utlenianiem powierzchnie lepszych przewodników (srebra, miedzi). Przewody o złotym kolorze są zazwyczaj pokrywane stopami metali, złotem dość rzadko i nie wtakich przewodach jak do głośników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.