Skocz do zawartości

Szukam inspiracji

motyl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do wydania troszke $$$$$$$. potrzebuje model w okolicy 1,5m na zbocze ew. na klif nadmorski. Poźniej może elektryfikacja.

Model chce ukończyć do 6 lipca, co by zabrać go ze sobą nad morze. A i model musi byc sprawdzony co bym nie miał niespodzianek

Opublikowano

Więc jedzie do mnie ELF Blejzyka, ale w międzyczasie wpadły mi w ręce kawałki UNIWERSALa z ArtHobby.

Gość odciął nie wiem po co 90mm ogona z mocowaniem statecznika, ale to mały problem. Płaty pociął na 4 części, które juz skleiłem SOUDALEM zaraz idę przyszlifować i zalaminować.

Mam jedno pytanie, chce zrobić statecznik V, na stronie ArtHobby jest podany rysunek klasycznej wersji, jak przekonwertować wymiary klasyka na Vkę ?

http://www.arthobby.pl/arthobby1/egliders_plan/universalE_P.gif

Opublikowano

Ben, Czyli dla jasności. Statecznik poziomy mam długości 20cm, powierzchnia 380cm2, po przeliczeniu wyszło mi że V ma mieć powierzchnie 310cm2, z rzutu poziomego wychodzi mi długość V-ki 23,2cm, i teraz do tego mam dobrac szerokość V-ki co by uzyskać te 310cm2?? Z wyliconego usterzenia mam odciąć powierzchnie sterowa o szerokości jak poprzednio w klasycznym ??

Opublikowano
Ben, Czyli dla jasności. Statecznik poziomy mam długości 20cm

Żeby wszystko było jasne - szerokość statecznika pozostaje taka sama, również szerokość steru pozostaje bez zmian Zmieniasz (zwiększasz) długość statecznika w tym przypadku do 23cm, który będzie pełnił również funkcje steru kierunku.

Opublikowano

ale jak dam szerokość 11 jak w klasyku i długość 23 jak wychodzi z rzutu programu to ni jak nie wychodzi mi powierzchnia 310 :/

A w między czasie zrobiłem chyba zły statecznik :( szerokość 15 i długość 23 :(

Opublikowano

Nie wiem jak liczy ten programik do którego podałem link ... ażeby się upewnić czy aby nie popełniłem gafy zajżałem do swoich uczonych książek, wszak pamieć może nam zaszwankować :crazy: Dokopawszy sie do tego tamatu i obliczeniach "na piechotę" mi wychodzi 23,2cm na stronę :wink: oto wzór kórym sie posłużyłem:

0,5 Lr = L / 2*cos alfa

Lr - usterzenie Rudlickiego

L - usterzenie klasyczne

alfa - kont zawarty pomiedzy płaszczyzną a Lr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.