Maciej1996 Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Witam, dzisaj mialem nimiłe zdarzenie czyli : li-pol wyciekł i spuchł śmierdzi chemią, co z nim zrobić, boje się wyrzucić bo jak się coś zapali to będzie źle, mam pola obok siebie, ale jak posadzi pole i coś się stanie, co Wy robicie z takimi li-polami ? Proszę o szybką odpowiedź na razie lipol leży na dworze
MisRC Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 ja swojego spaliłem w ognisku. tylko musisz miec pod ręką gaśnice. daleko od zabudowań i co najważniejsze najlepiej na betonie.
kojot Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Wrzuć do miski z wodą, może być lekko posolna. Po kilku godzinach przebij gwożdziem.
Maciej1996 Posted September 4, 2010 Author Posted September 4, 2010 Wrzuć do miski z wodą, może być lekko posolna. Po kilku godzinach przebij gwożdziem. jest zataśmowyany odkleić ? czy tak wrzucić ? chyba pójdę go spalić i zakopać
ppompka Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Ja swojego zakopałem jakieś 2 miesiące temu, ponieważ też przebiłem lipola. Ostatnio odkopałem żeby zobaczyc co z nim. I co sie okazało? NIC NIE JEST.
kojot Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Skoro wiesz lepiej, to po co się pytasz? Słyszałeś coś o ekologii, czy w szkole spałeś, kiedy o tym mówili? Co zataśmowanie ma do tego, co ci napisałem? Po nocy w misce możesz wywalić do pojemnika ze starymi bateriami w sklepie typu Obi/Praktiker. A jak masz zakopać, to we własnym ogródku - nie rób syfu innym.
Maciej1996 Posted September 4, 2010 Author Posted September 4, 2010 Ja nie wiedziałem, jednak li-pol poszedł do wody z solą, zobaczymy co będzie za parę godzin,
MisRC Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 a mam pytanie do pana kojota jak to działa że woda z solą neutralizuje lipola? tak z ciekawości
qba Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 rozładowuje do zera a co za tym idzie brak energii w pakiecie = brak energii do jego zapłonu
kojot Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 jak to działa, że woda z solą neutralizuje lipola? tak z ciekawościNo, dobra - załamałeś mnie. Z ciekawości - czego teraz uczą na fizyce?Słyszałeś może o pojęciu elektrolitu (?) (w tym przypadku woda z solą, która w wodzie dysocjuje na jony (Na+ i Cl-). Dzięki przepływowi prądu w elektrolicie pomiędzy elektrodami następuje kompletne rozładowanie ogniwa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysocjacja_elektrolityczna Za moich czasów siódma i ósma klasa podstawówki - chemia i fizyka.
-==PEGAZ==- Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Teraz na fizyce jest nauka o ciemnej materii ...
meloow Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Teraz na fizyce jest nauka o ciemnej materii ... teraz to ciemna materia ale chodzi na lekcje na których nic nie uczą.
MisRC Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 na chemi to narazie wkółko bły pierwiastki i wartościowości a na fizyce kosmos...
RomanJ4 Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 Może właśnie dzięki modelarstwu dla wielu naszych młodych kolegów chemia i fizyka przestanie być "głupia" i nudna. Szkoda tylko, że nasi "spece" od edukacji i wychowania tak prostej zależności nie dostrzegają i wymyślają jakieś potwornie drogie i nieskuteczne "programy" (jak ten w TV o matmie)...ech..
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.