Czaro Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Mam sobie ja radio JR 12x i zapragnąłem włożyć do niego moduł nadawczy JETI Duplex. Ponieważ nadajnik ma takie same złącza pinowe jak graupner MX24 wziąłem moduł TGs dedykowany pod MX24. I.... niestety. W radiu jest schowana jakaś mądrość, która rozpoznaje typ modułu nadawczego i wyświetla tę informację na monitorze komputera. Moduł 35MHz widzi, moduł 2,4 DSM2 JR/Spectrum widzi, a JETIego nie Poszukiwania rozwiązania w google i RCgroups nie dały na razie rezultatu. Może ktoś z Was spotkał się z rozwiązaniem tego problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Napisz do Jeti, powinni wiedziec o co chodzi. Byc moze bedziesz musial sie podlaczyc do zlacza uczen/instruktor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Pierwsze co zrobiłem, to napisałem do JETI. To było tydzień temu i jeszcze nie dostałem odpowiedzi. Mam nadzieję, że to przez święta i w końcu coś odpiszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Tak naprawde zdziwilbym sie gdyby JR rozpoznawal Jeti. Przeciez to konkurencja. Czy mozesz wlozyc inny modul JR to twojego nadajnuika? Chodzi mi o jakas starsza wersje. Zwykle jest tak ze w nowych nadajnikach koder rozmawia z modulem przez lacze szeregowe i moga sobie pogadac. Starsze uzywaja sygnalu PPM. I tu moze lezec twoj problem. Jeti potrzebuje PPM. Wiem ze do Multiplexa RoyalPro chlopcy zrobili konwerter z jezyka kodera na PPM by moc uzywac nie-multiplexowych modulow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Niestety starsze moduły, takie jak do JR 3810, 9303, MX-22 nie pasują. Mają złączkę 5-pinową. Natomiast moduły w MX-24 i JR 12 mają dwie złączki 14-pinowe. Sprawdzałem też z Weatronic'iem i również nie działa. W MX-24 działają za to wszystkie i 35, i JETI, i Wea. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Wyglada ze nikt jeszcze JRa nie rozgryzl albo nikt nie mial potrzeby go rozgryzac. I zimna :ass: Pozostaje ci gniazdo uczen/instruktor. Czy nadajnik dziala bez modulu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Donatas Pauzuolis uzywa Duplexa ze swoim JRem 12X. Niestety uzywa innego modulu - to jest to co mi powiedzial : I use tg integrated. Jakbys mial jakies problemy to powiedzial, ze chetnie pomoze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 TG Integrated? Chyba sie przejezyczyl. Jeti nie ma takiego czegos. Moze TG Internal. Moge sie mylic ale ciagle potrzebny jest element ktory dopasuje Jeti z tym JRem. Z opisu wynika mi ze komunikacja z modulem nie odbywa sie przez PPM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Boogie, nie kumam. Przecież TG internal ma zupełnie inną złączkę. Musiał poprzerabiać radio i gdzieś na płytce znaleźć PPMa. Możesz go dopytać co dokładnie zrobił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Nie ma co sie bawic w bycie posrednikiem. Napisz sam do niego powolujac sie na mnie na donatas.pauzuolis[at]gmail.com. Na pewno pomoze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 No więc napisałem. Może mnie nie zje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Pozostaje ci gniazdo uczen/instruktor.Plus zasilanie.Przerabiałem ostatnio podobny temat, podłączając Assana do MX24. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Dostałem odpowiedź od JETI. Swoją drogą, porządna firma, skoro odpisują na maile z takimi pierdołami. Cytuję: Duplex TGs transmitter module is compatible with Graupner MX-24 transmitter. JR 12X is very similar with MX-24 but no exactly. Duplex TGs transmitter modul was designed primary for MX-24 and secondary for JR-12X too. Metal chassis of 12X's is slightly smaller than MX-24 and insertion of TGs module requires more forces than by MX-24. TGs is possible to use with small modification together with JR-12X transmitter. It was decided that we will not be offer of this variant TGs for JR-12X (because high force). This modification is illustrated on attached files. You need only 2x rezistor 4K7 in size 0603 (smd) and 2x rezistor 150ohm in size 0603. Po przeróbce moduł działa! Radio widzi go jako moduł 36MHz, wystarczy więc ustawić modulację PPM i jakikolwiek kanał z zakresu 601-659. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Gratulacje, swoja droga porzadna firma trzeba przyznac. A yankesi na nich pluja ze FCC nie zrobili i nie mozna Jeti w Stanach uzywac. Wiecej dla nas zostanie. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.