Skocz do zawartości

MVVS 10 i rura rezo

Piotrfala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jak w temacie mam silnik mvvs 10cm3 i chce do niego zamontować rurę i teraz pytanie:

czy wolno mi skrócić firmowy kolektor dolotowy?

czy musi on zostać taki jak został wyprodukowany ?

Opublikowano

Kolektor zawsze jest dłuższy niż potrzeba. Cała idea stosowania rezonansu polega na precyzyjnym dobraniu jego długości, kolektor skraca się według potrzeby. Długość rezonansu zależy od oczekiwanych obrotów silnika, a więc dobiera się go do konkretnego śmigła, paliwa i nawet wysokości n.p.m.

Opublikowano

znam tą aplikacje

ale zawsze zastanawiałem od jakiej bazy liczy się te kąty ? i w której płaszczyźnie?

ja mam tylni wydech podgięty kolektor o ok 20stopni do ziemi i poziomo rurę rezo.

Opublikowano

Tak w uproszczeniu od świecy do najszerszej części pierwszego stożka (drugi jest w cylindrycznej części tłumika). Nie ma sensu ucinać wydechu. Rurę stroi się przesuwając łącznik silikonowy w jedną lub w drugą stronę więc na czymś trzeba go zacisnąć.

Opublikowano

no to mamy juz dwie sprzeczne opinie ....

Też stosuję tylne wydechy przy swoich mvvs-ach. Przy dziesiątce i śmigle 13x6 mam 41cm od świecy do łączenia stożków. To jest cały oryginalny kolektor 12cm+23,5cm do łączenia stożków+2cm do świecy+3,5cm odstęp rury od kolektora wypełniony łącznikiem silikonowym. Piętnastka ze śmigłem 14x8 przestała marudzić przy 43cm ale dalsze wydłużanie powodowało nagłe pogorszenie osiągów i zwiększone plucie paliwem. Nie było więc jak widać potrzeby skracania kolektora tylko regulacja odstępu między nim a rurą.
Opublikowano

Racja, Piotrfala nie napisał jaki zakres obciążenia silnika go interesuje. Ja pomyślałem raczej o zwiększeniu mocy maksymalnej, Andrzej o zwiększeniu momentu obrotowego. Zasada strojenia jest ta sama, dobiera się długość przewodu rezonansowego. Różnica polega na zakresie obrotów (i stosowanych śmigłach): Andrzej pisze o śmigłach z zakresu 13-14'', ja o śmigłach 10-11''. Zasada jest taka, że im wyższe obroty, tym krótszy rezonans. Jeśli przy skracaniu przewodu rezonansowego rura spotka kolektor zanim poczujesz spadek obrotów, to trzeba ciąć. A tak dla porządku zapytam: co chcesz osiągnąć stosując rezonans?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.