Skocz do zawartości

Reklamacja w chinach.

madrian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa wygląda tak - Na Ebay-u kupiłem kamerkę "brelok do kluczy" za całe 12$ z małym "?"

Kamerkę zamówiłem w Lipcu. Czekałem sierpień, czekałem wrzesień, w październiku zapytałem się co jest z przesyłką. Sprzedawca (sklep) odpowiedział, że paczka dawno i lada dzień dotrze. Maksymalny czas wysyłki do Europy jaki deklarowali to 1 miesięc.

Dałem im jeszcze miesiąc. Dziś termin upłynał.

Transakcja poszła przez Paypal.

Czy jest szansa na odzyskanie pieniędzy i jak to załatwić?

I czy w ogóle warto. 12$ nie majątek, ale gadżet by był.

Mogę sprzedawcy dać negatywa na Ebay-u, ale to mojej żałości nie ukoi. Wolę gotówkę lub kamerkę. Bo kto nie woli. :roll:

Przerabiał ktoś taką procedurę i może wspomóc radą?

Opublikowano

Na ebayu jest centrum ochrony klienta. Poszukaj- zasięgnij rady, w razie czego wypełnij formularz, podaj niezbędne dane i czekaj. Zarówno paypal jak i ebay stoją po stronie kupującego ubezpieczając wszystkie płatności. Kupujący w każdej chwili może ubiegać się o zwrot. Nawet jeśli transakcja nie była finalizowana przez żaden serwis aukcyjny a tylko przez paypala to w paypalu jest możliwość zgłoszenia płatności do centrum rozstrzygania i żądania zwrotu pieniędzy.

Opublikowano

Ja kiedyś założyłem spór na Ebayu - niepamietam o co i kiedy. Sprzedawca byl z USA. Napisałęm co sie stało, Ebay czekał na kontrargumenty. Lecz spzredawca ich nie dał dzięki czmu ja spór wygrałem i pieniądze zostały mi zwrócone za pośrednictwem Paypal.

P.S. Szukałem ale to było ponad 18 miesiecy temu wiec już poza widokiem w systemie.

Opublikowano

Potwierdzam słowa kolegów.

Problem w tym, że w przypadku Twojej transakcji z lipca, na skorzystanie z opcji sporu z dostawcą i ew. następnie reklamacji jest już za późno.

Standardowo kupujący ma 45 dni od daty płatności na otwarcie "oficjalnego" sporu i próbę załatwienia tematu w ciągu kolejnych 10 dni. Po tym czasie EBAY próbuje jeszcze rozwiązać spóri jak to nic nie da to kupujący może odzyskać kasę.

Opublikowano

Faktycznie. Więcej zachodu niż to warto, a szanse mizerne.

Dziękuję.

Trudno chińczyk zarobił na mnie 12$, jakiś pocztowiec ma pewnie kamerkę, a ja musza wydać następne 12$.

Będzie nauczka na przyszłość.

Opublikowano

Faktycznie. Więcej zachodu niż to warto, a szanse mizerne.

Dziękuję.

Trudno chińczyk zarobił na mnie 12$, jakiś pocztowiec ma pewnie kamerkę, a ja musza wydać następne 12$.

Będzie nauczka na przyszłość.

Poczekaj ze 2 tyg. Będę miał Szpiegowskie zapalniczki- nowość 1280x960 30fps to za 50zł może być twoja :) Będziesz miał pewność że dojdzie a cena niższa niż na allegro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.