Gość horn3t Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Jakiegoś pięknego dnia Malinn niespodziewanie przywiózł nam motoszybowiec, który zagracał mu mieszkanie, mówiąc krótko ulotnijcie go i czasami dajcie mi polatać. I tak stałem się z synem posiadaczem pięknego motoszybowca Albatrosa, którym na co dzień będzie latał syn. Po dokładnym obejrzeniu i pomierzeniu wyszło tak: - rozpiętość 2800 mm. - masa pustego 1340g. - profil sd7037 - masa przewidywana do lotu 2000 g - powierzchnia płata 52 dm - obciążenie 38,5 g/dm - sterowanie lotki, Sw, Sk Wyposażenie które wpakujemy: - Serwa 4 x HS-81, - Silnik RAY C3542/05, - Śmigło 11/6, - Regulator - Alturn 55A - Zewnętrzny BEC - Alturn - Zasilanie silnika - Rhino 2550mAh 3S 11.1v 40C lub zbliżony - Zasilanie wyposażenia - Rhino 1750mAh 3S1P 20C Prace ruszyły, zrobiono: - oczyszczenie folii na skrzydłach z nieznanego nalotu koloru różowego, - wyprasowanie folii na płatach i sterze kierunku, - oczyszczenie kadłuba z nieznanego nalotu koloru różowego, - usuniecie z wnętrza kadłuba listewek do mocowania wyposażenia, - usuniecie wręgi silnikowej ze sklejki, - przycięcie nosa kadłuba do średnicy zastosowanego kołpaka, - wklejenie nowej wręgi z laminatu szklano-węglowego, Do zrobienia - przelaminowane wręgi silnikowej - wzmocnienie kadłuba w części nosowej węglem, - wykonanie ze sklejki półek pod serwa, pakiety zasilające , regulator, i BEC - wklejenie półek do kadłuba i przelaminowane wklejonych półek - unieruchomienie bowdenów we wnętrzu kadłuba - naprawa szuflady bagnetu w usterzeniu poziomym - oklejenie usterzenia poziomego - montaż serw w skrzydłach i mechanizmów napędzających lotki - wklejenie szybko- złączek MPX w skrzydłach i kadłubie - montaż wyposażenia w kadłubie - regulacja i oblot Parę zdjęć na początek: ...cdn
elektron Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Wspaniały kadłubik !! Pokaż skrzydla !! Czyjej produkcji to jest ?
Gość horn3t Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Model z Gdańska podobny wątek Skrzydła niebawem cierpliwości
Marcin K. Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Dostalem ten sam kadlub. Kurde w koncu wiem jakie duże skrzydla temu zrobic u mnie z odciętym noskiem ma 98cm dlugosci. Moglbys dac trage zdjęć skrzydeł?
F3FMaster Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 To kadłub Jakuba Burego.Też mam taki.
Marcin K. Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Jakiej rozpietosci skrzydla i statecznik dedykowane? Zastanawiam sie nad rozpiętością 2.3m, statecznik 60 cm
F3FMaster Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 A skrzydła z lotkami ?? Ja mam stateczniki 42 cm i to w zupełności wystarczy.A skrzydła to jedna para 2m bez lotek i 2.70m z lotkami
Marcin K. Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Koniecznie, latam tylko z lotkami. SK tez uzywam ale lubie jak model tez ma lotki.
Gość horn3t Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Dziś prace obejmowały rozmieszczenie wyposażenie tak aby nie trzeba było doważać modelu oraz zaprojektowanie i wykonanie półki "wszystkotrzymajacej" i udało się. :jupi: W półce jeszcze trzeba zrobić otwory na włącznik BEC-a i taśmy mocujące odbiornik za serwami. Poniżej zdjęcia z obiecanymi skrzydełkami i postępu robót. Główny użytkownik z modelem
elektron Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Super sie prezentuje !! Skrzydła wspaniałe ! Tylko powiedz mi po cholerę Tobie 2 pakiety ?! i to jeszcze o ile mnie oczy nie mylą 2 s ?! do beca i do regulatora ?!?!
F3FMaster Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Model będzie ładny.Ja takim samym kadłubem waliłem z 3-4 metrów w beton przy pierwszych moich lotach i kończyło się na lekkim zdarciu dzioba.Ogólnie kadłub bardzo mocny i dobrze wykonany.
Gość horn3t Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Super sie prezentuje !! Skrzydła wspaniałe ! Tylko powiedz mi po cholerę Tobie 2 pakiety ?! i to jeszcze o ile mnie oczy nie mylą 2 s ?! do beca i do regulatora ?!?! Duży jest wąski ale to 3S zasila wyłącznie silnik, mniejszy faktycznie 2S do zasilania reszty tzn. odbiornik serwa przez osobnego BEC-a. Czemu tak latamy na 2,4 Ghz, które nie lubi spadków napięć bo wówczas układ się rozbindowuje i są problemy doświadczyłem tego kilkakrotnie i straciłem jeden model. Niektórzy stosują kondensator ale w modelu tej wielkości wolę osobne zasilanie. Jakoś nie ufam regulatorom z wbudowanym BEC-em. Od kiedy stosuje osobne zasilanie nie mamy problemów. Plus nie muszę lądować ołowiu do prawidłowego wyważenia Model będzie ładny.Ja takim samym kadłubem waliłem z 3-4 metrów w beton przy pierwszych moich lotach i kończyło się na lekkim zdarciu dzioba.Ogólnie kadłub bardzo mocny i dobrze wykonany. Dzięki, główny latacz nie zakłada takich opcji jak penetracja tym modelem betonu lub nawet trawy, miałby zawieszenie w lotach
F3FMaster Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 No tak w tym modelu to uderzenie w beton było by kosztowne.Bo silnik to by dobrze nie wyglądał.
Marcin K. Opublikowano 19 Stycznia 2011 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam. Moglbys powiedziec jakiej dlugosci jest kadlub i ile waży silnik?
malinn Opublikowano 20 Stycznia 2011 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Fajnie popatrzeć na coś co kiedy umarło , teraz wraca do życia - pisze o albatrosie , którego przejął Hornet.
Gość horn3t Opublikowano 20 Stycznia 2011 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Witam. Moglbys powiedziec jakiej dlugosci jest kadlub i ile waży silnik? Kadłub dokładnie nie mierzyłem :?: ale ma pewnie ok 1300 mm bo ciut dłuższy od mojego z Avocado który ma 1250 mm), Silnik waży 140g, i ma moc 540 W. Fajnie popatrzeć na coś co kiedy umarło , teraz wraca do życia - pisze o albatrosie , którego przejął Hornet. Dzięki malinn za model jeszcze raz , też polatasz nim.
JarekF Opublikowano 20 Stycznia 2011 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Jako, że temat mi znany wiernie kibicuję.
Marcin K. Opublikowano 20 Stycznia 2011 Opublikowano 20 Stycznia 2011 To juz teraz czekamy na relacje z oblotu Moj kadlub ma niecale 100 cm. Kombinuje zeby zrobic jak największe skrzydla i za razem nie doważac dziobu. Tak ogladam Twoj model i coraz bardziej wątpię ze to od albatrosa, mam statecznik T...
Piotrek_F3J Opublikowano 20 Stycznia 2011 Opublikowano 20 Stycznia 2011 To juz teraz czekamy na relacje z oblotu Moj kadlub ma niecale 100 cm. Kombinuje zeby zrobic jak największe skrzydla i za razem nie doważac dziobu. Tak ogladam Twoj model i coraz bardziej wątpię ze to od albatrosa, mam statecznik T... Wstaw fotkę to się dowiesz czy to kadłub od albatrosa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.