Bull64 Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Cześć! Ostatnio mnie nabrało że zbuduje swój pierwszy samolot RC. Przeczytałem chyba wszystkie tematy odnośnie ToTo-0 na tym forum. Więc wziołem się do roboty i prace czas zaczynać lecz jak zobaczyłem w moim modelarskim jest tylko depron 6mm i na dodatke arkusz 20x50 więc niestey będe musiał zamówić przez neta (Podajcie jakieś sklepy internetowe z Depronem).Wyposażenie będzie takie: Silnik: Tower Pro 2410-09 Silver Mount Regiel:Tower Pro Mag 8 12 A Pakiet: Lipol 1000 mAh 20 C Odbiornik : Esky (Ten od Belta cp v2) To chyba tyle i jeszcze kilka fotek na rozpoczęcie budowy: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07306cf73a0e73aa.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8275f2b301c43410.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65b1a6294a7a860c.html Kiedy zamówie depron za ok. tygodnia (urodziny)Prace się wznowią Jak możecie podajcie jakieś linki do ciekawych topicow żebym sie dowiedział czegoś więcej na temat Modelarstwa. Narq !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Ze zdjęciami coś nie tak bo się nie wyświetlają :shock: Fajny awatar, ale mam nadzieję, że nie wyglądasz tak w rzeczywistości :rotfl: Narq !! a to to Twoje imię ? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 "Depron" to nazwa handlowa produktu JEDNEJ firmy na świecie. Ten sam materiał jest produkowany przez setki wytwórców, w każdym niemal kraju. To jest dokładnie to samo tworzywo, które widujesz w postaci tacek piankowych pod mięso, z każdej garmażerki sklepowej. Przejdź się do dowolnego sklepu z panelami podłogowymi i kupisz "izolację pod panele podłogowe" z polistyrenu ekstrudowanego - 3, 5 i 6mm. O wiele taniej niż w modelarskim. Popularne marki to Arbitron czy FixPrix. Po drugie - Jak sądzisz? Dlaczego ten dział nazywa się "od czego zacząć?" i ma tak dużo PRZYKLEJONYCH tematów? Dla ozdoby? Czy może dlatego, że jest tam tak dużo informacji przydatnych dla początkujących? Widzisz, modelarz musi być stworzeniem zaradnym i pracowitym. Inaczej sukcesu nie odniesie. Po to właśnie funkcja :szukaj: istnieje. Jeżeli masz jakieś problemy, zacznij od :szukaj:, a potem :google:. Dopiero gdy NAPRAWDĘ nie znajdziesz odpowiedzi - pytaj na forum. Akurat tak się składa, że jako początkujący 99% rozwiązań swoich problemów na forum znajdziesz. Podejście "Dajcie mi co chcem" - podziwu dla twojej osoby nie wzbudzi. :wink: Dlatego lepiej od razu uprzedzić, że 12535 pytanie "jak podłaczać silnik do akumulatora", czy "co to jest serwo" - budzi uzasadniony sprzeciw tych, którzy poraz 12536 muszą na to samo pytanie odpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Ja w Castoramie kupowałem depron. Jak się nazywał to nie pamiętam. Mieli grubości 3mm, 5mm i 6mm. W Sklepach Komfort też jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 "Depron" to nazwa handlowa produktu JEDNEJ firmy na świecie. Ten sam materiał jest produkowany przez setki wytwórców, w każdym niemal kraju. To jest dokładnie to samo tworzywo, które widujesz w postaci tacek piankowych pod mięso, z każdej garmażerki sklepowej. Przejdź się do dowolnego sklepu z panelami podłogowymi i kupisz "izolację pod panele podłogowe" z polistyrenu ekstrudowanego - 3, 5 i 6mm. O wiele taniej niż w modelarskim. Popularne marki to Arbitron czy FixPrix. Po drugie - Jak sądzisz? Dlaczego ten dział nazywa się "od czego zacząć?" i ma tak dużo PRZYKLEJONYCH tematów? Dla ozdoby? Czy może dlatego, że jest tam tak dużo informacji przydatnych dla początkujących? Widzisz, modelarz musi być stworzeniem zaradnym i pracowitym. Inaczej sukcesu nie odniesie. Po to właśnie funkcja :szukaj: istnieje. Jeżeli masz jakieś problemy, zacznij od :szukaj:, a potem :google:. Dopiero gdy NAPRAWDĘ nie znajdziesz odpowiedzi - pytaj na forum. Akurat tak się składa, że jako początkujący 99% rozwiązań swoich problemów na forum znajdziesz. Podejście "Dajcie mi co chcem" - podziwu dla twojej