Marcin.2k11 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Silnik powinien wystarczyć, ale dobór pakietu i śmigła jest powiązane z wagą modelu. Jeśli waga będzie około 300 g to przy tym pakiecie śmigło masz ok, ale jeśli model będzie lżejszy to śmigło weź mniejsze 9x4.7. Rodzaj pakietu 2s czy 3s nie ma nic wspólnego z długością lotu jak tu ktoś napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelikan1500 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Kristoff ja maluję wszystkie swoje modele ręcznie farba PACTRA + pędzelek , nie śmierdzą rozcieńczalne wodą i nie potrzeba aerografu . Modele pomalowane tymi farbami wychodzą dość dobrze zobacz na www.aircombatmodeleepp.republika.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoff Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Dziękuje za przyjemną odpowiedź. Tak na marginesie to na polu zazwyczaj jestem z moją małą więc żadne inne kobiety mi nie w głowie bo mógłbym głowę stracić. Zatem stwierdzam że model typu ESA to dobry model do nauki. Skoro nie ma wielkiej rużnycy w pilotowaniu między poszczegulnymi modelami to chyba zbuduję P-51 mustang. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoff Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 W takim układzie też pobawie się pendzelkiem. Bardzo fajnie to wygląda. Aczkolwiek patent na dętkę bardzo mi się spodobał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Kristoff, Tylko nie kupuj na początek modeli pełnokadłubowych, odbudowa po krecie jest bardziej pracochłonna. Dzisiaj wybrałem się oblatać swojego FW 190 ... i po 5 min wracałem do domu z połamaną wręga silnikową i lekko nadłamanym kadłubem (to drugie to akurat pikuś, ale z wręgą trzeba było powalczyć w domu) ... jutro kolejny dzień zmagań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoff Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Czy to o takie farby chodziło ?? http://allegro.pl/farby-akrylowe-phoenix-100-ml-promocja-i1544883555.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelikan1500 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Ogólnie też mogą być ale chodziło mi o farby typowe do malowania modeli samolotów i innych pojazdów wojskowych . Farby te mają nazwę PACTRA i np. polski KHAKI to kolor polskiego KHAKI a nie jakiś tam zielony jak na ławce w parku i po naprawie modelu jak poprawisz uszkodzone miejsce farbą to odcień koloru jest taki sam. Polecam. Jak się zdecydujesz na takie farby to posiadam je w swojej ofercie na www.aircombat-modele-rc.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoff Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Kolejne pytanie nie doświadczonego kolegi. Powiedzcie z kąd wziąć 10m. Wstążki z bibuły. W modelarskim dostanę ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 w modelarskim - kiepsko ale w każdym papierniczym - na 1000% i to w dowolnym kolorze żeb ypowstał pasek 10m musisz skleić parę arkuszy, zwinąc w rolkę i pociąć jak makaraon (o ile wiesz jak się kiedyś robiło makaron - jak nei wiesz - spytaj babci -albo na forum kulinarnym hehehe - taki żarcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ellipsis Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Etap1: bibuła marszczona 50x200cm Etap2: rysujesz znaczki co 1cm i następnie tniesz nożyczkami w poprzek Etap3: bierzesz 4 sztuki jednego koloru i 1 szt drugiego koloru, smarujesz na końcach odrobiną kleju biurowego z tubki. Ewentualnie bierzesz 4 sztuk jednego koloru a koniec oznaczasz sobie pisakiem gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 I potem każdy pasek zwijać ? Sado - maso....... Jak makaron: czyli kleisz całe bibuły do siebie (może być klej do tapet), zwijasz w 1 rolkę a potem tniesz na 1cm krążki. Tylko chińskie nożyczki z Realu za 1,5 zł jako wyrób metalopodobny słabo się do tego nadają. Solidniejsza gilotyna do papieru ? Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Ewentualnie bierzesz 4 sztuk jednego koloru a koniec oznaczasz sobie pisakiemchyba chodziło ci o 5 sztuk :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ellipsis Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 I potem każdy pasek zwijać ? Sado - maso.......Nie zwijam biorę taki kłębek na lotnisko, wyciągam a wiatr robi resztę; nigdy nic się nie splątało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ellipsis Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 chyba chodziło ci o 5 sztuk :wink:Zdecydowanie 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ewentualnie bierzesz 4 sztuk jednego koloru a koniec oznaczasz sobie pisakiemchyba chodziło ci o 5 sztuk :wink: W sklepach czasem bywa krepina w rolkach o długości 2,5m - wtedy 4 sztuki są w porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ok, a mam takie pytanie, czy bibuła musi być czerwona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Nie musi ..... ale taką najlepiej widać. Zacznij latać z ogonkiem to zaraz sam się zorientujesz, że czasem nie widzisz przeciwnika ale śledzisz po tasiemce tor jego lotu. Niektórzy, chcąc zapewnić sobie na treningu ochronę taśmy robią swoje ogonki z białej albo błękitnej tasiemki :devil: nic nie widać w locie ale Eskadra Kraków i tak radzi sobie z takimi tasiemkami - tniemy "wszystko jak leci" :lol2: ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 tniemy "wszystko jak leci"to dobrze, bo po świętach czeka mnie moja pierwsza walka ESA. Na razie trenuję i powiem, że modelem lata mi się świetnie. A z każdym dniem coraz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Trzymam kciuki za Twój model w konkursie ESA i życzę powodzenia w pierwszej walce. W wekend po świętach są zawody w Warszawie a w kolejny Mistrzostwa Polski w Warcie Bolesławickiej .... treningów eskadry raczej nie będzie. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 oj, to niedobrze. A będzie jakiś trening do 1 maja, czy raczej nie? Bo widzę, że zawody są 30 kwietnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.