Pit Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Witam. Prosiłbym was o podanie sprawdzonych sposobów na przyklejanie elementów z tworzywa ABS. Chodzi o takie elementy jak osłona kabiny,osłona reflektorów w skrzydłach, różne owiewki itp. Mam tego sporo w modelu spalinowym Hurricana. Chodzi o połączenie ABSu z drewnem, ABS-u z folią ORACOVER. Link to comment Share on other sites More sharing options...
instruktor Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 ABS to nic innego jak polistyren modyfikowany i klei się również CA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pit Posted January 8, 2011 Author Share Posted January 8, 2011 Sprawdziłem, cyjanoakryl łapie dobrze ale jest pewien minus. ABS twardnieje i robi się kruche w obrębie spoiny. Kiedyś na formu przypadkowo trafiłem na wątek o klejeniu ABSu silikonem ale nie mogę teraz tego odnaleźć. Macie jakieś doświadczenia w tym kierunku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniello Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 A co z epidanem? Co prawda nie sprawdzalem, ale do drewna powinno chwycic. Co do folii, to wg mnie klejenie czegokolwiek do niej nie jest najlepszym rozwiazaniem-jest zbyt gladka i sliska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł.X Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 Witam. Jeżeli odpowiednio przygotujesz powierzchnię w miejscu położenia spoiny, to możesz wykonać próbę klejem epoksydowym, lub ewentualnie silikonem do osadzania szyb samochodowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karand Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 Nie mam pewności (sam tego nie stosowałem), ale gdzieś słyszałem że ten klej się do tego nadaje: "Canopy Glue Formula 560". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.