Gites Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Właśnie zainstalowałem w budżetowej aparaturze HK-T6A pakiet przeznaczony do nadajników 1450mAh 3S Nie bardzo chce mi się wierzyć, żeby moja aparatura miała jakiekolwiek zabezpieczenie zapobiegające nadmiernemu rozładowaniu pakietu zasilającego. Jest co prawda jakaś dioda pokazująca kolorami (zielony, pomarańczowy, czerwony) stan aku ale prawdopodobnie jest to wróżenie z fusów. Czy ktoś się orientuje jak mogę się ustrzec przed zniszczeniem LiPol'a zbyt głębokim rozładowaniem w nadajniku? Czy wspomniana dioda pokazuje cokolwiek na czym można polegać? Mam nadzieję, że odpowiedzią nie będzie "po każdym lataniu wyjmij LiPola i go doładuj na full'a" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 ja zauważyłem, że oprócz tych 3 kolorów podanych na aparaturze, dioda święci się na coś "pomiędzy" nimi. Tzn w różnych odcieniach. Albo to jest prawda, albo mam jakieś omamy wzrokowe:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Kup sobie (albo zró jakiś tani lipo voltage monitor z brzęczykiem czy coś i podepnij równolegle w obwód. Albo wyciągnij po każdym lataniu i doładuj na ful Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Kup sobie (albo zró jakiś tani lipo voltage monitor[...]Mam monitorować każdą celę z osobna czy może wystarczy napięcie pakietu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Gites, żeby dbać o li-pole powinieneś sprawdzać każdą cele z osobna . Nie przekraczać napięć 2,8V – 4,2V na ogniwo to główna zasada :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Ok, akurat mam na stanie takie cuś . W środku aparatury jest mnóstwo miejsca do wykorzystania więc gdzieś to upchnę. W sumie kontrola sumarycznego napięcia pakietu powinna wystarczyć skoro i tak potem ładuję go w ładowarce z balanserem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 IMO wystarczy mierzyć całkowite napięcie. Wystarczy używać do ładowania balansera. Ze trzy razy rozładowałem Li-ion w aparaturze do zera. Co z tego, że piszczy alarm, jak ja w domu, a on piszczy w piwnicy :roll:. Piszczał ze dwa dni i się wypiszczał :?. Dla pełnego bezpieczeństwa trzeba by zastosować coś w tym typie: http://www.bto.pl/go/_info/?id=1704 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.