madrian Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 Sprawa wygląda tak - Na Ebay-u kupiłem kamerkę "brelok do kluczy" za całe 12$ z małym "?" Kamerkę zamówiłem w Lipcu. Czekałem sierpień, czekałem wrzesień, w październiku zapytałem się co jest z przesyłką. Sprzedawca (sklep) odpowiedział, że paczka dawno i lada dzień dotrze. Maksymalny czas wysyłki do Europy jaki deklarowali to 1 miesięc. Dałem im jeszcze miesiąc. Dziś termin upłynał. Transakcja poszła przez Paypal. Czy jest szansa na odzyskanie pieniędzy i jak to załatwić? I czy w ogóle warto. 12$ nie majątek, ale gadżet by był. Mogę sprzedawcy dać negatywa na Ebay-u, ale to mojej żałości nie ukoi. Wolę gotówkę lub kamerkę. Bo kto nie woli. :roll: Przerabiał ktoś taką procedurę i może wspomóc radą?
mikon Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 Transakcja poszła przez Paypal. Zgłoś do paypala, oni z tego co wiem ubezpieczają transakcję. Szczegóły: https://www.paypal.com/pl/cgi-bin/webscr?cmd=xpt/Marketing/securitycenter/buy/OffEBay-outside Pozdr., Michał
pppd Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 Jeżeli to było tak dawno, to na PayPala jest już za późno.
Wojtass_nt Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 Na ebayu jest centrum ochrony klienta. Poszukaj- zasięgnij rady, w razie czego wypełnij formularz, podaj niezbędne dane i czekaj. Zarówno paypal jak i ebay stoją po stronie kupującego ubezpieczając wszystkie płatności. Kupujący w każdej chwili może ubiegać się o zwrot. Nawet jeśli transakcja nie była finalizowana przez żaden serwis aukcyjny a tylko przez paypala to w paypalu jest możliwość zgłoszenia płatności do centrum rozstrzygania i żądania zwrotu pieniędzy.
bh91 Opublikowano 23 Listopada 2010 Opublikowano 23 Listopada 2010 Ja kiedyś założyłem spór na Ebayu - niepamietam o co i kiedy. Sprzedawca byl z USA. Napisałęm co sie stało, Ebay czekał na kontrargumenty. Lecz spzredawca ich nie dał dzięki czmu ja spór wygrałem i pieniądze zostały mi zwrócone za pośrednictwem Paypal. P.S. Szukałem ale to było ponad 18 miesiecy temu wiec już poza widokiem w systemie.
Mars_2000 Opublikowano 23 Listopada 2010 Opublikowano 23 Listopada 2010 Potwierdzam słowa kolegów. Problem w tym, że w przypadku Twojej transakcji z lipca, na skorzystanie z opcji sporu z dostawcą i ew. następnie reklamacji jest już za późno. Standardowo kupujący ma 45 dni od daty płatności na otwarcie "oficjalnego" sporu i próbę załatwienia tematu w ciągu kolejnych 10 dni. Po tym czasie EBAY próbuje jeszcze rozwiązać spóri jak to nic nie da to kupujący może odzyskać kasę.
madrian Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Opublikowano 23 Listopada 2010 Faktycznie. Więcej zachodu niż to warto, a szanse mizerne. Dziękuję. Trudno chińczyk zarobił na mnie 12$, jakiś pocztowiec ma pewnie kamerkę, a ja musza wydać następne 12$. Będzie nauczka na przyszłość.
marcin133 Opublikowano 23 Listopada 2010 Opublikowano 23 Listopada 2010 Trudno chińczyk zarobił na mnie 12$, jakiś pocztowiec ma pewnie kamerkę, Te dwie rzeczy się wzajemnie wykluczają
Wojtass_nt Opublikowano 23 Listopada 2010 Opublikowano 23 Listopada 2010 Faktycznie. Więcej zachodu niż to warto, a szanse mizerne. Dziękuję. Trudno chińczyk zarobił na mnie 12$, jakiś pocztowiec ma pewnie kamerkę, a ja musza wydać następne 12$. Będzie nauczka na przyszłość. Poczekaj ze 2 tyg. Będę miał Szpiegowskie zapalniczki- nowość 1280x960 30fps to za 50zł może być twoja Będziesz miał pewność że dojdzie a cena niższa niż na allegro.
madrian Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Opublikowano 23 Listopada 2010 Dzięki, pomyślę. W końcu na Mikołaja coś się należy dziecku. :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.