dudi Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 A czy może ktoś mógłby nakierować i dać linki na jakieś przykładowe silniki 3j fazowe które zdały by egzamin w łódce ? A i pytanie Obroty / Volt : 4850 [KV] czy takie coś oznacza że mam 4850 obr/min przy 1V czy jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Mam kolejna sprawę. Dziś byłem w modelarskim i sprzedawca powiedział ze do 600ECO powinienem mieć regulator ok 150A ... Czy ktoś z was wie może jaki prąd zatrzymania ma 600ECO ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srv40 Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Srv40, ok u nich w sklepie nawet dzis byłem i na silniku jest "szczytowy pobór prądu 50A" ale mnie uświadamiano że to nie jest przy zatrzymaniu .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srv40 Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Tutaj link do specyfikacji według graupnera: http://www.graupner.de/en/products/3323/product.aspx Blockierstromaufnahme 50 A Z niemieckiego asem nie jestem ale: 'Block' - blokować 'strom' - prąd i 'aufnahme' - pobór. Mam złe wspomnienia z zakupów z modele.sklep.pl i nie przepadam za ich obsługą. Całkiem możliwe, że chcieli ci jakiś kosmiczny regulator wcisnąć. 60A prądu ciągłego powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 ale pamietaj ze to bedzie w wodzie.. sam sie zdziwilem ze tyle zwyly niepozorny silniczek moze tyle pobrac w wodzie chyba najlepszy do tego bedzoe regulator mechaniczny i duuuuza bateria ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodzik Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 wtrącę swoje trzy grosze..... w swojej łódce zanętowej która wozi tylko po jeziorze, napęd stanowi silnik z kompresora do pompowania kół samochodu na 12 V, regulator jeti 20A NiCd i zasilanie z akumulatora Pb 12V 7Ah. Silnik przykręcony jest do fabrycznego wału z kielichem i napędza śrubę 3 łopatową "makietową", otunelowaną . Jak do tej pory nic się nie grzeje - aktualnie użytkuje ją mój kolega. Łódka tupu barka "węglarka" z sypem na dwie strony. Co do zasadności budowy szybszej łódki na rzekę to nie ma sensu bo jak twierdzi kolega tam łowiący zawsze dorzuca pod drugi brzeg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Nie wszystkie rzeki są małe wisła czy odra miejscami ma po 200 metrów a czasem rynna jest właśnie po tej "złej" drugiej stronie tam już nie dorzucisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Może nie uwierzycie ale punktowe nęcenia ma zasadnośc i na rzekach. W tym roku kolega 4 zasiadki po 3 dni i 72 ryby, w dużej mierze dzięki łódce. A może kolega utopia pomoże mi z ty regulatorem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Modelesklep sobie odpuść - poczytaj dlaczego w dziale opinie... Regulator dobierasz tak by dopuszczalny CIĄGŁY prąd regulatora był większy niż pobór prądu zablokowanego silnika . Jeśli chodzi o szczotkowce trzeba pamiętać że tam też regulatory nie są na każde napięcie i nie zawsze można wpiąć regulator silnika 7,2V pod akumulator 12V o ile producent nie napisał tego wyraźnie. pułapka z regulatorami jest taka że wiele tanizny ma podany prąd impulsowy albo udarowy trwający nie dłużej niż np 1-2 sekundy zamiast prądu ciągłego z którym realnie mamy do czynienia . podaj konkretny silnik to znajdziemy regiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodzik Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Łowimy w Wiśle do wysokości dopływu Dunajec więc nie jest za szeroka . Za akumulatorem żelowym przy prostych łódkach przemawia ciężar powodujący odpowiednie zanurzenie, niski środek ciężkości co korzystnie wpływa na stabilność przy zrzucie z jednej komory (tak jak w mojej 2 x komorowej ). Przeprowadziłem doświadczenie i gdy zasypałem komory z czubkiem żwirem to łódka pływała stabilnie miała zapas stateczności i prędkości. Jednak po otwarciu jednej z komór zrobiła fikołka przez burtę (1/2 beczki :wink: ). Przy zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań lipo, 3F nie stosowałbym kształtu "barki" tylko jakiś kadłub typu motorówka z centralnym lub tylnym wysypem. Edit: Tylny jest wygodniejszy. No i jeszcze jeden parametr do projektowania: co i ile ma wywozić. Z naszych doświadczeń wynika, że nie ma co ronić dużych komór max na 2 X 250 ml (2 X szklanka). Przydaje się długość ładowni gdy wywozimy oklejoną spiralę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Silnik jak juz wspomniałem to graupner 600 ECO 7,2v ZASILANY LiPolem 7,4 V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 przy odpowiedniej śrubie napędowej nieprzewymiarowanej powinien wystarczyć ten : http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6468 śruba napędowa nie powinna być większa niż średnica silnika problem z silnikami szczotkowymi jest taki że silnik kosztuje grosze a regulator fortunę.... na rynku krajowym takie regulatory potrafią kosztować nawet 200i wiecej złotych o ile nie łowi się w zielsku bieg wsteczny jest zbędny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Czyli rozumie że jak na graupnerze "Current drain when stalled 50A" to prąd wstrzymania 50A i regulator który wytrzyma prąd chwilowy 60A powinien być ok. Wsteczny chcę mieć bo nigdy nic nie wiadomo. Moje 3typy: Nosram magnum RC smart Nosram International power Ten ostatni wydaje się byc ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Ostatni ma podane zasilanie 9.6V czyli lipol 2s ale odpada juz zastosowanie aku żelowego 12V. Żelówka jest lepsza w chłodnych okresach roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 NO i kupiłem wypaśnego NOSRAMA, mam juz prawie wszystko.... tylko wału i śruby mi brakuje + kilka przejściówek lub kabli. A koledzy jakie wały + sprzęgła itp proponujecie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Chcę dać taki wał WAŁ fi 4mm z kielichem I mam taki ster STER Jak uszczelnić ster i wał ??? Czy samo wypełnienie tulei smarem wystarczy ?? Już zacząłem działać z łódką sprawdziłem serwa i działają, ale moje duże serwo wydaje przy samym zasileniu dziwny dźwięk jakby piszczało ... czy to normalne ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 29 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 pierwsze pływanie. Graupner 600 ECO śruba 3 płatowa 35mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 A na jakim akwenie pływaliście tą łódką? Jeżeli to nie tajemnica :wink: A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Stawy w Trzebnicy koło Leśnej. Po prostu pracuje teraz bardzo blisko. Łódka już pomalowana podkładem czarnym i chyba tak zostanie bo wygląda rasowo w matowej czerni. Oświetlenie nawigacyjne już też jest. Ogólnie do dopracowania zostało jeszcze trochę drobnych szczegółów i powtórne malowanie. No i osłona śruby jest więc pływa ciut wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.