glaptus Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 Cześć Mam stare serwa raczej typu no-name (kiedyś kupowane u Conrada) Pojawiło sie w nich oscylacyjne drganie wokoło połozenia równowagi Poniewaz samoloty latają na innej zasadzie niż machanie lotkami:) zostały zdemontowane Pytanie czy jest sens to rozkręcać i czyścić czy raczej to wytarcie potencjometru - i do utylizacji:) Pozdrowionka i z góry dzięki za info glaptus
Adam_Max Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 Każde urządzenie (model) jest w całości tak niezawodne jak jego najsłabszy punkt. Nawet jak je zregenerujesz nigdy nie bedziesz pewien czy nie wysiądą za kilka minut. Takie moje zdanie.
Callab Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 Psiknij w potencjometry płynem do czyszczenia potencjometrów. Powinno pomóc. Jak nie pomoże, to znaczy, że są wytarte i trzeba je wymienić.
RomanJ4 Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 Obstawiam to drugie, ale dopóki nie rozkręcisz, się nie dowiesz. Możesz w ramach eksperymentu potrzeć bieżnie grafitem miękkiego ołówka (tak się kiedyś ratowało nieosiągalne potencjometry) i sprawdzić czy się poprawiło. Ale jeśli nawet trochę pomogło, to jet to metoda na krótko i nie stosowałbym tych serw do latadeł. Za duże ryzyko.
glaptus Opublikowano 5 Października 2010 Autor Opublikowano 5 Października 2010 OKI - thanks:) Przetestuje psikanie:) a jak sie uda serwa i tak wykorzystam raczej do "przyziemnych" zastosowań Co ciekawe po chwili latania potrafiły sie "uspokoić" Ale na początku model zawziecie samodzielnie "machał" wszystkim gapiom:) Moze cholera taki grzeczny:) odlatujac - a ja to zepsułem:) glaptus
Wojtass_nt Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 Zaśniedziałe potencjometry tak już mają, że jak rozruszasz to chwilę działają w miarę OK. Po odstawieniu modelu na półkę problem znowu wraca. Wyczyszczenie pomaga ale nie na długo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.