Skocz do zawartości

Yak 54 BH - dobór napędu i obciążenie płata

tom4cad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam model Yak 54 (rozp. 144cm) produkcji Black Horse. W instrukcji nie ma powierzchni płata, obliczyłem całą powierzchnię modelu w rzucie z góry. Wyszło 56dm2.

Mam zamiar wyposażyć model w:

- Silnik - TGY SK Series 50-65 - 430g [1820W],

- Regiel - Turnigy Brushless ESC 85A w/ 5A SBEC - 60g,

- Lipoly Pack Rhino 4000mAh 6S2P 25C - 650g

- Odbiornik Spektrum AR6200 - 60g,

- Śmigło 15"x6 - 60g,

Całość do startu wychodzi 2725g

Obciążenie płata 0,53 g/dm2

Mam pytanie o sposób obliczenia powierzchni płata - jest właściwy?

Wziąłem całą powierzchnię skrzydeł, korpusu i statecznika poziomego wraz z usterzeniem w rzucie poziomym. Czy wartość 0,53 g/dm2 jest akceptowalna?

Opublikowano

A modele halowe F1D gdzie zawodnicy robia modele o wadze poniżej 1,2g, ale by móc startować w zawodach muszą je dobalstować. tam obciążenie to wogle wychodzi 0.1-0.2g/dm2 więc 0.53g to jeszcze nie jest najlżej :D

Opublikowano

Tak, źle podzieliłem, zamiast całkowitą masę 2725g/56dm2 = 48,6g/dm2 odwróciłem równanie.

Jeszcze pytanie: czy dobrze policzyłem powierzchnię, dodając powierzchnię rzutu z góry skrzydeł, kadłuba i statecznika poziomego?

Opublikowano

Spróbuj ze śmigłem 15x4 - ja na takim latałęm i bardzo dobrze trzepało :D próbowałem na 16x5 i na 15x6 i nie byłem zadowolony. Możesz powalczyć z wagą, np nie dawać kapci na koła :D stosując podwozie węglowe albo latając bez owiewki - jest bardzo ciężka , żywicy ma nawalone aż nadto- ja latałęm bez.

ps.

wstaw foty modelu :D

Opublikowano

Po pierwsze powierzchnia nośna w tym modelu to ok 34dm/2 a nie 56 (ma bardzo wąskie skrzydła w porównaniu np.Yakiem Top Model)

Waga zalecana 2400g co już daje obciążenie ponad 70g/dm.

Przy twojej wadze 2725 g obciążenie 80g/dm.

Opublikowano

A ja dalej swoje:

poniżej obrazek, na którym policzyłem pole powierzchni:

Są 3 warianty, który jest właściwy?

W zależności który wezmę mam sporą różnicę:

56,0 - 48,7g/dm2

37,4 - 73,0g/dm2

33,3 - 81,3/dm2

Dołączona grafika

Jakie jest dopuszczalne obciążenie?

Opublikowano

Jakieś strasznie cieżkie wyposażnenie wybrałeś.

Silnik SK4250 650KV + pakiet 5s ok. 3000 + śmigło 15x8, regiel taki jak pisałeś. Taki zestaw targa mojego Yaka 55 Haikonga (1,5m, czy tam 1,48) i mocy jest aż nadto. Wychodzi do lotu jakieś 2300-2400g. Dokładnie nie ważyłem.

Opublikowano

Nie wiem czy mam rację, ale po co phać do modelu pod silnik spalinowy ok. 8ccm silnik elektryczny który odpowiada ok.12ccm.

Po co dawać cięzkie wyposarzenie, o ciągu ponad dwukrotnie więkrzym niż waga modelu?

3D raczej sie tym nie pokręci, o wydaje mi się że do 3D lotki powinny być duże i na całej długości, aby miały skutecznośc przy małych prędkościach i dużych kątach natarcia.

Czy silnik nie starczyłby np taki http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4907

Pakiet taki http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9488

i taki regiel http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3727

I od razu lżej prawie o 150g.

Ale być możę się nie znam.

Opublikowano

Poszedłem w stronę ciut mniejszego silnika i zdecydowanie mniejszych lipo zamiast 6S to 5S.

Z26505S-40 - ZIPPY Flightmax 2650mAh 5S1P 40C - 398g

TGY AerodriveXp 46 SK Series 50-55 580Kv / 1580w - 329g

Teraz waga wychodzi ok 2372g i to jest chyba ok.

Opublikowano

Nie wiem czy mam rację, ale po co phać do modelu pod silnik spalinowy ok. 8ccm silnik elektryczny który odpowiada ok.12ccm.

U mnie on latał na 15cm 4T - i było ok, 8 cm do takiego modelu to PORAŻKA. Ten silnik elektryczny co poleciłęm to najbardziej optymalny napęd, nadmiar mocy będzie, ciąg w sam raz. Na taki silniczku jęsli kolega tom4cad, umie, to spokojnie pokręci 3D
Opublikowano

Witam

Silnik SK4250 650KV + pakiet 5s ok. 3000 + śmigło 15x8, regiel taki jak pisałeś. Taki zestaw targa mojego Yaka 55 Haikonga (1,5m, czy tam 1,48) i mocy jest aż nadto. Wychodzi do lotu jakieś 2300-2400g. Dokładnie nie ważyłem.

Pawle jaki masz czas lotu z tympakietem?

Pozdrawiam serdecznie Marek von Zbieg :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.