glaptus Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Cześć Mam stare serwa raczej typu no-name (kiedyś kupowane u Conrada) Pojawiło sie w nich oscylacyjne drganie wokoło połozenia równowagi Poniewaz samoloty latają na innej zasadzie niż machanie lotkami:) zostały zdemontowane Pytanie czy jest sens to rozkręcać i czyścić czy raczej to wytarcie potencjometru - i do utylizacji:) Pozdrowionka i z góry dzięki za info glaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Każde urządzenie (model) jest w całości tak niezawodne jak jego najsłabszy punkt. Nawet jak je zregenerujesz nigdy nie bedziesz pewien czy nie wysiądą za kilka minut. Takie moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Psiknij w potencjometry płynem do czyszczenia potencjometrów. Powinno pomóc. Jak nie pomoże, to znaczy, że są wytarte i trzeba je wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Obstawiam to drugie, ale dopóki nie rozkręcisz, się nie dowiesz. Możesz w ramach eksperymentu potrzeć bieżnie grafitem miękkiego ołówka (tak się kiedyś ratowało nieosiągalne potencjometry) i sprawdzić czy się poprawiło. Ale jeśli nawet trochę pomogło, to jet to metoda na krótko i nie stosowałbym tych serw do latadeł. Za duże ryzyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glaptus Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 OKI - thanks:) Przetestuje psikanie:) a jak sie uda serwa i tak wykorzystam raczej do "przyziemnych" zastosowań Co ciekawe po chwili latania potrafiły sie "uspokoić" Ale na początku model zawziecie samodzielnie "machał" wszystkim gapiom:) Moze cholera taki grzeczny:) odlatujac - a ja to zepsułem:) glaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Zaśniedziałe potencjometry tak już mają, że jak rozruszasz to chwilę działają w miarę OK. Po odstawieniu modelu na półkę problem znowu wraca. Wyczyszczenie pomaga ale nie na długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.