Skocz do zawartości

Problem z silnikiem GMS .40 ABC-FN BB

PiotrW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem mój pierwszy silnik spalinowy GMS .40 ABC-FN BB do Piper cuba 1720mm Airline. Założyłem do niego świecę, tłumik i śmigło. Kiedy obracam śmigłem to czasami w pewnym położeniu coś się blokuję i skrzypi i śmigło bardzo ciężko chodzi. Czy jest to normalne w nowych nie dotarych i nie odpalanych silnikach? Czy można bez obaw spróbowac to odpalic? Jak dzwoniłem do sklepu to sprzedawca powiedział, że to się dotrze ale mi wydaje się, że jest jakaś wada. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak ma być , cylinder jest lekko stożkowy jak zimny, dlatego w górnym zwrotnym punkcie się lekko zacina a nawet lekko poskrzypuje kiedy niedotarty. Po rozgrzaniu cylinder w górnej części (gdzie nagrzewa się bardziej) uzyskuje właściwy kształt walca i przestaje. Dotarcie też w niwelacji tego zjawiska pomaga. To taka technologia wykonania silnika.

Opublikowano

Witam.

Mój MVVS też tak zaczynał. Wyjątkowo mocno spasowany mi się trafił. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i docierać na zwiększonej ilości oleju. Najpierw na hamowni a potem już w modelu.

[vimeo]

[/vimeo]
Opublikowano

Witam

Oczywiście ,że tak ma być,dłużej pochodzi.

Ja w swoim ASP 61 miałem to samo a po dotarciu chodzi jak złoto. Ale jak napisał woj-tech trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Opublikowano

Witam

Próbowałem odpalic i dotrzec ten silnik ale niestety nie zapalił. Kiedy zatkam przepustnicę maksymalnie i zaciągnę paliwa i próbuję odpalac to silnik chwilami zakręci i gaśnie. Regulacja obrotów niewiele pomaga. Silnik dośc długo leżał w domu i mój młodszy brat mógł pokręcic regulacją wolnych i wysokich obrotów. Jakie powinno byc wyjściowe ustawienie wolnych obrotów dla tego silnika? Podobno te silniki mają fabrycznie to ustawione więc jakie jest to fabryczne ustawienie?

Opublikowano

Witam

Silnik odpalił i został wstępnie dotarty. Kiedy wyreguluję silnik to z tłumika trochę pryska olej. Czy to jest normalne przy każdym wyregulowanym silniku czy jest on źle

wyregulowany.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dwusówy tak mają, wszystko jest w porządku....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.