Szwarc Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Ponieważ przymierzam się od pewnego czasu do latania fpv, postanowiłem w czasie mozolnego kompletowania sprzętu stworzyć sobie platformę. Na początek postanowiłem zrobić coś w rodzaju prototypu, to też nie przykładałem się za bardzo do precyzji wykonania, chodzi przede wszystkim o wyciągnięcie wniosków z wad poniższej konstrukcji.Uprzedzam że oblot odbył się dziś, i mimo że powstał z odpadków i koszt materiału zbliżony jest do zera nieźle sobie poczyna. Tak więc najpierw wyciąłem styrodurowe rdzenie o profilu zbliżonym do MH32, to te na drugim planie (proszę się nie przerażać moją piwnicą, ale wypędzono mnie w najgorszy jej zakontek), oraz z kilku kawałków innego styroduru wyrzeżbiłem kadłub. Następnie rozdzieliłem kadłub na dwie połowy i przy pomocy lutownicy wydrążyłem środek Obie połówki zostały sklejone, oraz wklejone wręgi ze sklejki 3mm, oraz "owocówki" wzdłuż kadłuba zostały wklejone bambusowe listwy chyba 6x2mm (takie z rolety) Skrzydła zaś otrzymały dźwigary z takich samych listew, w miejscu łączenia zostały zalaminowane, i wzmocnione fornirem. Wręga silnikowa została wykonana z kawałka laminatu (textolitu), a stateczniki z depronu (pionowy z dwuch warstw 6mm przedzielony 3mm, poziomy z dwuch 5mm) Całość oklejona papierem na wikol i pomalowana. Serwa napędzające stery wysokości i kierunku znajdują się w stateczniku pionowym. I tak to wygląda: Model napędzany jest silnikiem turbojet C2826/09 KV1900 Pusty wazył 570 g przy rozp. 163cm i dł około 115cm To co dziś poleciało ważyło 1075 g ze 100g balastem, w przyszłości balast zostanie zastąpiony ładunkiem użytecznym - foto lub fpv, mam nadzieję. Po oblocie okazało się że trzeba zmienić kąt zaklinowania płata, bo musiałem podnieść ster wysokości prawie do końca trymera, oraz kąt silnika, bo od 70 do 100% gazu model wydawał się być wgniatany do ziemi. Lata dość szybko, i bardzo stabilnie, niestety biały kolor bardzo się dziś zlewał z otoczeniem, ja zaś wybrałem się bez okularów, bo obawiałem się zaparowania, więc polatałem jakieś 10min i uciekałem do domu. Prawdziwe katowanie dopiero nastąpi! Fotorelacja jest trochę po łebkach-jakoś tak wyszło, choć miało być inaczej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Widzę, że nieźle sobie radzisz z utylizacją odpadków Całkiem sympatyczna konstrukcja i sporo miejsca na "zabawki" z tego co widać. Czekam na jakieś wideo. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Bardzo ładna sylwetka modelu. Bardziej jak szybowiec a nie jak koń roboczy do wożenia FPV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 No ładna maszyna ps: też mam taką wagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwarc Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Trochę polatałem przed i z kamerką Zaopatrzyłem się już w tor video i kamerkę, ale jeszcze długa droga do latania FPV. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.