Skocz do zawartości

Zepsuty silnik tower pro Tower Pro silnik 2408-21 HL

tolo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki silniczek i taki problem miałem ostatnio kreta no i cóż silnik obraca się bardzo wolno i tak jakby szarpie a po jakimś czasie się wyłącza i w sumie nie wiem co dalej napisać aha już wiem rozkręciłem go i nie jest zjarany aha i jak nim tak normalnie pokręce ręką to chodzi głatko

Opublikowano

Prawdopodobnie pogięta oś, którą można wymienić za male pieniądze. Nową dostaniesz np. tutaj

Bardzo dobre osie można wykonać z rozebranego CD ROMu. Są tam dwie szpilki z twardej stali. Po przecięciu wystarczy na cztery osie. Zamiast nacięcia na pierścień sprężysty wystarczy heftnąć spawarką i powstanie zgrubienie nie pozwalające na wysunięcie osi.
Opublikowano

To nie silnik wczoraj kupiłem nowy i jest to samo może coś z regulatorem ?

Aha silnik czasami obraca się raz w lewo raz w prawo tak strasznie szybko

Albo kręci wolno w którąś tam stronę

Opublikowano

Sprawdź lutowanie kabla z konektorami. U mnie też silnik kręcił się w którą stronę chciał, czasami w ogole, i właśnie przyczyną był odlutowany kabel

Opublikowano

Tolo-

Fazy w silniku nie mają "pewnego" połączenia. Sprawdź łączenie przewodów pomiedzy silnikiem a regulatorem

Opublikowano

Z moich doświadczeń z silnikami TP wynika, że bardzo łatwo wyrywają się im końcówki uzwojenia. Zobacz czy któryś kabelek po pociągnięciu nie zostanie ci w ręku. Jeżeli tak - no cóż. Rozebrać, odszukać urwany koniec, zlutować w przewodem wyjściowym, złożyć silnik. Można reklamować.

Bez "ciągania" możesz sprawdzić uzwojenie mierząc je omomierzem. Przewody mierzone "każdy z kaym" (3 pomiary) powinny mieć jednakowe wartości. Jeżeli pomiar z jakimś daje "1" czyli "poza skalą" - przerwa. "Zero" - też nie najlepiej.

Na 3 moje silniki TP - 3 wykazały taką wadę. W tym jeden "od nowości".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.