Radek Oleksy Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Napiszcie jakie serwa nie wytrzymały FIRMA i TYP - sądzę, że są to ważne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 HITEC HS 7950TH 34kg na lipolu. Model 2,5m Raven ster kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 I to nie dawało rady ??? ile model ważył ? i jaki miał motor. Pozbieram trochę danych od moich kumpli zamiszczę i porównamy, bo skoro mi wyrabia serwo 13 kg to coś jest nie tak ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 O ile dobrze pamiętam to w tej Katanie a liczy sobie 3m, Robert ma serwo na kierunku 25 kg i nie jest to mało .Dla informacji Robert to zawodnik w F3M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Nie no Szczepan tu już troche przesadziłeś , w takim modelu na żadnym sterze nie ma jednego serwa , zwykle zakłada się dwa na jedną połówkę wysokości , dwa lub trzy na lotkę i trzy serwa na kierunek , wszystkie przynajmniej po 25 kg , a w ravenie z ARTEXU mam jedno serwo HS5955 i na małym gazie w żyletce jest OK ale na dużym gazie w żyletce serwo nie daje rady !!! w EDGE 2,6m mam dwa na kierunku po dwa na lotke i po jednym na każdą wysokość , wszystkie to HS 5955 (24kg) i dają rade W yaku 2,2m miałem na kierunku 15kg i było ok , niestety to samo serwo w extrze 2,2m z rc-pilot już nie dawało rady i musiałem założyć 30 kg z tego co ja zauważyłem to najbardziej wymagający jeśli chodzi o serwa jest ster kierunku a następnie lotki > EDIT raven waży 11 kg a EDGE 12,5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Instruktor proszę litości nie ucz tego nikogo 25kg do modelu 3m to na jedną lotke mało chyba podałeś ciąg silnika a nie moc na kierunku na pewno tych serw jest 3 sztuki czyli 75kg. 25kg to potrzebuje mój Yak 54 gdzie mam orczyk SWB 4" i duże przełożenie na serwo powoduje, że tak jak u Darka żyleta jest ale na średnik gazie przy serwie 12kg i 25 musi byc w tym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Dokładnie, w Katance Krilla są 2 lub 3 serwa spięte razem na kierunku ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 I wygląda to w takich modelach mniej więcej tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Ludkowie czytajcie ze zrozumieniem !!!! napisałem o sterze kierunku i to podtrzymuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Ok, ale Robert nie ma tam jednego serwa 24kg tylko 2 lub 3 ! Co daje łącznie 44kg lub 66kg ! http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2778 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 :rotfl: poddaję się nie mam pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Ludkowie czytajcie ze zrozumieniem !!!! napisałem o sterze kierunku i to podtrzymuję Szkoda, że nie sprecyzowałeś ile tam jest tych serw w tej sytuajci nie mam pytań i poddaję sie bez bicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 No cóz muszę odszczekać ( hauuuuuuu) są dwa :cry: właśnie gadałem z Robertem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 No to ma dobre do latania F3M i nic więcej.Przy pełnym gazie jak wywali kierunek w zylecie do konca to nie będzie żywej reakcji steru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Szczepan się pomylił, Robert ma dokładnie 2 serwa Titan (2x24 kg) i w zupełności wystarczają. Mamy kilka zdjęć ze Znojmo, gdzie wszystkie modele czołowych zawodników miały po2 serwa na kierunku, a czy im dawały radę można zobaczyć na filmach. A żeby było śmieszniej to Raven 3m Marka Zakrzewskiego i Michała Rumińskiego ma po 1 serwie na kazdą płetwę wysokości czyli po 25 kg . A tak się zastanawiam wracając do modeli 1,8 m czy ktoś sprawdził wytrzymałość układu sterowania i samego steru czy jest przygotowany na obciążenia rzędu 10 kg (skoro takie serwa się zaleca)... czy stery takiego modelu wytrzymają, czy po prostu wyrwie dźwignie, lub się złamie Tak czy inaczej wcale nie trzeba stosować serw, które mają taką siłę, że połamią stery, ale jak ktoś ma taki kaprys to może je założyć i tyle... jeden woli Brunetki, a drugi Blondynki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 No i wszystko jasne , u Marka jest dwa serwa po 25kg na kierunku 2 na każdej lotce i 2 na całej wysokości , przy wadze modelu 18 kg daje to nam stosunek 1 : 2,8 , czyli w modelu który z benzyną wyjdzie pewnie coś około 5 kg powinny być serwa na lotkach , kierunku i na wysokości ( jeśli na wysokości jest jedno ) minimum po 13,5 kg , a w twoim Yaku Radku na kierunku minimum 25 kg na lotce 25kg i na każdej wysokości po 12,5 kg wychodzi na to że to co na początku zaproponował SAK122 jest odpowiednie do tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 darkarll, dzięki że chociaż ty przyznajesz mi rację :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.