sławek Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Na początku zimy chodził mi po głowie śmigłowiec a że nie jestem zapalonym wielbicielem tego "gatunku" po kalkulacji kupna/budowy (to drugie raczej odpada) temat ten sobie odpuściłem. Podczas buszowania po RCGROUPS znalazłem taką ciekawostkę : relacje i plany autożyra upodobnionego do śmigłowca a i ten filmik dał mi do myślenia. To że i ja wybrałem Apacha to tylko przypadek-brałem pod uwagę KA-50- przeciwbieżny wirnik ma wiele zalet , EROCOPTER TIGRE -wysoki kadłub pozwala na nie szpecące wysokie umocowanie wirnika (autożyro tak lubi) a Apacha wybrałem bo.....jest chudy i pójdzie na niego mniej materiału:) Model nie będzie prawdopodobnie powstawał w expresowym tempie a i obloty nie będą łatwe (jeśli do nich dojdzie ) Co będzie to będzie -wszystko będzie zależało od wirnika który na szczęście jest elementem bardzo łatwym do wymiany (jeśli jeszcze będzie do czego go przyczepić) Traktujcie to jako ciekawostkę-eksperyment a więcej detali tego "czegoś" zaserwuje przy okazji umieszczenia następnych zdjęć z budowy. wirnik nr1 sosnowy krzyżak z łożyskami po starym wiatraku z PCeta i depronowe łopatki oklejone folią ,zawiasy ze zbrojonej taśmy klejącej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 te listewki sosnowe na wirniku jakiej są grubości bo wyglądają ba ciężkie i masywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgadza się-są ciężkie i masywne-10x10 ale krótkie ,wirnik ma 75cm średnicy ale sam ten krzyżak mam zamiar spłaszczyć i nawiercić otworki na mocowanie śrubkami fi3 (po jednej na ramię) co umożliwi mi łatwą wymianę eksperymentalnie różnych rodzai łopat wraz z różnymi zawiasami .Mocowanie takie dodatkowo zabezpieczy łopatki przed połamaniem i umożliwi składanie wirnika do transportu. Wirnik będzie miał stałe umocowanie czyli nie będzie sterowania pochyłu tarczy wirnika co się spotyka często w modelach autożyra ,stałe dodatkowo upraszcza model ale i utrudnia loty wiec wykonanie dobrego wirnika to 80% sukcesu. PS grube listewki pozwoliły mi na umocowanie łożysk daleko od siebie dzieki czemu mniej szans na "wyrwanie "wirnika w jego osi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 rozumiem, czyli sterowanie będzie tylko za pomocą siągu silnika, steru kierunku i wysokości? jaki przewidujesz kąt natarcia wirnika? z tego co pamiętam to stosuje się chyba 16 stopniowe wychylenie wirnika w tył ale mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 dokładnie tak-przy mniejszym odchyleniu pewnie też by latał ale z brzydko zadartym kadłubem do góry. Zastanawiam się nad zrobieniem "lotek" czyli płytowo wychylanych skrzydełek Apacha oczywiście z odpowiednio powiększona powierzchnią ale na tyle by nie zeszpecić modelu , akrobacji na tym nie zrobię ale może pomoże w locie w chwili powstania np asymetrii noszenia wirnika .Zastanawiam się właśnie nad sensem wykonania takiego "usprawnienia"-dodatkowa waga i nie pewna skuteczność w działaniu.....sam nie wiem. http://lotniczapolska.pl/Projekt-Wiatrakowiec-RC,14898 tu trochę teorii w ojczystym języku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Miała być szklana kabinka ale sobie darowałem,może ją zrobię po ewentualnych udanych lotach.Jedyne wzmocnienia jakie zastosuje w kadłubie to płytki balsy przyklejone do burt od wewnątrz ,wzmocnią model na odcinku: wręga silnikowa-podwozie -wirnik.Osprzęt zamocuje dopiero po zamontowaniu silnika by móc nim wyważyć Apacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ciekawy pomysł :shock: Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Sławku, zadziwiające, myślimy tak samo. Mam wydrukowane plany tego wiatrakowca. Też będę go robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Kiedyś pisałem ci o tym-mamy podobne pomysły Ale projekt leży ,może wróce do niego .a moze chcesz go czyli to co na fotkach? (gratis) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.