markuz Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 witam Może palne głupotę może część będzie miało ubaw z tego ale , jako że naście lat przepracowałem na obrabiarkach włącznie z CNC i teraz posiadam warsztat tokarki frezarki szlifierki i takie tam zabawki . Przyszedł mi do głowy pomysł zrobienie rozrusznika do silnika spalinowego . W końcu zazwyczaj samoloty mają rozruszniki i nikt przy śmigle nie kręci . Latałem troszkę samolotami i przesiadłem się na heliki , aktualnie JR AIRSKIPPER 90 CE CF i do niego mam rozrusznik z małym silnikiem , rzecz jasna siła i moment obrotowy idzie przez przekładnie . jedyny minus takiego rozrusznika to waga lekko licząc co najmniej 1 kg dojdzie . Ale do makiet chyba aż tak by nie grało roli . Jak ktoś kiedyś widział coś takiego czy miał jakiś projekt mile widziane sugestie . Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Czołem. Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o rozrusznik odpalany z nadajnika? Takowy ma P. Grzegorz Biela w swoim Jabiru. Bardzo fajnie to wygląda, miałem okazję to zobaczyc na zawodach Makiet w Ostrowie Wlkp. Gdyby Ci bardzo zależało to pewnie dostał byś jakiś namiar na takie rozruszniki od P. Grzegorza. W internecie znajdziesz kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Kiedyś widziałem coś takiego na eBayu do silnika OS FT-120/160, ale cena osiągnęła chyba 350$. Znalazłem stronkę, gdzie jest kilka zdjęć podobnego urządzenia i trochę szczegółów w opisie: http://www.aerbi.it/fantasie/avviam/avviam_en.htm Czekam na relację z budowy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 To jest normalnie stosowane, produkuje np. Sullivan Czesto jest to rozrusznik a w locie prądnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norman Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Kiedyś też mnie to zainteresowało , ale do trochę większych silników . Przykładowe rozwiązanie do 100cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Rozwiązanie dość popularne w modelach samochodzików...często spotykane na allegro, w zasadzie nic odkrywczego. Dodatkowa waga modelu i tyle. A i jeszcze turbiniarze to stosują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.