Skocz do zawartości

Nikko RC System 27 Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powitać!.

Zakładam ten temat w tym miejscu z nadzieją, że jakoś pomożecie mi ogarnąć mój problem:D. Chodzi jak w tytule o "model" samochodu RC firmy Nikko. Na wstępie powiem, że maszyna jest dosyć wiekowa, bo została zakupiona koło roku 90 we francji. Ja sam pamiętam jak przez mgłe, jak szarżowaliśmy z bratem tym samochodzikiem po podwórku:D. Dzisiaj właśnie szukając czegoś na strychu natknąłem się na ten model i postanowiłem coś z nim podziałać!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pierwszy problem:

1. Brak anteny w "nadajniku". Wejście jest na antene teleskopową z gwintem zewnętrznym, niestety nigdzie jej nie ma i nie wiem jaka powinna być jej długość;/

Tak samo jest z anteną od modelu. Jest ucięta w połowie.

Dołączona grafika

Spróbowałem przylutować tą od odbiornika E-sky, i samochodzik ożył. Byłoby ok, gdyby nie zasięg:D 10 cm:D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

"płytka główna" w samochodzie

Dołączona grafika

Miejsce mocowania Anteny

Boje się trochę zapytać:), ale czy ktoś kiedyś w swoim dzieciństwie spotkał się z tego typu maszyną? i wie jakie długości antenek powinny być?.

Model ma jeszcze problem ze zbieżnością przednich kół (efekt skosu z balkonu) ale to jest akurat do zrobienia. Brakuje mu dwóch amortyzatorów (nie mam pojęcia co się z nimi stało) No i generalnie karoseria do wyrzucenia...

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie, podpowiedzi!:)

Pozdrawiam!.

Opublikowano

Długość anteny nadajnika zmierzę w poniedziałek (mam gdzieś taką łódkę) natomiast antena odbiornika była w oryginale wykonana z drutu i miała ok 30 cm .Dokładnie pomierzę wszystko w poniedziałek.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Do odbiornika możesz przylutować jakikolwiek trochę dłuższy kawałek drutu, potem nadmiar owiń wokół tej rurki na antenę.

Co do tej od nadajnika - anteny w różnych modelach tej samej firmy mogą się trochę różnić, moja ma 51,5 cm, lecz ja na Twoim miejscu po prostu zmierzyłbym suwmiarką średnicę otworu na antenę i dokupił taką, która będzie pasowała i miała przynajmniej te 0,5m.

Opublikowano

Do odbiornika możesz przylutować jakikolwiek trochę dłuższy kawałek drutu, potem nadmiar owiń wokół tej rurki na antenę.

Co do tej od nadajnika - anteny w różnych modelach tej samej firmy mogą się trochę różnić, moja ma 51,5 cm, lecz ja na Twoim miejscu po prostu zmierzyłbym suwmiarką średnicę otworu na antenę i dokupił taką, która będzie pasowała i miała przynajmniej te 0,5m.

A może by tak poczytać trochę o korelacji między częstotliwością fali, a długości anteny?

Wtedy i "rady" mogłyby być sensowniejsze. :wink:

Bo te są raczej szkodliwe.

Opublikowano

Wiem o tym, ale powyżej pewnej długości nie ma to aż tak dużego znaczenia - a poza tym podałem dokładną długość anteny nadajnika dla częstotliwości 27 MHz, czyli 51,5cm. Jeśli chcesz znać dokładną długość anteny, możesz to obliczyć:

-długość anteny powinna być wielokrotnością długości fali (jednak w modelarstwie zazwyczaj jest to 1:4, 1:8 lub 1:16);

długość fali [m] = 300/częstotliwość [MHz]

Opublikowano

Właśnie miałem się zabierać za ten samochód jeszcze raz. Mam do nadajnika antenę, która ma po rozwinięciu 35 mm. To chyba może okazać się za mało ?

Opublikowano

Na pewno. Nie wiem czy się nie pomyliłeś z jednostkami, ale nawet 35 cm to by było zdecydowanie za mało, aczkolwiek powinien wtedy już jeździć z w miarę normalnym zasięgiem.

Ja rekomenduję ok 50 cm, aczkolwiek mój nadajnik był trochę inny (aparatura pisoletowa), długość anteny powinna jednak zależeć od częstotliwości. Mam jeszcze jedną antenę do aparatury o tej częstotliwości, innego producenta, ma ona 108cm. Jest jednak dość duże ryzyko, że któraś aparatura może mieć wbudowane uzwojenie wydłużające w środku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.