militariusz Opublikowano 6 Grudnia 2010 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam czy ktoś wie jak wykonywać odlewy żywiczne w formach silikonowych , jakiej żywicy użyć :?: jakiego silikonu :?: z góry dziękuję za odpowiedź
rapier Opublikowano 7 Grudnia 2010 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Wracajac do pytania : Odlewy wykonuje sie z samej zywicy. Zywica powinna miec mozliwie mala lepkosc aby dokladnie wypelnic drobne kanaly i szczegoly w formie. Uzywac zywicy o malym piku temperaturowym. Sa ku temu specjalne zywice. Poszukaj na allegro - jest tego troche http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=zywica+do+odlewow O smarowaniu form silikonowych , silikonem sanitarnym jak radzi Ci kolega ZAPOMNIJ. Skleja sie na amen i bedziesz mial forme do wywalenia. Do silikonow sa specjalne rozdzielacze w sprayu ale Zakladam ze nie sa to jakies wielkie ani kosztowne formy wiec mozesz spokojnie pominac rozdzielacz. Ja przynajmniej nie uzywam. Wazne aby zywica jak i silikon z jakiej wykonuje sie forme byla nienapowietrzona. Najlepiej zywice po zmieszaniu z utwardzaczem dac w sloik z przygotowana nakretka ( wlutowana rurka ) i odessac powietrze robiac podcisnienie aby pecherze powietrza usunac. np. za pomoca agregatu od lodowki
ppompka Opublikowano 7 Grudnia 2010 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Do odlewów stosuje się specjalne sylikony takie sa dostępne na allegro np. GUMOSIL Do żywic się nie wypowiem bo nie znam się.
Rafal B. Opublikowano 8 Grudnia 2010 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Posprzątałem ten wątek z postów, które nic nie wnosiły do dyskusji o odlewaniu oraz edytowałem wasze posty.
Motylasty Opublikowano 8 Grudnia 2010 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Pytanie dotyczy odlewów żywicznych modeli redukcyjnych, czyli zakładam że chodzi o odlewanie małych elementów, powielanie elementów etc. Nie musisz tu stosować super żywic, super silikonów etc. W zupełności wystarczy Ci silikon szklarski, może być firmy Tytan, Soudal. Element odlewany czyli wzorzec smarujesz cieniutka warstwą wazeliny technicznej, czy też kosmetycznej. Na kawałeczek kartonu wyciskasz z tuby silikon, wzorcowy element wciskasz w ten silikon i delikatnie "obsilikonowywujesz" go do okoła. Jaka żywica ? . elementy zazwyczaj są małe i tutaj doskonale się sprawdza - uwaga DISTAL. Klej dwuskładnikowy dostępny w sklepach typu castorama, praktiker etc. Ale nie Distal Rapid ( przezroczysty ) a ten tradycyjny o kolorze kawy z mlekiem. Distal - opis Nie mając w zwyczaju opisywać rzeczy i spraw, których sam nie doświadczyłem na poniższej fotce masz dwa z moich modeli, w którym plandeki produkowałem ta metodą. Dodam iż było to .... 15 lat temu.
militariusz Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2010 dzięki motylasty fajny sposób ale chodziło mi o odlanie większego elemantu - figurki dlatego zastosuję się do rad rapiera
marek rokowski Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 czesc poszukaj sklepu internetowego Havel Composit -czy cos podobnego Czechy-ale filia w PL znajdziesz i same materiały i opisy /karty wyrobu/ jak to wszystko zrobić
kesto Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Silikon na formę http://allegro.pl/najlepszy-silikon-do-wyrobu-form-i1354415989.html żywica http://allegro.pl/zywica-odlewnicza-f19-z-czasem-zycia-7min-i1357612948.html.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.