Ewelina1989t Opublikowano 18 Stycznia 2011 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Witam serdecznie. Mam na imię Ewelina (21 lat ) i pochodzę z Kraśnika, aktualnie mieszkam w Lublinie. Ostatnio wpadłam na pomysł stworzenia lotniska. Czy byłby ktoś zainteresowany korzystaniem z takowego lotniska? Chciałabym stworzyć coś, póki co konkretnie pod modele, dopasować teren i otoczenie, w bezpiecznym dla wszystkich miejscu. Myślicie że miałoby to wzięcie w Lublinie? Z góry dziękuje, pozdrawiam
Ewelina1989t Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2011 Ja nie wiem, kompletnie się na tym nie znam, kiedyś obiło mi się o uszy, że brak takich miejsc, jak jest dziś nie wiem, dlatego zgłaszam się do Was
Vadic Opublikowano 18 Stycznia 2011 Opublikowano 18 Stycznia 2011 MironRC, coś będzie ale to chyba będzie właśnie port lotniczy i nie wiadomo jak tam z modelem się będzie można wepchać.
Ewelina1989t Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2011 w świdniku buduje się port lotniczy, ja chce zrobić na polach dla modeli
MironRC Opublikowano 18 Stycznia 2011 Opublikowano 18 Stycznia 2011 w świdniku buduje się port lotniczy, ja chce zrobić na polach dla modeli do 2013 nic tam nie powstanie.
Ewelina1989t Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2011 No ale to chyba nie ma znaczenia czy powstanie czy nie? Pytam o sam pomysł lotniska dla modeli
daniello Opublikowano 18 Stycznia 2011 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Ja co prawda do Lublina nie mam za blisko, ale mysle, ze pomysl jest fajny, ale troche niemozliwy do realizacji. Budowa takiego lotniska wiaze sie z duzymi kosztami, ale moze jakims cudem daloby sie pozyskac na to fundusze. Drugi problem jest taki, ze korzystanie pewnie byloby odplatne, a to w pewnym stopniu zniecheca szczegolnie mlodych ludzi do latania na tym obszarze.
daniello Opublikowano 18 Stycznia 2011 Opublikowano 18 Stycznia 2011 ...ale zycze powodzenia i witam jedna z niewielu chyba forumowiczek
Ewelina1989t Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2011 pomysł póki co jest w głowie, pieniążki można pozyskać z unii, a użytkowanie lotniska przez klubowiczów byłoby raczej np.nieodpłatne w zamian za pokazy kilka razy w roku dla widzów,
pawel66 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Lotnisko modelarskie w Lublinie jest od dawna - http://radawiecrc.pl/news.php ale zawsze może być lepsze :mrgreen:
Ewelina1989t Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2011 Daniello witam i dzięki
elektron Opublikowano 19 Stycznia 2011 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witajcie ! Moim zdaniem pomysł REWELACYJNY !! Będąc w zeszłym roku w Stanach, na zawodach AeroDesign lataliśmy na "lotnisku" modelarskim należącym do miejscowego klubu modelarzy. Wspaniałe miejsce, pas startowy,drogi kołowania wylane betonem, łąwki, miejsca postojowe dla modeli, miejsca testowania silników, do tego 2 kontenery gdzie lokalni maja warsztat na potrzeby "polowe" a w tym frezarki,wiertarki i wiecej narzedzi niż moja modelarnia widziała kiedykolwiek :rotfl: Tutaj kilka zdjęć : Ewelino, o ile masz chęć, wiesz jak to zrobić to działaj. O ile trzeba jakiejś pomocy - pisz, może uda się jakoś pomóc. Obecnie studiuję w Dęblinie, wiec daleko nie mam.
papuga Opublikowano 20 Stycznia 2011 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Witam Pewnie ktoś to im sponsorował cały ten obiekt za friko. Czy masz receptę jak to zrobić w Polsce B/C ?
qba Opublikowano 20 Stycznia 2011 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Czy masz receptę jak to zrobić w Polsce B/C ? takie mały ot w Polsce C .... C2H5OH :mrgreen:
elektryki_rc Opublikowano 22 Stycznia 2011 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Witam serdecznie. Mam na imię Ewelina (21 lat ) i pochodzę z Kraśnika, aktualnie mieszkam w Lublinie. Ostatnio wpadłam na pomysł stworzenia lotniska. Czy byłby ktoś zainteresowany korzystaniem z takowego lotniska? Chciałabym stworzyć coś, póki co konkretnie pod modele, dopasować teren i otoczenie, w bezpiecznym dla wszystkich miejscu. Myślicie że miałoby to wzięcie w Lublinie? Z góry dziękuje, pozdrawiam Prawdopodobnie niema to sensu bo : 1. istnieje modelarskie lotnisko Radawiec, 2. z nieoficjalnych źródeł wiem że jest już inicjatywa prywatnego modelarskiego lotniska z prawdziwego zdarzenia.
rob Opublikowano 22 Stycznia 2011 Opublikowano 22 Stycznia 2011 2. z nieoficjalnych źródeł wiem że jest już inicjatywa prywatnego modelarskiego lotniska z prawdziwego zdarzenia. Chyba raczej niedoczekanie.
elektron Opublikowano 22 Stycznia 2011 Opublikowano 22 Stycznia 2011 O ile można na to załatwić pieniądze z unii to popieram !
kryniek Opublikowano 22 Stycznia 2011 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Prawdopodobnie niema to sensu bo : 1. istnieje modelarskie lotnisko Radawiec, 2. z nieoficjalnych źródeł wiem że jest już inicjatywa prywatnego modelarskiego lotniska z prawdziwego zdarzenia. Jak najbardziej ma to sens, Radawiec po pierwsze jest lotniskiem aeroklubowym a nie typowo modelarskim, po drugie ilość osób latających w jednym miejscu jest ograniczona z różnych powodów a modelarzy przybywa i będzie przybywać. W Warszawie obecnie działa pięć lub sześć lotnisk modelarskich nie licząc Babic na którym możliwości latania też są ograniczone. Trzeba tworzyć takie lotniska aby ucywilizować nasz rynek modelarski i aby było bezpieczniej. Zdarza się że ludzie latają w odległości 500m od siebie i jedni o drugich nie wiedzą co niejednokrotnie doprowadza do kraksy z powodów zakłóceń(na szczęście 2,4 trochę ratuje sytuację). Ewelino na pewno czeka Cię dużo pracy, koszty zależne będą od rodzaju nawierzchni pasów trawiasta wyjdzie najtaniej i będzie przyjazna większości modeli, lecz w utrzymaniu będzie bardziej pracochłonna od betonki. Stworzenie lotniska Koczargi kosztowało ok 10 tyś zł. i mnóstwo pracy. http://www.koczargi.waw.pl/galeria.cfm?id=29 Służę doświadczeniem w w budowie lotniska i trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia. Będzie wielu którzy będą zdziwieni że za korzystanie trzeba płacić, będą wkręcać się na dziko, będą ci wymyślać że chcesz na nich zarobić, bo nie mają pojęcia ile pracy kosztuje utrzymanie lotniska modelarskiego w należytym porządku np. koszenie raz w tygodniu.
ertman_176 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Jakbym już gdzieś to widział ... Zapoznaj się proszę z programami: 7.2 7.3 Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.