Skocz do zawartości

Łódka RC

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj link do specyfikacji według graupnera: http://www.graupner.de/en/products/3323/product.aspx

Blockierstromaufnahme 50 A

Z niemieckiego asem nie jestem ale: 'Block' - blokować 'strom' - prąd i 'aufnahme' - pobór.

Mam złe wspomnienia z zakupów z modele.sklep.pl i nie przepadam za ich obsługą. Całkiem możliwe, że chcieli ci jakiś kosmiczny regulator wcisnąć.

60A prądu ciągłego powinno wystarczyć.

wtrącę swoje trzy grosze.....

w swojej łódce zanętowej która wozi tylko po jeziorze, napęd stanowi silnik z kompresora do pompowania kół samochodu na 12 V, regulator jeti 20A NiCd i zasilanie z akumulatora Pb 12V 7Ah.

Silnik przykręcony jest do fabrycznego wału z kielichem i napędza śrubę 3 łopatową "makietową", otunelowaną .

Jak do tej pory nic się nie grzeje - aktualnie użytkuje ją mój kolega.

Łódka tupu barka "węglarka" z sypem na dwie strony.

Co do zasadności budowy szybszej łódki na rzekę to nie ma sensu bo jak twierdzi kolega tam łowiący zawsze dorzuca pod drugi brzeg.

Modelesklep sobie odpuść - poczytaj dlaczego w dziale opinie...

Regulator dobierasz tak by dopuszczalny CIĄGŁY prąd regulatora był większy niż pobór prądu zablokowanego silnika .

Jeśli chodzi o szczotkowce trzeba pamiętać że tam też regulatory nie są na każde napięcie i nie zawsze można wpiąć regulator silnika 7,2V pod akumulator 12V o ile producent nie napisał tego wyraźnie.

pułapka z regulatorami jest taka że wiele tanizny ma podany prąd impulsowy albo udarowy trwający nie dłużej niż np 1-2 sekundy zamiast prądu ciągłego z którym realnie mamy do czynienia .

podaj konkretny silnik to znajdziemy regiel

Łowimy w Wiśle do wysokości dopływu Dunajec więc nie jest za szeroka :lol: . Za akumulatorem żelowym przy prostych łódkach przemawia ciężar powodujący odpowiednie zanurzenie, niski środek ciężkości co korzystnie wpływa na stabilność przy zrzucie z jednej komory (tak jak w mojej 2 x komorowej ). Przeprowadziłem doświadczenie i gdy zasypałem komory z czubkiem żwirem to łódka pływała stabilnie miała zapas stateczności i prędkości. Jednak po otwarciu jednej z komór zrobiła fikołka przez burtę (1/2 beczki :wink: ). Przy zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań lipo, 3F nie stosowałbym kształtu "barki" tylko jakiś kadłub typu motorówka z centralnym lub tylnym wysypem.

Edit:

Tylny jest wygodniejszy.

No i jeszcze jeden parametr do projektowania: co i ile ma wywozić. Z naszych doświadczeń wynika, że nie ma co ronić dużych komór max na 2 X 250 ml (2 X szklanka). Przydaje się długość ładowni gdy wywozimy oklejoną spiralę.

przy odpowiedniej śrubie napędowej nieprzewymiarowanej powinien wystarczyć ten :

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6468

śruba napędowa nie powinna być większa niż średnica silnika

problem z silnikami szczotkowymi jest taki że silnik kosztuje grosze a regulator fortunę....

na rynku krajowym takie regulatory potrafią kosztować nawet 200i wiecej złotych

o ile nie łowi się w zielsku bieg wsteczny jest zbędny

Czyli rozumie że jak na graupnerze "Current drain when stalled 50A" to prąd wstrzymania 50A i regulator który wytrzyma prąd chwilowy 60A powinien być ok. Wsteczny chcę mieć bo nigdy nic nie wiadomo.

Moje 3typy:

Nosram magnum

RC smart

Nosram International power

Ten ostatni wydaje się byc ok.

• 1 miesiąc temu...

Chcę dać taki wał

WAŁ fi 4mm z kielichem

I mam taki ster

STER

Jak uszczelnić ster i wał ???

Czy samo wypełnienie tulei smarem wystarczy ??

Już zacząłem działać z łódką sprawdziłem serwa i działają, ale moje duże serwo wydaje przy samym zasileniu dziwny dźwięk jakby piszczało ... czy to normalne ??

• 2 miesiące temu...

Stawy w Trzebnicy koło Leśnej.

Po prostu pracuje teraz bardzo blisko.

Łódka już pomalowana podkładem czarnym i chyba tak zostanie bo wygląda rasowo w matowej czerni. Oświetlenie nawigacyjne już też jest. Ogólnie do dopracowania zostało jeszcze trochę drobnych szczegółów i powtórne malowanie.

No i osłona śruby jest więc pływa ciut wolniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.