andbla Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 potrzebuję pomocy w zakresie serwa o kącie pracy 90 stopni.wiem ,że można przerobić serwo poprzez zmianę rezystancji potencjometru w serwie.wolałbym kupić takie serwo.posiadam serwo hs-311 ale jego kąt pracy to 60 stopni a to dla mnie za mało.serwo ma otwierać buty w łodce do wywozu zanęty wędkarskiej.szukałem w różnych sklepach modelarskich ale bardzo często nie ma podanych tych parametrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Ale to 60 stopni to jest całkowity ruch serwa (-30 ... +30stopni) czy od -60 do +60 stopni? Serwo hs-311 może pracować w zakresie od -90 do +90 stopni (czyli 180 stopni). To że u Ciebie jest 60 stopni jest kwestią sterowania tym serwem, a nie jego możliwościami. Poza tym zawsze można tak zaprojektować przeniesienie ruchów serwa na napędzany element (u Ciebie burty), żeby kąty wychylenia tegoż elementu były większe od wychyleń realizowanych przez serwo. Długa dźwignia na serwie, krótka na sterze (burcie) i sprawa załatwiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andbla Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 może żle się wypowiedziałem.chodzi mi o to aby serwo pracowało -90 stopni 0 +90 stopni.posiadam aparaturę optic 6. w ustawieniach aparatury mam max.z twojej wypowiedzi wynika ,iż to serwo jest ok. w chwili wysterowania max. nie mogę osiągnąć wychyłu o 90 stopni.może mam żle ustawioną aparaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Ja mam to samo w Laserze 4. Przeróbka serwa nie jest skomplikowana, a koszt to 20gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andbla Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 do callab.skorzystałem z twojej rady.pokombinowałem z ustawieniami serw i długością połączenia między serwem a burtą.efekt moich nocnych wypocin jast zadowalający,ale myślę, iż na przyszłość warto chyba się pomęczyć z przeróbką elektyroninki serwa.pozdrawiam andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 No to cieszę się :-) Serwo można faktycznie przerobić, kombinując z potencjometrem. Można, na przykład, wyjąć potencjometr i zamontować go (lub inny, o odpowiadających nam parametrach) na elemencie, który ma być sterowany, łącząc kabelkami z układem sterowania serwa. Dobrze wtedy jest usunąć też blokadę uniemożliwiającą obrót powyżej 180 stopni, żeby nie uszkodzić zębatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.