przytek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam o tak wczesnej porze ale poniewaz "cóś" "mię" niesłychanie zadziwiło, spieszę o tym poinformować kolegów modelarzy tutaj link wyjasniajacy wszystko tzn moje zdziwienie heheheh;) : Nie wiem jak Wy ale ja sie uśmiałem oglądając co ten model wyrabia!!!!!!!!!!!! a niedawno ktoś na forum pytał o smiglo z przestawialnym skokiem- czy istnieje. Echh Afryka ...... sto lat za -i tutaj juz nie jestem pewien za kim;)
madrian Opublikowano 3 Stycznia 2011 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Nie jest tak źle... Zmienny wektor napędu miały już staropolskie wozy konne, za Bolka Chrobrego. :devil: Możesz się więc pocieszyć, że to nas gonią. :twisted:
Viper Opublikowano 3 Stycznia 2011 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam Tu jest link do firmy produkującej gotowe zestawy do fun jeta i acromastera, w wersji z włókna szklanego i włókna węglowego, na stronie dostępne są również filmy, polecam obejrzeć jak lata wektorowany fun jet: http://vektor-technik.de/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=37 Tak na marginesie, jakiś czas temu zamówiłem powyższy zestaw dla fun jeta i zmontowałem model i wyposażenie, ale nie zdążyłem już na jesieni oblatać, jak warunki się poprawią zdam relację jak owo cudo się sprawuje, konstrukcja bardzo prosta, wydaje się mocna i efektywna. Na rc groups był wątek na ten temat, zdaje się że ktoś zrobił na wzór tego niemieckiego własny system. Pozdrawiam Viper
Boogie Opublikowano 3 Stycznia 2011 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Niemcy produkuja zestaw dwuosiowy, natomiast Donatas lata na jednosiowym. Problemem w tych modelach (halowych) jest zachowanie odpowiedniej masy- w przypadku napedu Donatasa max 155g do lotu. Dwuosiowe sterowanie wektorem ciagu jest wlasnie w trakcie realizacji przez Shahida z Wielkiej Brytanii- zastosowal mocniejszy silnik, wiec moze mu sie uda Wowczas zawis odwrocony mozna latwiej okielznac (powiedzmy, ze latwiej) i miec praktycznie pelna kontrole nad modelem.
elektryki_rc Opublikowano 3 Stycznia 2011 Opublikowano 3 Stycznia 2011 a niedawno ktoś na forum pytał o smiglo z przestawialnym skokiem- czy istnieje. Echh Afryka ...... sto lat za -i tutaj juz nie jestem pewien za kim;) Nie przesadzajmy, pierwsze VPP z bardzooo dobrym skutkiem pojawiło się na zawodach w Polsce już w 2006r. ! Osobiście znam 2 osoby które opanowały latanie vpp na nie najgorszym na owe czasy poziomie ( w tym jedna bardzo, bardzo dobrze ! ).
przytek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2011 Samo sterowanie wektorem ciągu nie jest nowością ale sposób w jaki to tutaj rozwiązano i z powodzeniem wykorzystano w modelu halowym ja osobiście zobaczyłem pierwszy raz. I pierwszy raz zobaczyłem również niektóre figury -nie wiem nawet jak je nazwać . Boogie, Shahid powiedział mi że podobno w Polsce jest najpiękniejsza hala do latania modelami na Świecie, wydaje mi się że to ta w której latasz w Wawie.
Ładziak Opublikowano 3 Stycznia 2011 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zdjęcia: http://fatbit.pl/rc/2010/20100129/ plus wszystkie filmy z latania halówkami na mojej stronie. Teraz będzie jeszcze piękniejsza, bo kończy się gruntowny remont .
Bizon3D Opublikowano 6 Stycznia 2011 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Moim zdaniem jednak ciekawiej Donatas latał 4D na Arrow V4...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.