Alianora Opublikowano 19 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Witam! Mam pakiet Hitec 4,8V #54117 1600mAh. Chce go wycyklowac. Jakim pradem to robic? 1A? Ile czasu potrwa pieciokrotne cyklowanie (tak w przyblizeniu)? Ladowarka to Shark 10... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 To cyklowanie nazywa się formowaniem. Formuje się prądem 10-godzinnym, czyli w twoim przypadku ~160mA. Rozładowuje się do 0.9÷1.0 V/ogniwo. Skoro prąd 10-godzinny, to sam możesz sobie policzyć, ile będzie trwało 5 cykli ładowania/rozładowania. Mała uwaga - ładowanie trwa dłużej niż 10 godz., bo są straty - w praktyce wychodzi ok. 14 godz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alianora Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 To cyklowanie nazywa się formowaniem. Wiem... ale starm sie uczyc "slangu modelarskiego" i gdzies tak kilka osob zamiast formatownie pisalo cyklowanie... Formuje się prądem 10-godzinnym, czyli w twoim przypadku ~160mA.Rozładowuje się do 0.9÷1.0 V/ogniwo. Skoro prąd 10-godzinny, to sam możesz sobie policzyć, ile będzie trwało 5 cykli ładowania/rozładowania. Mała uwaga - ładowanie trwa dłużej niż 10 godz., bo są straty - w praktyce wychodzi ok. 14 godz. Hmmm w mojej ladowarce prad ladowania ustawiany jest co 0.1A - ustawilem 0.2A Rozladowywanie na 1V (ladowarka podobno sama sie domysla ile jest ogniw... zobaczymy...) Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 19 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Toś źle ustawił Ja mam Shark 10 i napięcie rozładowania ustawia się dla PAKIETU. Więc ustaw 4V skoro pakiet 4celowy. Inaczej rozładujesz do 0.25V na ogniwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alianora Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Toś źle ustawił Ja mam Shark 10 i napięcie rozładowania ustawia się dla PAKIETU. Więc ustaw 4V skoro pakiet 4celowy. Inaczej rozładujesz do 0.25V na ogniwo... AAaaaaa.... a jaki prad rozladowywania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 jaki prad rozladowywania? Ustaw taki sam "w obie strony", czyli 0,2A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alianora Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Jeszcze raz dzieki wam obu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alianora Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Jeszcze jedno pytanie: czy formatowanie musi byc ciagle czy moge naladowac pakiet, polatac troche, potem rozladowac i znow naladowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 oczywiście że możesz po lataniu rozładować i naładować Formatowanie robisz raz na jakiś czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 FORMOWANIE, nie formatowanie - to nie dysk, tylko pakiet. Formowanie powinno się robić bez przerwy (z małymi wyjątkami, ale tu to nieważne). Jednokrotne rozładowanie i ponowne ładowanie ma na celu jedynie usunięcię efektu pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alianora Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Do zapamietania: FORMOWANIE A na powaznie: ile cykli powinno sie wykonac na nowym pakiecie? Ma to jakies znaczenie? Wlasnie leci u mnie 2 cykl i zastanawaim sie czy bede mogl jutro po naladowaniu wylaczyc, podpiac wszystko i potem znow wrocic do formowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Trzy cykle wystarczą. Możesz wyłączyć i wrócić do formowania. Formowanie zaleca się (1 cykl) robić też od czasu do czasu podczas normalnego użytkowania NiMh. NiCd powinno się rozładowywać przed każdym ładowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.