_Radek_ Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Witam, przymierzam się do zakupu półmakiety polskiego szybowca, przeglądając oferty dostępne na rynku napotkałem Jantara SZD-41 Std. z ROYAL-MODEL. Czy ten model jest komuś bliżej znany? Czy ktoś wie może jakie są o nim opinie? Jakie ma własności lotne i wykonanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Witaj. Nie wiem jaki model Cię interesuje, ale mogę skontaktować Cię z PGmodel, który robi coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Radek_ Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Witam Dziękuję Wojtku że odpisałeś, jak najbardziej interesuje mnie namiar na PGmodel. Bardzo śliczny jest Twój Jantar, jaką ma rozpietość? Jak możesz opisz jakie Twój model ma właściwości, czy do lotu potrzebuje dużej prędkości czy lata majestatycznie wolno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 A czy nie jest to Jantar 3,8m sprzedawany obecnie przez Modemaking? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Jest to pewna modyfikacja tego Jantara (4,1 m) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Trochę to nie przypomina Jantara Mode o tym z PGmodel. Ale jak nie zależy Ci na idealnym odwzorowaniu kadłuba oryginału to jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Witam Dziękuję Wojtku że odpisałeś, jak najbardziej interesuje mnie namiar na PGmodel. Bardzo śliczny jest Twój Jantar, jaką ma rozpietość? Jak możesz opisz jakie Twój model ma właściwości, czy do lotu potrzebuje dużej prędkości czy lata majestatycznie wolno. Jeśli chcesz zobaczyć jak lata mój Jantar 1 ,własnej produkcji , rozp 380 cmto tu http://www.youtube.com/results?search_query=model+jantar+1 Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Radek_ Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Dziękuje Panie Henryku za linki do filmów. Widzę że Jantarek lata przepięknie majestatycznie. Właśnie takiego modelu z silnikiem elektrycznym szukam. Niestety nie mam zbyt blisko zbocza wieć napęd silnikowy byłby najlepszym rozwiązaniem dla mnie. Czy kadłub jest też własnej roboty czy może z firmy ModelMaking wydaje mi się bardzo podobny? Jakie różnice konstrukcyjne są w skrzydłach poprzednich a tych nowych? Poza tematem jestem pełen podziwu Panie Henryku do Pana zapału do modelarswa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Radek_ Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Do Wojtek_I Jak Ty oceniasz właściwości swojego modelu (wykonanie, zachowanie się w locie )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Witaj. Ten Jantar nie jest mój, Przemek (ten na fotce) robił go dla kogoś z chyba Opola. Jeśli chcesz więcej się dowiedzieć na temat tego modelu to napisz do niego ( adres na PW). Pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Witam Kadłub wykonywałem sam-mam formę do SZD-38A jantar 1 i SZD-41 Jantar St skala 1:5 Skrzydła są w konstrukcji styrodur-fornir topolowy 0,6mm , "stare" skrzydła mają dzwigar w kształcie dwuteownika którego pasy to rowing węglowy śodnik zaś sklejka 2,5 mm , "nowe" mają dzwigar z pasów rowingu podparty na całej szerokości balsą , dodatkowo zamkniętą tkaniną szklaną 80 g. Oba rozwiązania spisują się dobrze z tym że drugie mają mniejszą strzłkę ugięcia.Zapał do modelarstwa zrodził się po zakończeniu "dorosłego" latania {kochane zdrowie} Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Witam Panie Henryku, obejrzałem filmiki . No, dla mnie jak dla _Radka_ piękna majestatyczna wyprawa w niebo ! Proszę o więcej szczegółw, jaki motor, śmigło, aku, itp... Pozdrawiam Yszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Witam Wersja elektryczna jest wyposażona w silnik Phasor 45-3 zasilany Li-Pol 4S 4500 mAh który napędza śmigło składane 12X6. Silnik jest dość drogi,kupiony w myśl zasady "człowieka biednego nie stać na zakup byle czego" wart jest wydanych pieniędzy Latam na nim osiem lat bardzo intensywnie , jak na razie nie widać śladów zużycia co nie znaczy że nie można latać na innym tańszym silniku. Ta konfiguracja napędu zapewnia bardzo bezpieczny i pewny start z ręki ,na powyższym pakiecie można wykonać pięć wejść na pułap 250-300m i pozostaje jeszcze zapas enrgii na powtórkę lądowania.Czas lotu przy pogodzie atermicznej to około 40 min. Wersja elektryczna z racji swej masy, a co za tym idzie,dużego obciążenia powierzchni nośnej, lata dość szybko co wbrew panującej opnii jest raczej zalętą a nie wadą. Do lądowania trzeba mieć jednak pas długości około 100m z czystym pdejściem lub wyposażyć model w hamulce a jeszcze lepiej w klapy. Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Radek_ Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Witam Widzę Panie Henryku, że Pana Jantar jest dobrze dopieszczony pod względem kształów w stosunku do oryginału. Jeśli ktoś z kolegów modelarzy dowie się coś więcej o Jantarze z ROYAL-MODEL chętnie wysłucham opini. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.