Skocz do zawartości

Czym przyklejać elementy z tworzywa ABS?

Pit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Prosiłbym was o podanie sprawdzonych sposobów na przyklejanie elementów z tworzywa ABS. Chodzi o takie elementy jak osłona kabiny,osłona reflektorów w skrzydłach, różne owiewki itp. Mam tego sporo w modelu spalinowym Hurricana. Chodzi o połączenie ABSu z drewnem, ABS-u z folią ORACOVER.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdziłem, cyjanoakryl łapie dobrze ale jest pewien minus. ABS twardnieje i robi się kruche w obrębie spoiny. Kiedyś na formu przypadkowo trafiłem na wątek o klejeniu ABSu silikonem ale nie mogę teraz tego odnaleźć. Macie jakieś doświadczenia w tym kierunku?

Opublikowano

A co z epidanem? Co prawda nie sprawdzalem, ale do drewna powinno chwycic. Co do folii, to wg mnie klejenie czegokolwiek do niej nie jest najlepszym rozwiazaniem-jest zbyt gladka i sliska.

Opublikowano

Witam.

Jeżeli odpowiednio przygotujesz powierzchnię w miejscu położenia spoiny, to możesz wykonać próbę klejem epoksydowym, lub ewentualnie silikonem do osadzania szyb samochodowych.

Opublikowano

Nie mam pewności (sam tego nie stosowałem), ale gdzieś słyszałem że ten klej się do tego nadaje: "Canopy Glue Formula 560".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.