militariusz Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam czy ktoś wie jak wykonywać odlewy żywiczne w formach silikonowych , jakiej żywicy użyć :?: jakiego silikonu :?: z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Wracajac do pytania : Odlewy wykonuje sie z samej zywicy. Zywica powinna miec mozliwie mala lepkosc aby dokladnie wypelnic drobne kanaly i szczegoly w formie. Uzywac zywicy o malym piku temperaturowym. Sa ku temu specjalne zywice. Poszukaj na allegro - jest tego troche http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=zywica+do+odlewow O smarowaniu form silikonowych , silikonem sanitarnym jak radzi Ci kolega ZAPOMNIJ. Skleja sie na amen i bedziesz mial forme do wywalenia. Do silikonow sa specjalne rozdzielacze w sprayu ale Zakladam ze nie sa to jakies wielkie ani kosztowne formy wiec mozesz spokojnie pominac rozdzielacz. Ja przynajmniej nie uzywam. Wazne aby zywica jak i silikon z jakiej wykonuje sie forme byla nienapowietrzona. Najlepiej zywice po zmieszaniu z utwardzaczem dac w sloik z przygotowana nakretka ( wlutowana rurka ) i odessac powietrze robiac podcisnienie aby pecherze powietrza usunac. np. za pomoca agregatu od lodowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Do odlewów stosuje się specjalne sylikony takie sa dostępne na allegro np. GUMOSIL Do żywic się nie wypowiem bo nie znam się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
militariusz Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Posprzątałem ten wątek z postów, które nic nie wnosiły do dyskusji o odlewaniu oraz edytowałem wasze posty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Pytanie dotyczy odlewów żywicznych modeli redukcyjnych, czyli zakładam że chodzi o odlewanie małych elementów, powielanie elementów etc. Nie musisz tu stosować super żywic, super silikonów etc. W zupełności wystarczy Ci silikon szklarski, może być firmy Tytan, Soudal. Element odlewany czyli wzorzec smarujesz cieniutka warstwą wazeliny technicznej, czy też kosmetycznej. Na kawałeczek kartonu wyciskasz z tuby silikon, wzorcowy element wciskasz w ten silikon i delikatnie "obsilikonowywujesz" go do okoła. Jaka żywica ? . elementy zazwyczaj są małe i tutaj doskonale się sprawdza - uwaga DISTAL. Klej dwuskładnikowy dostępny w sklepach typu castorama, praktiker etc. Ale nie Distal Rapid ( przezroczysty ) a ten tradycyjny o kolorze kawy z mlekiem. Distal - opis Nie mając w zwyczaju opisywać rzeczy i spraw, których sam nie doświadczyłem na poniższej fotce masz dwa z moich modeli, w którym plandeki produkowałem ta metodą. Dodam iż było to .... 15 lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
militariusz Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 dzięki motylasty fajny sposób ale chodziło mi o odlanie większego elemantu - figurki dlatego zastosuję się do rad rapiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 czesc poszukaj sklepu internetowego Havel Composit -czy cos podobnego Czechy-ale filia w PL znajdziesz i same materiały i opisy /karty wyrobu/ jak to wszystko zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Silikon na formę http://allegro.pl/najlepszy-silikon-do-wyrobu-form-i1354415989.html żywica http://allegro.pl/zywica-odlewnicza-f19-z-czasem-zycia-7min-i1357612948.html. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.