osoby nie wzbudzi. :wink: Dlatego lepiej od razu uprzedzić, że 12535 pytanie "jak podłaczać silnik do akumulatora", czy "co to jest serwo" - budzi uzasadniony sprzeciw tych, którzy poraz 12536 muszą na to samo pytanie odpowiedzieć. Madrian Ja się ciebie nie pytam co to jest servo czy niby jak podłączyć aku do silnika. Ja te rzeczy już wiem włas=śnie z tych tematów przyklejonych. Tylko pchciałem wiedziec cos wiecej niz jest tu jakie większe żródło wiedzy.Może jakąś książke mi polecicie? A i na imię mam Mateusz Edit: A niewiem dlaczego te fotki mi się niewyświetlają. Klikam na ikonkę IMG wpisuje Url i powinno grać a nie gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Witam Sąsiada ; ) Depron(izoflor) można kupić w komfocie w Mielcu. Jest tam 6 mm płaski oraz 3mm karbowany z jednej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 OOo... widze że kolega z mielca. Niestety zamówiłem depron 1 arkusz 3 mm 900x400 i 6 mm 900x400. Zamówiłem też klej i bowdeny a wyposażenie kupie w naszym modelarskim w Mielcu Czy wystarczy tego depronu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Teoretycznie tak, ale zawsze lepiej jest mieć tego materiału więcej ( z uwagą na to, że nie zawsze może wyjść za pierwszym razem) Tak jak Działeczka mówi: Odwiedź komfort'a;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Tylko jest jeden problem Według planów motylastego skrzydła mają 1m a ja zamówiłem depron 90 cm :!: Czy to wpłynie na lot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Skrzydła można zrobić z 2 połówek po 50cm Od zastosowanego łącznika zależy, czy Toto będzie miał wznios. Ale trzeba było zamówić więcej. Może jednak podejdź gdzieś do sklepu po izofloor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 A czy nie obędzie się bez tych 10 cm??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Stracisz 10% powierzchni nośnej. Toto będzie latał szybciej i słabiej szybował. Jeśli zrobisz go lekko, to będzie w miarę, ale jak wyjdzie Ci ciężki to może kiepsko latać. Oryginał do lotu waży 450g, żebyś wiedział czego się trzymać przy budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 No trudno zobaczymy :roll: Czyli mój model do lotu będzie musiał ważyć z 400 g Może wypowie się ktoś co skrócił skrzydła o 10 cm i jak to latało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Jak będzie 450g to też jeszcze żadna tragedia. "Dzwonek" to mocny motorek, swego czasu "zero" latało na takim z wagą około 500g. Pociągnie, ale będzie szybciej latał. I łatwiej będzie ubić kreta. I zmień może awatar bo wyglądasz na bardzo chorego. Ziemista cera, podkrążone oczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Pożyjemy, zobaczymy... Narazie czekam na depron 3mm i 6mm klej uhu por bowdeny i sklejke 3mm brzozową. I putanie czy półkę pod statecznik poziomy można wykonać ze sklejki 3mm ???Czy będe musiał się wybrać do modelarskiego po balse 1 mm?? A i zamówiłem jeszcze listewki balsowe 5x5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Wszystko można, tylko sklejka będzie kilka razy cięższa od balsy. Takie zamiany to droga do robienia "cegły"... Jak ją wyażurujesz, to może będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 ...tylko po licho porządna sklejka brzozowa, jeśli w wielu miejscach można zastosować lekką 'owocówke'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Najwyżej skoczę po tą balse 1 mm do modelarskiego narazie czakam na przeyłkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Dopiero przesłali mi email że wysłali i że jest w drodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull64 Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Depron,listewki,i klej przyszedł Wziołem się do roboty i wyszło coś takiego w dwa dni Kilka fotek Oceńcie :rotfl: :wink: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f9a95189f54c307.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0da9a3603e0a276f.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.