bzik4 Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Od pewnego czasu zacząłem zajmować się silnikami spalinowymi, samozapłonami i żarowymi i właśnie te drugie czasem pozostawały "nieożywione" bo w trakcie długotrwałych prób okazywało się że prąd się w grzałce kończył i nie miałem czym zasilić świecy. Trochę pogoglowałem i znalazłem taką stronę Po kilku dniach miałem już komplet elementów elektronicznych a po jednym wieczorze dłubania takie oto cudo Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us mimo ze nie jestem elektronikiem to udało mi się to poskładać do kupy na płytce uniwersalnej a dodatkowo dołożyłem diodę led która mnie informuje o działaniu świecy. Teraz wystarczy jakikolwiek akumulator 12V i świeczki pięknie świecą :wink: Sterownik kosztował kilkanaście złotych, widok żarzącej się świecy - bezcenny 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Przydałby się jeszcze amperomierz do kontroli natężenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Jak mam ustawiony potencjometr tak mniej więcej w połowie to już wystarczająco mocno się żarzy świeca żeby spowodować zapłon mieszanki, poza tym dioda led która jest na schemacie świeci mocniej, im większy prąd ustawimy. Ale może niezłą rzeczą byłoby zrobienie świecącej linijki LED :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.