Skocz do zawartości

Chciałbym tak przeżyć sylwestra

Wojtass_nt

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

sorki za jakość ale pstryknąłem z kamerki internetowej przed chwila-

Taki 10-cio pak można kupić na ebayu za 7-8 funtów, Ja kupuję to w markecie JTF w UK i mamy z synem niezły ubaw. Puszczamy je w ogrodzie z byle powodu i zawsze jest to przyjemne :))

Tutaj w miescie jeśli tylko jest w miarę pogoda to co wieczór spokojnie można kilka takich lecących zauważyć na niebie wieczorem. Widać, anglicy bardzo lubią puszczać te balony bez jakiejś specjalnej okazji, ot cały sezon. Widziałem nawet jeden lecący w czasie niezłej mżawki!!!

W papierach nie znalazłem informacji z jakiego materiału jest to wykonane

Śmieszny jest napis na opakowaniu :' Innovation of the year 2010" :))

nowość, nowinka roku 2010 !!!! może w UK bo parę tysięcy lat wcześniej już były w Chinach :))

Papier nie jest typowym papierem japonskim jaki znam. wygląda jak papier bardzo cienki śniadaniowy, jest śliski.

Widoczny na zdjęciach krzyż ze sznurka ma w środku kostkę którą zapalamy w czterech rogach, sznurek łączący też sie pali ale w ogóle się nie przepala.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

edit 2x o a tutaj jeszcze znalazlem fotke ja z synem 8 grudnia w naszym ogródku

Dołączona grafika

Z linku podanego przez ŁukaszaK (rcskorpion) potwierdzają moje obawy napisane powyżej.

inst. obsługi:

"Nie wolno używać lampionów w pobliżu budynków, lotnisk, lasów, łąk, tras przelotów samolotów, kabli wysokiego napięcia i tym podobnych. Lampionu należy używać przy bezwietrznej pogodzie i na otwartych przestrzeniach. Do użytku tylko przez osoby pełnoletnie. Nie wolno zwiększać ciężaru lampionu."

Czyli gdzie ? Lampion leci podobno na 2000m. Jaka jest gwarancje jego zasięgu ?

Najbardziej podoba mi się wpis: "w pobliżu budynków" i "i tym podobnych". Puszczając taki lampion musimy się wybrać na daleką wycieczkę, najlepiej na pustynię :D , lub ponton i na pełne morze, chociaż też nie do końca bo te :?: trasy przelotu samolotów :(

Producent czy importer tym wpisem umywa ręce od skutków mimo, że zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa.

Tylko czekać na informacje, ze coś tam się zapaliło z niewyjaśnionych przyczyn lub z powodu takiego lampionu.

Trzeba pamietac ze poki pali sie palnik czy co tam to lampion raczej nie spada :) wiec ryzyko spadniecia takiego lampionu z palacym sie paliwkiem jest raczej znikome. Gorzej przy starcie. Dobrze miec wolna przestrzen wokol a potem luzik.

A co do zakupu to wpiszcie lampiony na allegro. Ceny nawet ponizej 2zl mozna spotkac

Koło mnie, w trakcie ostatniej politszopki, komitet PIS u wypuszczał takie lampki, ściągając wyborców do podpisów listy. Przelatywały ok. 500m i gasły w powietrzu, potem dość szybko spadały (jak spadochron).

Wysokość lotu ok. 60-80m. Wg odniesień do okolicznych budynków.

Oczywiście nikt się jakimiś ograniczeniami nie przejmował, a balony latały hurtowo.

Aż dziwne, ze następnego dnia nie pisali w gazetach, że PIS chciał spalić Warszawę. :devil:

A jednak jest to bibuła, kupiłem bratu na urodziny identyczny jak ten na filmiku (fioletowy) konstrukcja jest prosta czasza składa się z czterech części ( widać na filmie ) na dole jest obramowanie z drucika stalowego a to co się pali, to o dziwo całkiem ciężki kawałek podpałki ale takiej przypominającej wosk. Co do samego materiału to jest to bibuł, ale bardzo gruba, porównywałem i struktura jest prawie identyczna jak papier japoński 40g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.