mariaczi__21 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Czesc. Buszujac po sieci znalazlem super artykul: http://adrenalina.onet.pl/1413486,1,2184,1,historia.html Proponuje wejsc tez na strone producenta: www.beres.com.pl Piekne fotki, szcegolnie z latania w Tatrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja-Jacek Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Polskie szybowce zawsze nalezaly do czolowki swiatowej.Kiedys nawet byl taki slogan"jak Szwajcarjia to zegarki ,jak Polska to szybowce.Ja-Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 A tu filmik z Dianami w roli głównej :-) Oraz polecam stronę www.gorpol.pl gdzie jest dużo zdjęć z latania w szczególności również szybowcowego ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 A my tu w Bielsku możemy oglądać Diany kiedy chcemy he he :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No powiem, że ten szybowiec jest niesamowity. Mi najbardziej podoba sie moment, gdy pakują Dianę do specjalnej przyczepki samochodowej do transportu - przyczepka jest tak wąska (to po prostu tuba), jakby była skonstruowana z myśla o przewożeniu dużych modeli. No i wogóle jak ogląda się Dianę z bliska ... to ma się nieodparte wrażenie, że to taki duży model RC, idealnie zrobiony (poważnie jakość wykonania to perfekcja i klasa sama w sobie). Obecnie znajomi robią ogromny model Diany - rozpietość chyba z 6 metrów. Będzie się działo. P.S. Rafał - film jest niezły. Podoba mi się moment jak Diana przelatuje nisko nad krawędzią zbiornika na Żarze - super !!! Pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 Tomku namów znajomych na zdjęcia :-) Film jest rzeczywiście fajny jak zresztą wszystkie gdzie są szybowce. Szkoda ze nie mam filmów jak Diany leciały nad publiką podczas bielskiego pikniku to było dopiero coś :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 jak ogląda się Dianę z bliska ... to ma się nieodparte wrażenie, że to taki duży model RC, idealnie zrobiony Czytałem kiedyś relację z "dużego" szybowiska, na którym pojawił się człowiek z własnoręcznie skonstruowanym szybowcem klasy Experimental. Zrobił go w 2 egzemplarzach bodajże, na jednym lata sam a na drugim kolega. Na pytanie "o motywy" odpowiedział: "Bo ja to jestem też modelarz RC, no i zrobiłem jeden taki trochę większy..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Film rewelacja. Takie widoki tam macie, że bania mała Te duże szybowce to w ogóle muszą być wypas. Zastanawiam się ile taki waży i ma prędkość minimalną. Mi się ten nalot z nawrotem nisko podobał ze świstem najbardziej. Czy te szybowce duże latają też na żaglu u was? Czy one tylko z holu , termika i wysoko fala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Diana 2: pusta wazy 185 a do lotu 500 - balast wodny to 240 litrów wody obciążenie powierzchni od 28 do 57 kg/m2 Poczytaj stronę http://www.beres.com.pl Raczej na termikę latają ale jak jest fala to latają na fali a na żaglu to jeszcze nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 FAkt, filmik jest pierwsza liga. Juz kilka razy obejrzalem i za kazdym razem czuje pewien dreszczyk emocji . Najfajniejsze momenty to przelot nad tama i jescze to jak 1 za 2 szybowiec leci tak nisko, wlatuja w tunel miedzy drzewa i ostro do gory :shock: Tak mi sie spodobalo ze postanowilem sobie jakis symulator szybowca sprawic. Kiedys pamietam gralem na jakims niemieckim SFS czy cos, ale za bardzo nei moglem znalezc w sieci. Ale natknalem sie na cus takiego: http://acn.waw.pl/sturm/Condor.html Na dole jest link do strony producnta. Recenzja wyglada zachecajaco, zaraz zasse wersje demo jak sie da. Tylko ze taki zakup to gra + joistick, bo nie mam. Ale chyba warto sie zaopatrzyc, szczegolnie ze mozna online grac. Mial ktos z tym symulatorem do czynienia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Latalem na symulatorze w postaci normalnego fotela oraz drazka i pedalow- dziela studentow mojego wydzialu. Ogolnie ma bdb opinie, aczkolwiek ma kilka bledow- podobno przy akrobacji ciezko z ranversem oraz ta tasiemka na kabinie (niestety nie znam nazwy, ale chetnie poznam- ktos moze powiedziec?) niezbyt realistycznie sie rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 ta tasiemka na kabinie (niestety nie znam nazwy, ale chetnie poznam- ktos moze powiedziec?) icek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Ten też niezły i Polski film: :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Boogie napisał/a: ta tasiemka na kabinie (niestety nie znam nazwy, ale chetnie poznam- ktos moze powiedziec?) icek? Glupie pytanie - ale po co ona dokladnie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olson Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Icek to się zwie :jupi: , jest to swego rodzaju tzw. kulka - pokazuje czy jest ześlizg, wyślizg w zakrętach oraz czy nie leci się ze zwisem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Pokazuje kierunek napływu strug powietrza: http://www.szybowce.waw.pl/aw/content/view/91/29/ olson, z tym chyłomierzem to bym uważał w świetle linka powyżej, choć mnie też uczyli, że to ekwiwalent kulki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olson Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 olson, z tym chyłomierzem to bym uważał w świetle linka powyżej, choć mnie też uczyli, że to ekwiwalent kulki... No do chyłomierza to nawet mi było daleko wspominać... jeszcze mi się nie udało aby u nas w aeroklubie ktoś to włączał :devil: Ale dziękuję bardzo za wspaniały materiał !! Przyda się na termice... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Prosiem Apropos włączania cudaka: wydaje mi się, że mylisz chyłomierz (kulkę) z zakrętomierzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olson Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Apropos włączania cudaka: wydaje mi się, że mylisz chyłomierz (kulkę) z zakrętomierzem. :oops: ojezus faktycznie, to kulka ma jakieś inne nazwy :jupi: , ja tam zawsze od ojca po łbie dostaje jak nie trzymam kulki w środku więc takie przyzwyczajenie . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.