Adam_Max Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Cimek co to za odbiornik że tak mocno świeci, no chyba że to złudzenie jakie daje kamera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Super - mam nadziej, że pojawi się dokładna relacja z oblotu i długi poglądowy film Zapewne tak, w sobotę jak będzie pogoda nagramy specjalnie filmik pokazujący lot owego drapieżcy Adam_Max Wiesz co, możliwe, że to złudzenie. Odbiornik to 6 kanałowy dsm2 z HK (podróba ar6100) Edit. Chciałem dzisiaj oblatać model, aczkolwiek późno byłem w domu z pracy no i za ciemno. w sobotę zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom4cad Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Mam pytanie. Po uruchomieniu silnika na ok 75% mocy model wpada w duże drgania, które przenoszą się aż na ogon. Czy zauważyliście u was podobny objaw? pzdr t4c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario1977 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Witam. Sprawiłem sobie BETĘ w wersji KIT i mam pytanie co do sklejania, a mianowicie była mowa o kleju na gorąco, czy nie stanie się z materiałem w BECIE to samo co po klejeniu styropianu (znikanie pod wpływem temperatury)?? miałem kiedyś wycięte piekne rdzenie i zjadło mi ładny kawałek. Może macie jakiś inny sposób na ten gorący glut ?? W razie czego skleję polimerowym szybkoschnącym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Użyj POXIPOLA przszroczystego 10 min _ kleiłem nim glidera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Mam pytanie. Po uruchomieniu silnika na ok 75% mocy model wpada w duże drgania, które przenoszą się aż na ogon. Czy zauważyliście u was podobny objaw? pzdr t4c Sprawdź mocowanie silnika i czy nie masz zgiętej ośki. Takie wibracje sugerują problemy z wyważeniem części obrotowych napędu. Przyjrzy się z boku czy obracające się śmigło czasem nie wygląda tak: ==----0----== Możliwe przyczyny: Zgięta oś silnika. Luzy na łożyskach. Słabe mocowanie silnika do modelu. Niewyważone śmigło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario1977 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 dzięki za poradę z poxipolem . zrobiłem próbę z klejem na gorąco we wnętrzu kadłuba i jest wszystko w porządku. Poxipol będzie jednak lepszym rozwiązaniem bo mogę nie zdążyć nanieść gluta na całą powierzchnię i może mi za wcześnie zastygnąć. Doszedł kolejny problem z bardzo krzywym zamocowaniem piasty śmigła na ośce silnika. będę musiał pozbyć się tej piastki i kupić taką uniwersalną bo podejrzewam że w obecnej jest krzywo nawiercony otwór. nie wiem ale chyba nie ma sensu zawracać tym głowy sprzedawcy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Witam. Sprawiłem sobie BETĘ w wersji KIT i mam pytanie co do sklejania, a mianowicie była mowa o kleju na gorąco, czy nie stanie się z materiałem w BECIE to samo co po klejeniu styropianu (znikanie pod wpływem temperatury)?? miałem kiedyś wycięte piekne rdzenie i zjadło mi ładny kawałek. Może macie jakiś inny sposób na ten gorący glut ?? W razie czego skleję polimerowym szybkoschnącym:) Darek ,najlepiej kleić kawałek po kawałku, wtedy nic się nie rozdzieli i będziesz miał super powierzchnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Jaki silnik dawany jest fabrycznie do Bety 1400 ? Na wszystkich zdjęciach jakie znalazłem nie ma na nim żadnych napisów, w opisie modelu znalazłem tylko oznaczenie CD2622 - ale nigdzie nie znalazłem parametrów tego silnika. Kusi mnie ten model, ale od razu myślę o ulepszeniach. Jakiś mocniejszy silniczek, większe śmigiełko. Co polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 w becie pod spodem są dwie dziurki (jedna na ogonie, druga w kadłubie, na wysokości kabinki). Po co one? pewno do podwozia? ktoś próbował już jakoś umieścić tam kółka? (na jakimś małym pręciku/kołku drewnianym wklejonym w te dziurki i np. jakąś płytkę drewnianą od wew. stron kadłuba ? tak jak np. w szybowcach, takie ledwo wystające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 próbuję przypasować silnik i właśnie zobaczyłem problem... śmigło które kupiłem 5.5x5 jest 'normalne' a te z betą jest chyba w drugą stronę krętne (odwrotnie wyprofilowane). czyli zapewne łoże silnika ma wykłon przystosowany do tego lewoskrętnego śmigła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Nie czuję się specjalistą w tej dziedzinie, ponieważ sam jestem dopiero początkującym modelarzem, ale z materiałów które udało mi się znaleźć w sieci wynika, że wykłon jest zależny od kierunku obrotów silnika ( śmigła ). Więc jeżeli będziemy kręcili śmigłem w drugą stronę to mamy problem. Jeżeli plotę bzdury to niech ktoś bardziej oświecony mnie( i kolegę razora ) oświeci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 no właśnie dlatego się przestraszyłem, że kupiłem inne śmigło, a wykłon jest dobrany do oryginalnego. w każdym razie mój, błąd (a dokładniej sklepu), porównałem śmigła z innym i okazało się że to od bety jest normalne, a mi dodatkowe sprzedali lewo skrętne (a chciałem zwykłe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondiz Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 No to ja pobawię się w archeologa Podwozie i Beta: hmmm, nigdzie na forum nie widziałem bety z podwoziem, natomiast ja już ją mam 2,5 mies. i już jest nie do poznania 8) Album ze zdjęciami :wink: http://desmond.imageshack.us/Himg822/scaled.php?server=822&filename=beztytuuhpn.jpg&res=medium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 No i po co podwozie? Dodatkowa waga , okleiłbyś cały dół taśmą i starty jak i lądowania na brzuchu bez problemu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondiz Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 eee tam dodatkowe 10 gram i masz eleganckie starty z asfaltu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Idealne stary z asfaltu? :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondiz Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Moja z trawy też deje rade :wink: poza tym ja wykorzystałem rozwiązanie 50/50 czyli na dzióbku są oklejone taśmą zbrojoną płozy z laminatu, a dopiero gdzieś pod natarciem jest to jedno kółko, które daje mi frajdę. W końcu to jest mój pierwszy model z podwoziem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.