Pit Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Witam. Prosiłbym was o podanie sprawdzonych sposobów na przyklejanie elementów z tworzywa ABS. Chodzi o takie elementy jak osłona kabiny,osłona reflektorów w skrzydłach, różne owiewki itp. Mam tego sporo w modelu spalinowym Hurricana. Chodzi o połączenie ABSu z drewnem, ABS-u z folią ORACOVER. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 ABS to nic innego jak polistyren modyfikowany i klei się również CA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Sprawdziłem, cyjanoakryl łapie dobrze ale jest pewien minus. ABS twardnieje i robi się kruche w obrębie spoiny. Kiedyś na formu przypadkowo trafiłem na wątek o klejeniu ABSu silikonem ale nie mogę teraz tego odnaleźć. Macie jakieś doświadczenia w tym kierunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 A co z epidanem? Co prawda nie sprawdzalem, ale do drewna powinno chwycic. Co do folii, to wg mnie klejenie czegokolwiek do niej nie jest najlepszym rozwiazaniem-jest zbyt gladka i sliska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł.X Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Witam. Jeżeli odpowiednio przygotujesz powierzchnię w miejscu położenia spoiny, to możesz wykonać próbę klejem epoksydowym, lub ewentualnie silikonem do osadzania szyb samochodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Nie mam pewności (sam tego nie stosowałem), ale gdzieś słyszałem że ten klej się do tego nadaje: "Canopy Glue Formula 560". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.