Skocz do zawartości

Problemy z Budową TOTO-0

Palacz1996

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Założyłem ten temat ponieważ nie znalazłem podobnego. Przejde od razu do rzeczy. Jestem w trakcie robienia TOTO według planów motylastego. Gdy zrobiłem skrzydło i przyłożyłem je do kadłuba od razy wydało mi sie dziwnie wielkie, za wielkie jak na kadłub. Foto

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wygląda na to ze jak sklejałem wydruki to któryś z wydruków był wiekszy. A jak wyciąłem wręgi według planów to były za duże jak na kadłub.Aha i jeszcze jeden problem. Czy samolot poleci z takim pęknięciem nan skrzydle??

Dołączona grafika

Opublikowano

a przyciąłeś te skrzydło po długości? Po zagięciu chyba trochę go zostaje na krawędzi spływu. Co do pęknięcia, to nie jestem pewien, ale pewnie jak będzie jeszcze z tą taśmą, to powinno być ok;)

Opublikowano

a budujesz go z planów czy CRD :) to dziwne, bo gdybyś budował z planów to taka sytuacja

nie maiała by prawa :)

Gdy zrobiłem skrzydło i przyłożyłem je do kadłuba od razy wydało mi sie dziwnie wielkie, za wielkie jak na kadłub

Opublikowano

Też miałem takie wrażenie. Ale powiedziałem sobie ze w końcu szpec od konstrukcji depronowych go zrobił i lata no wiec nie będę ingerował w konstrukcje. I tak jak model już był skończony nabrał proporcjonalnego wyglądu. Dziś ma prawie skończone pływaku (foto w temacie AWOTa w średniej wielkości elektryki) I zostało mi troszkę powiększyć SW i SK żeby lepiej trzymał zawis:D

Opublikowano

a budujesz go z planów czy CRD :) to dziwne, bo gdybyś budował z planów to taka sytuacja

nie maiała by prawa :)

Buduję go z planów, a zresztą to jest mój pierwszy model więc może mi sie zdawać że skrzydło jest za wielkie ;p Ale dalej nikt nic nie powiedział o tym pęknięciu ;/
Opublikowano

Krzysiek pisał już. A ja mogę potwierdzić jego zdanie.

Opublikowano

Czytałem na tym forum że po pęknięciu krawędzi natarcia skrzydło jest praktycznie do wyżucenia :F.

Ale czy to na pewno prawda to niewiadomo.

Opublikowano

Czytałem na tym forum że po pęknięciu krawędzi natarcia skrzydło jest praktycznie do wyżucenia :F.

Ale czy to na pewno prawda to niewiadomo.

Na pewno będzie generować mniejszą siłę nośną i może zaburzać ukłąd sił na skrzydle (pogorszenie stabilności).

Ale w takim modelu jak TOTO-0, nie będzie to aż tak wielkim problemem, szczególnie, jeżeli model wyjdzie dość lekki. Na skrzydle z pękniętą krawędzią poleci, ale nie tak dobrze jak na całym.

A ponieważ pianka typu izoflor jest tania - więc nie ma większego sensu się szczypać i lepiej zrobić nowe, poprawnie wykonane skrzydło. Na miejsce, gdzie skrzydło będzie zginane - naklej szeroką taśmę przeźroczystą, na całej długości. Zrób tępym grzbietem nożyka, rowek w miejscu gdzie skrzydło będzie najmocniej zgięte - od środka skrzydła.

Piankę wyginaj powoli i doginaj równo, na całej długości. Najlepiej jeżeli będzie lekko ciepła (np. podgrzana suszarką). Zimna pianka jest sztywniejsza.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

widocznie źle przykleiles tasme albo jej nie docisnąłeś dlatego pekl depron dla bezpieczenstwa mozesz podgrzac depron suszarka jak jest cieply jest bardzziej elastyczny

Opublikowano

widocznie źle przykleiles tasme albo jej nie docisnąłeś dlatego pekl depron dla bezpieczenstwa mozesz podgrzac depron suszarka jak jest cieply jest bardzziej elastyczny

Albo zelaskiem ale ostrożnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.