BartekS Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 Mam airboat z silnikiem 25cc z kosy. I tu jest problem, gdy dodam gaz ok. 3/4 i do końca to przestaje reagować serwo na ster i na chwilę zacina się gaz. Myślę ,że to zakłócenia jest od magneta na silniku. Jak to wyeliminować ? Antenę próbowałem dawać w różne miejsca, zmieniałem odbiorniki i na nic.
Norman Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 Opisz ten silnik , lub wstaw fotki . Nie wiemy czy fajka na świecę jest metalowa i czy jest połączona z ekranem , można by też się pokusić o zmianę świecy , ale najpierw daj nam trochę danych .
BartekS Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Opublikowano 28 Listopada 2010 Fotka jeszcze przed zamontowaniem w modelu: Fajka jest gumowa.
RomanJ4 Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 Porównaj te przewody, fajkę twojego silnika z układami od silników dedykowanych, a spostrzeżesz różnicę. A myślę, że nawet po zamianie tych elementów na ekranowane zjawisko może nie ustąpić, ponieważ zostaje samo nieekranowane (i ciężkie) magneto. Wyjścia są dwa: albo zmienić magneto na układ taki jak ten lub podobny http://www.ef3m.pl/353,elektroniczny-uklad-zaplonowy-cdi-do-silnikow-dl50-dle55-dle30-jc51-jc28.html co wiąże się jednak z przeróbką, zainstalowaniem hallotronu,nowym ustawieniem ale za to zmniejszy masę lub zmiana aparatury na 2,4GHz
BartekS Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Opublikowano 29 Listopada 2010 A nie ma jakiegoś tańszego sposobu? Może chodzi tu o umiejscowienie anteny od odbiornika lub skierowanie jej w inną stronę?
RomanJ4 Opublikowano 29 Listopada 2010 Opublikowano 29 Listopada 2010 Te same co modelarze problemy z siejącymi zakłócenia układami zapłonowymi maja użytkownicy CB radia. Odległość częstotliwości jest niewielka. Metoda jest tylko jedna - ekranować, ekranować, ekranować. Gdybyś miał model rozpiętości 6-10m to może umieszczając w najdalszym od silnika miejscu jakaś sprytna antenkę uniknąłbyś na tyle dużych zakłóceń dezorientujących odbiornik, bo ich moc maleje proporcjonalnie do odległości. Wszyscy starsi miłośnicy telewizji z pewnością pamiętają jakie dropy pojawiały się na ekranie kiedy niedaleko przejeżdżała jakaś WSK-a, Komarek czy inny Trabant :mrgreen: Tak więc bez poważnej ingerencji w układ zapłonowy niewiele można zrobić. Gdybyś podłączył układ wejściowy swego odbiornika pod oscyloskop zobaczyłbyś dlaczego jest zagłuszany przez dodanie gazu.
BartekS Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2010 Poszperałem trochę w internecie i znalazłem parę sposobów na uniknięcie zakłóceń. Owinąłem odbiornik grubą warstwą foli aluminiowej, na pokrywki komory z elektroniką ze strony wewnętrznej nakleiłem folie i jeszcze do środka luźno włożyłem folie. Wypróbowałem to potem na zapalonym silniku i jest dobrze. Zakłócenia zmalały prawie do zera. Zobaczę jeszcze jak to będzie działać na większych odległościach od nadajnika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.